Transferdagboek 02/12: John, Nainggolan, Bendtner en Pato

Op 1 januari 2014 gaat de markt weer open en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 02/12: John, Nainggolan, Bendtner en Pato

De belangstelling van Ajax voor Ola John is al langer bekend, maar of de vleugelspits van Benfica naar Amsterdam verkast is bijzonder twijfelachtig. Volgens Portugese media dingt namelijk ook Liverpool naar de diensten van de aanvaller. Net als Ajax wil de Engelse grootmacht de ex-speler van FC Twente op huurbasis overnemen van Benfica. De 21-jarige John staat in Lissabon stil in zijn ontwikkeling, want hij speelde dit seizoen pas 130 minuten in competitieverband.

Internazionale en Juventus zijn allebei voornemens hun middenveld te versterken en beide Italiaanse topclubs hebben hun vizier gericht op de 25-jarige Radja Nainggolan (foto rechts) van Cagliari. De Belgische international (4 caps) ontwikkelde zich op Sardinië tot een van de betere middenvelders van de Serie A, maar zag een overstap naar een grote club al een paar keer afketsen. Cagliari wilde telkens niet meewerken aan een transfer, maar staat bij een goed bod open voor een verkoop in de winter.

Waar de komende maand veel verdedigers met een transfer naar Barcelona in verband zullen worden gebracht, zal Arsenal juist gelinkt worden aan spitsen. Manager Arsène Wenger gaf in een eerder stadium al aan dat hij in januari een offensieve versterking wil halen, aangezien hij nu met Olivier Giroud maar één Arsenal-waardige spits in zijn selectie heeft. Lukas Podolski - die op de weg terug is na een hamstringblessure - wordt namelijk zelden in de punt van de aanval gebruikt, terwijl Nicklas Bendtner zijn heil elders mag zoeken.

Een van de potentiële nieuwe Arsenal-spitsen is Alexandre Pato (foto links), die afgelopen januari AC Milan verruilde voor Corinthians. De nu 24-jarige aanvaller keerde terug naar Brazilië met het oog op deelname aan het WK volgend jaar in zijn geboorteland.

Maar volgens The Independent lonkt een terugkeer naar Europa voor Pato, die namens de club uit São Paulo tot tien doelpunten kwam tijdens de 25 keer dat hij in de basis mocht beginnen. Arsenal zou zelf al acht miljoen euro geboden hebben, maar daar ging Corinthians niet op in. Die club betaalde zelf begin dit jaar nog bijna vijftien miljoen euro voor de 27-voudig international (tien doelpunten).

De kans dat Martin Montoya komende transferperiode vertrekt bij Barcelona is groot, aangezien de 22-jarige rechtsback over een aflopende verbintenis beschikt in Catalonië en besprekingen over een nieuw contract vooralsnog niets hebben opgeleverd. Om te voorkomen dat Montoya gratis de deur uitloopt moet Barça de verdediger in januari van de hand doen. En gezien de belangstelling moet dat wel goedkomen, want nu heeft ook Internazionale concrete interesse. Vorige week zou een delegatie van Liverpool al gesproken hebben met de zaakwaarnemer van Montoya.

Dan over naar een slachtoffer van de transfer van Gareth Bale naar Real Madrid. Want sinds de Welshman werd overgenomen van Tottenham Hotspur kan Ángel di María niet altijd meer rekenen op een basisplaats bij De Koninklijke. Manchester United werd genoemd als nieuwe club voor de 25-jarige buitenspeler uit Argentinië, maar de Engelse topclub heeft er een geduchte concurrent bijgekregen.

AS Monaco heeft zich namelijk ook gemengd in de strijd om Di María, meldt El Confidencial. Aangezien Jorge Mendes zijn zaakwaarnemer is, ligt die transfer ook voor de hand. Eerder bracht de super-agent al Ricardo Carvalho, Radamel Falcao, João Moutinho en James Rodríguez naar de ambitieuze club.

Volgens het Engelse Metro verkast Luc Castaignos (foto rechts) deze winter naar Liverpool. In 2011 wilde de Engelse grootmacht de exponent van de jeugdopleiding van Feyenoord al naar Anfield halen. Toen bleek Internazionale slagvaardiger. Een succes bleef uit in Italië. Slechts zes competitieduels en een treffer was de score in zijn eerste en laatste seizoen in Milaan. De roemruchte club uit Engeland stuurt geregeld scouts richting Enschede. Of Liverpool het vizier alleen gericht heeft de 21-jarige spits is zeer de vraag.

In de Grolsche Veste is Dusan Tadic de smaakmaker. De Serviër is ook in zijn tweede seizoen van waarde met doelpunten en assists. Afgelopen seizoen was de technisch begaafde linkspoot dertien keer trefzeker. Deze voetbaljaargang staat de teller op zes competitiedoelpunten. Voor de titelaspiraries zou een overgang van de smaakmakers wel eens funest kunnen zijn. Op dit moment staan de Tukkers derde met drie punten achterstand op koploper Vitesse. Zonder de inbreng van de meest productieve Twente-spelers lijkt de titel niet langer mogelijk.

In Turijn wil Juventus zich verder versterken. De Oude Dame kende een matige competitiestart, maar is inmiddels weer de trotse koploper van de Serie A. Juventus is de laatste twee seizoenen heer en meester in de Serie A met twee landstitels. Toch wil trainer Antonio Conte zijn selectie uitbreiden met een vleugelspeler. Nani, op dit moment onder contract bij Manchester United, staat hoog op het verlanglijstje van Conte. Volgens Tuttosport is de Italiaanse topclub bereid de overbodige aanvaller Mirko Vucinic in te zetten. De naam van de Portugees viel al vaker in Turijn. Of het nu wel tot een overgang gaat leiden is afwachten.

In Londen heeft René Meulensteen laten weten zijn selectie van Fulham te willen versterken. De opvolger van de zondag ontslagen manager Martin Jol vindt vers bloed noodzakelijk om uit de onderste regionen van de Premier League te raken. 'De ploeg moet versterkt worden om volgend seizoen nog op het hoogste niveau in actie te komen. Ik heb de verantwoordelijkheid als manager gekregen voor de nabije toekomst. We moeten er alles aan doen om Fulham te laten stijgen op de ranglijst', aldus Meulensteen. Welke namen de ronde doen op Craven Cottage is niet helemaal duidelijk. Wellicht dat de voormalige assistent van Sir Alex Feguson een balletje gaat op gooien bij zijn oude werkgever Manchester United.

Bekijk hier al onze video's