Transferdagboek 04/12: Koke, Lavezzi, Lukaku en Pirlo

Op 1 januari 2014 gaat de markt weer open en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 04/12: Koke, Lavezzi, Lukaku en Pirlo

Dat Atlético Madrid dit seizoen zo goed presteert komt niet alleen door Diego Costa, want ook Koke speelt een belangrijke rol bij Los Colchoneros. En dat is ook in de Premier League opgevallen, want twee topclubs willen de 21-jarige middenvelder graag overnemen. Voor zowel Liverpool als Manchester United is de twintig miljoen euro die Atlético verlangt geen probleem.

Koke was dit seizoen al goed voor drie doelpunten en acht assists in vijftien wedstrijden, die liefst veertig punten opleverden. Atlético staat daardoor op gelijke hoogte met Barcelona, dat vanwege een beter doelsaldo koploper is in de Primera División.

Iemand die de Premier League mogelijk juist zal inruilen voor de Spaanse competitie is Romelu Lukaku, die de aandacht van Barcelona-trainer Tata Martino heeft getrokken. In de Engelse media is een kleine oorlog tussen de aan Everton verhuurde Belg en Chelsea-manager José Mourinho gecreëerd over het waarom hij niet op Stamford Bridge speelt.

De waarheid is dat Lukaku zelf om een verhuur heeft gevraagd omdat hij zich graag wil ontwikkelen. En dat doet hij, want tot dusver scoorde hij al acht keer. Barça zou graag een spits willen toevoegen aan de selectie en Lukaku geldt als favoriet voor die vacature.

Ezequiel Lavezzi kan door de moordende concurrentie bij Paris Saint-Germain niet elke wedstrijd rekenen op een basisplaats en met het oog op het WK volgend jaar in Brazilië zou de Argentijn openstaan voor een transfer. Vooral uit Noord-Londen is er interesse voor de aanvaller, want zowel Arsenal als Tottenham Hotspur zou al geïnformeerd hebben naar Lavezzi

De 28-jarige speler kwam in de zomer van 2012 voor ruim dertig miljoen euro over van Napoli, maar scoorde tot dusver slechts vier keer in competitieverband namens PSG.

Het contract van Andrea Pirlo (foto onder) bij Juventus loopt na dit seizoen af en de gesprekken over een nieuwe verbintenis zijn nog niet opgestart. Genoeg reden tot speculatie dus. Een rentree bij AC Milan, de club die Pirlo in 2011 inruilde voor Juventus, behoort volgens Italiaanse media voor Pirlo tot de mogelijkheden. Milan-eigenaar Silvio Berlusconi heeft er nooit een geheim van gemaakt spijt te hebben van zijn beslissing om Pirlo te laten gaan.

Berlusconi vermoedde medio 2011 dat de regisseur zijn beste tijd gehad had en gaf hem geen nieuw contract, waarna Pirlo bij Juventus het ongelijk van de clubbaas bewees. Berlusconi zint daarom op een hereniging met de spelverdeler en wil hem een contract voor drie seizoenen geven. Dat zou de 34-jarige international over de streep kunnen trekken, want het is onwaarschijnlijk dat Juventus hem voor zo'n termijn wil vastleggen. De komende periode heeft Pirlo in elk geval voldoende tijd om over zijn toekomst na te denken, want door een knieblessure kan hij twee maanden niet in actie komen.

De concurrentie voor een plekje in de voorhoede van Real Madrid is dusdanig dat De Koninklijke overweegt Jesé Rodríguez de tweede seizoenshelft uit te lenen. De twintigjarige Jesé geldt als een van de grootste aanvallende talenten van Spanje, maar staat stil in zijn ontwikkeling doordat hij dit seizoen pas 110 minuten meespeelde in de competitie. Real hoopt de aanvaller, die vorig seizoen 22 doelpunten maakte in het tweede elftal, onder te brengen bij een subtopper uit de Primera División. Sevilla zou al belangstelling hebben getoond voor de op Gran Canaria geboren speler.

Ricardo Quaresma lijkt terug te keren naar zijn vaderland Portugal. De dertigjarige vleugelspits staat nu nog onder contract bij Al-Ahli uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar heeft het daar niet naar zijn zin. Zodra de dribbelaar het met zijn huidige werkgever eens is over een contractontbinding, kan hij voor tweeënhalf jaar tekenen bij Porto, de club die hij tussen 2005 en 2008 ook al diende.

Omdat de transferperiode zich aandient wordt Wesley Sneijder (29, foto rechts) vrijwel vanzelfsprekend weer gelinkt aan een overgang naar Engeland. Manchester United zit ernstig om creativiteit in zijn middenlinie verlegen en heeft zijn zinnen, niet voor het eerst overigens, op de vormgever van Galatasaray gezet. Manager David Moyes hoopt Sneijder via een spelersruil uit Turkije weg te kunnen halen. Hij is van plan zijn vleugelspelers Antonio Valencia (28) en Nani (27) in ruil aan te bieden voor Sneijder, melden Engelse tabloids. Man Utd aasde afgelopen zomer ook al op een creatieve middenvelder, maar zag de komst van Ander Herrera (Athletic de Bilbao), Thiago Alcantara (inmiddels van Barcelona verhuisd naar Bayern München) en Cesc Fabregas (Barcelona) om uiteenlopende redenen afketsen.

Terwijl de Engelse kranten hun katernen nog wel een tijdje kunnen vullen met de jacht van United op een spelmaker, geldt dat in Spanje voor Barcelona's zoektocht naar een doelman. Marc-André Ter Stegen (Borussia Mönchengladbach) is de belangrijkste gegadigde om Victor Valdés, die zijn in de zomer aflopende contract niet wil verlengen, op te volgen. Ter Stegen (21) verkeert echter in dubio, want Gladbach heeft hem een zeer riant voorstel tot contractverlenging gedaan. 'Ik neem binnen een paar dagen een beslissing over mijn toekomst', aldus Ter Stegen.

Manager René Meulensteen van Fulham moet vrezen voor een winters vertrek van zijn sterspeler Dimitar Berbatov. De Bulgaarse balkunstenaar (foto links) is ongelukkig bij de club uit West-Londen, die in een hevige degradatiestrijd is verwikkeld. De eerste gegadigde voor Berbatov (32) heeft zich al aangediend in de vorm van de Turkse subtopper Trabzonspor. De ex-speler van onder meer Manchester United, Tottenham Hotspur en Bayer Leverkusen maakte dit seizoen pas één doelpunt en heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar een club waar zijn kwaliteiten meer tot hun recht komen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen