Transferdagboek 19/12: Guidetti, Heitinga, Samaras en Zaha

Op 1 januari 2014 gaat de spelersmarkt weer open en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 19/12: Guidetti, Heitinga, Samaras en Zaha

Een jaar geleden bereikten Crystal Palace en Manchester United een akkoord over Wilfried Zaha, die nog wel het seizoen afmaakte bij de Londense club. En met succes, want mede dankzij de aanvaller promoveerden The Eagles naar de Premier League. Maar zijn start bij United valt nog wat tegen, want de 21-jarige Zaha (op de foto met manager David Moyes) kwam nog maar tijdens vier duels binnen de lijnen en scoorde nog niet. Crystal Palace zou hem graag tijdelijk zien terugkeren om de club te helpen in de strijd tegen degradatie. Na zestien duels bezet het met dertien punten de achttiende plaats, die aan het eind van dit seizoen degradatie betekent.

Dan over naar Rome, waar Lazio op zoek is naar een vervanger voor Miroslav Klose. De 35-jarige spits heeft een aflopende verbintenis en het is nog onduidelijk of hij die gaat verlengen. Maar omdat de Duitser blessuregevoelig is, wil de club uit de Italiaanse hoofdstad sowieso een nieuwe aanvaller halen. Georgios Samaras is in beeld, bevestigde technisch directeur Igli Tare in gesprek in The Daily Record. De voormalige spits van SC Heerenveen is ook transfervrij na dit seizoen en de 28-jarige Griek zou Celtic graag verlaten. Maar ook uit Engeland en de Verenigde Staten is er belangstelling voor Samaras.

De toekomst van John Heitinga ligt eveneens mogelijk in Rome, maar dan niet bij Lazio. De dertigjarige verdediger van Everton is in beeld bij AS Roma, meldt Il Massaggero. Bij de nummer twee van de Serie A zou hij ploeggenoot kunnen worden van Kevin Strootman, met wie hij ook graag uitkomt op het WK van volgend jaar in Brazilië. Het seizoen afmaken bij Everton - waar Heitinga een aflopende verbintenis heeft - is dan geen optie, aangezien hij daar dit seizoen nauwelijks in actie komt. Alleen in de strijd om de League Cup kreeg hij speeltijd.

Galatasaray heeft met Burak Yilmaz en Didier Drogba al twee topspitsen in huis. Toch wil de achtstefinalist van de Champions League de frontlinie versterken met een grote naam. De voornaamste kandidaat lijkt de Spanjaard Michu. Dat de aanvaller van Swansea City gaat vertrekken uit Wales, lijkt een kwestie van tijd. Aanvankelijk leek zijn toekomst te liggen bij Arsenal of Liverpool, maar ook Galatasaray behoort tot de mogelijkheden. De beleidsbepalers van de Turkse topclub zien het helemaal zitten met het spitsenkoppel Michu en Drogba, gesteund door spelverdeler Wesley Sneijder.

Ook John Guidetti (foto links) heeft zijn langste tijd gehad in Engeland. Althans, dat meent de Daily Mirror. De Zweed heeft een doorlopend contract bij Manchester City, maar wil meer aan spelen toekomen. Lazio biedt wellicht uitkomst voor de 21-jarige spits. Eerder werd Guidetti in verband gebracht met Feyenoord, de club waar hij eerder succesvol was als huurling. De kans dat de Zweed terugkeert naar Rotterdam-Zuid is echter gering.

Overigens is Lazio niet de enige gegadigde voor de aanvaller. Ook Internazionale ziet Guidetti graag naar de Serie A komen. Vanwege een slepende blessure kwam hij sinds zijn terugkeer naar Manchester, in de zomer van 2012, amper in actie namens The Citizens. Ook nu Guidetti fit is, lijkt de kans op speeltijd voor hem gering. In Manchester moet hij Sergio Agüero, Alvaro Negredo en Edin Dzeko vóór zich dulden.

Hamburger SV wil de Kroaat Ivica Olić terughalen naar de Imtech Arena. Dat heeft technisch directeur Oliver Kreuzer laten weten aan Bild. De 34-jarige aanvaller heeft een aflopend contract bij VfL Wolfsburg en lijkt zijn loopbaan te gaan afsluiten bij de club die hij in het verleden twee jaar diende. Ondanks Olic' leeftijd is Kreuzer nog altijd gecharmeerd van de Kroaat. 'Zijn speelwijze heeft mij altijd geïmponeerd', aldus de td.

Arsenal is naarstig op zoek naar een versterking om de magere bezetting van de spitspositie te verbeteren. En daarbij komt de naam Diego Costa bovendrijven. De in Brazilië geboren aanstaande international van Spanje bewijst dit seizoen zijn waarde bij Atlético Madrid. Volgens The Daily Mail houden de scouts van Arsenal zich op in Spanje om Diego Costa aan het werk te zien. De goalgetter heeft een gelimiteerde afkoopsom van bijna veertig miljoen euro in zijn contract staan. The Gunners willen echter niet die prijs betalen, hetgeen de kans klein maakt dat de spits naar Londen verhuist.

Dat zou een volgende mislukte transfercoup zijn voor Arsenal. Afgelopen zomer zag manager Arsène Wenger ook al de nodige grote namen niet naar Londen komen. Gonzalo Higuaín koos uiteindelijk voor Napoli als volgende bestemming, terwijl ook de toenadering tot Liverpool-spits Luis Suarez op niets uitliep.

Over de Uruguayaan gesproken: zijn aanhoudende doelpuntenproductie heeft ook de interesse uit Madrid nieuw leven ingeblazen. Althans, volgens Engelse media heeft Real Madrid plannen Suarez komende zomer in te lijven. Voor de ex-Ajacied is de Spaanse interesse mooi meegenomen nu hij met Liverpool om de tafel zit om zijn contract open te breken. 

Om het cirkeltje in dit dagboek een beetje rond te maken, blijven we in Santiago Bernabéu. Daar zit Iker Casillas al een tijdje op een dood spoor en met het oog op het naderende WK wil de doelman van het Spaanse elftal uiteraard weer aan spelen toekomen. En schijnbaar is Arsenal een van de clubs die Casillas deze winterstop willen verlossen, al is ook Manchester City naar verluidt happig de goalie onderdak te bieden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen