Transferdagboek 31/12: Ronaldinho, Batshuayi en Nani

Op 1 januari 2014 gaat de spelersmarkt weer open en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 31/12: Ronaldinho, Batshuayi en Nani
Ronaldinho.
Ronaldinho.

Niemand minder dan Ronaldinho kan een tweejarig contract tekenen bij Besiktas. De Turkse topclub wil de 33-jarige spelverdeler graag inlijven, helemaal nu hij sinds dinsdag transfervrij is.

De voormalige wereldster van Barcelona en AC Milan speelde het afgelopen seizoen voor Atlético Mineiro, waarmee hij de Copa Libertadores won (het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League).

Ook op persoonlijk vlak kende de balvirtuoos een uitstekend seizoen. Sterker, de Braziliaan werd verkozen tot de beste speler van Zuid-Amerika van 2013. Of de persoonlijke titel gunstig is voor Besiktas is de vraag. Wellicht dat het gros van de clubs uit de Europese competities nu wél de gok aandurft met de balvirtuoos die in het seizoen 2005/06 voor de tweede keer werd uitgeroepen tot de beste speler van de wereld.

Anderlecht moet ondertussen serieus rekening houden met een vertrek van Aleksandar Mitrovic. De aanvaller wordt nauwlettend gevolgd door Borussia Dortmund, de verliezend finalist van de Champions League. Althans, dat zegt zijn zaakwaarnemer Nenad Jestrovic. 'Ze zien in Aleksandar een mogelijke opvolger van Robert Lewandowski.'

Aleksandar Mitrovic.
Aleksandar Mitrovic.

'Maar er zijn nog meer clubs die hem nadrukkelijk in de gaten houden', aldus de zaakwaarnemer. De Serviër is bezig aan sterk seizoen in Brussel, maar kan nog niet tippen aan het moyenne van de Pool. Mitrovic was dit seizoen negen keer trefzeker. Lewandowski eindigde vorig seizoen op 24 competitietreffers, terwijl hij dit seizoen – volgens eigen zeggen – minder in vorm is. Toch staat de teller halverwege het seizoen op elf doelpunten in de Bundesliga.

Tottenham Hotspur gaat op korte termijn een beslissing nemen over de toekomst van Erik Lamela. De aanvaller kwam deze zomer voor een fiks bedrag van dertig miljoen euro over van AS Roma, maar imponeerde sindsdien geen moment op White Hart Lane. Een verkoop is vooralsnog niet aan de orde, aangezien de club niet van plan is om een half jaar na dato al een groot verlies te pakken. Een tijdelijk vertrek is voor de Londenaren wel bespreekbaar. In een eerder stadium toonde Atlético Madrid en diverse Italiaanse topclubs al belangstelling.  

In België maakt Michy Batshuayi bij Standard Luik zo veel indruk dat zowat de hele Premier League de twintigjarige Congolese Belg volgt. Everton zou evenwel de favoriet zijn voor het vastleggen van de huidige topscorer van de Belgische competitie (veertien goals in 21 optredens). The Toffees  bekeken de spits al tientallen keren en lijken nu overstag te zijn.

Hoewel hij nog een contract tot medio 2018 heeft in Luik, zal Batshuayi zeker oren hebben naar een transfer. Bij Everton zou hij de opvolger kunnen worden van landgenoot Romelu Lukaku, die nu wordt gehuurd van Chelsea en ook nog eens dezelfde zaakwaarnemer heeft. Bovendien treedt hij dan in de voetsporen van andere Belgen als Kevin Mirallas en Marouane Fellaini, die ooit de overstap naar de huidige nummer vier van Engeland maakten. Batshuayi, die ook in de belangstelling staat van Anderlecht, moet acht miljoen euro kosten.

Michy Batshuayi
Michy Batshuayi

Dan over naar een ander doelwit voor veel clubs: Javier Pastore. Bij Paris Saint-Germain moet de Argentijn het vaker dan hem lief is doen met een reserverol. Daarom zou AS Roma hem graag huren van de Parijzenaars. De concurrentie is niet mals. Ook Juventus, Internazionale, Napoli, AC Milan en Fiorentina volgen de ontwikkelingen rond de middenvelder op de voet.

Sinds zijn transfer van Palermo naar PSG in de zomer van 2011, voor liefst 42 miljoen euro, heeft Pastore zijn belofte nog niet kunnen inlossen. Volgens het sportdagblad L'Équipe wil de Franse koploper de middenvelder alleen een half jaar op huurbasis laten gaan. Pastore, die dit seizoen tot twaalf competitieduels kwam, heeft nog een contract tot medio 2016.

Martín Cáceres
Martín Cáceres

En als we het toch over AS Roma hebben. Die club wil ook Martín Cáceres overnemen van Juventus. De Uruguayaanse verdediger heeft pas twee Serie A-optredens achter zijn naam staan bij de Italiaanse lijstaanvoerder en wil met het oog op het WK speelminuten blijven maken. 'Roma, Napoli en andere grote clubs hebben navraag bij mij gedaan', aldus zijn zaakwaarnemer Daniel Fonseca in de krant Tuttosport. 'Al wil hij het liefst blijven in Turijn, maar speeltijd is wel belangrijk.'

Met de transferperiode in aantocht leeft bij Feyenoord-fans steevast de hoop dat John Guidetti terugkeert om De Kuip weer in vuur en vlam te zetten met zijn aanstekelijke enthousiasme. Volgens The Mirror is Rotterdam echter niet de stad waar de Zweedse spits deze winter naartoe verhuist, nu hij bij Manchester City nog altijd niet is doorgebroken in de hoofdmacht.

Volgens de Engelse tabloid zou Guidetti hard op weg zijn naar Wigan Athletic. De naar het Championship gedegradeerde houder van de FA Cup heeft met manager Uwe Rösler een oude bekende van de 21-jarige aanvaller in huis. De voormalige Duitse spits begeleidde Guidetti in diens jonge jaren en denkt hem na anderhalf jaar blessureleed weer in vorm te kunnen krijgen.

Edin Dzeko
Edin Dzeko

Net als Guidetti kan ook Edin Dzeko lang niet altijd op een basisplaats rekenen in het Etihad Stadium. Een hele reeks buitenlandse topclubs, waaronder Valencia, had daarom zijn zinnen gezet op de Bosnische goalgetter, maar manager Manuel Pellegrini sluit een vertrek van de 27-jarige spits uit. 'De kans dat Dzeko in januari vertrekt is nihil. Hij is belangrijk voor het team en dat zal zo blijven.'

Met verder Sergio Agüero, Stevan Jovetic en Álvaro Negredo als aanvallende opties, is er voor Pellegrini geen reden zich voorin te versterken. De achterhoede zou wel aan vers bloed toe zijn. Mateo Musacchio stond daarom hoog op City's verlanglijst.

De Villarreal-verdediger, die ook wordt gevolgd door Barcelona, Chelsea en Napoli, moet volgens voorzitter Fernando Roig echter de hoofdprijs opbrengen wil de Spaanse club akkoord gaan met een transfer. 'Musacchio heeft nog een contract tot de zomer van 2018, dus als iemand hem wil komen halen, moeten ze betalen wat hij waard is. Alleen dan valt er te praten', aldus Roig, die daarmee doelt op de niet misselijke gelimiteerde afkoopsom van vijftig miljoen euro die de 23-jarige Argentijnse stopper in zijn verbintenis heeft staan.

Kevin De Bruyne
Kevin De Bruyne

Waar Pellegrini op zoek is naar een verdediger, heeft Juventus-trainer Antonio Conte wel behoefte aan offensieve aanwinsten. Volgens Sport Mediaset is de Turijnse topclub daarom in onderhandeling met Chelsea en Manchester United om respectievelijk Kevin De Bruyne en Nani naar Noord-Italië te halen. Overigens zijn ook VfL Wolfsburg en Málaga nog in de markt voor de Belg.

De Bruyne mag sinds zijn terugkeer na zijn verhuurperiode bij Werder Bremen al blij zijn als hij in de wedstrijdselectie van The Blues zit, terwijl het uitzicht op een basisplaats van Nani bij United eveneens ernstig is vertroebeld. Juventus moet wel een flinke zak geld richting Engeland sturen om het duo in te lijven. De Bruyne kost vijftien miljoen euro, al behoort ook een verhuur tot de mogelijkheden, terwijl Nani ondanks zijn reserverol nog altijd bijna twintig miljoen moet opleveren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen