Transferdagboek 03/12: Courtois, Dzsudzsák, Gaitán, Gomes

Op 1 januari 2014 gaat de markt weer open en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 03/12: Courtois, Dzsudzsák, Gaitán, Gomes

Thibaut Courtois wordt voor het derde seizoen op rij door Chelsea uitgeleend aan Atletico Madrid, maar is toe aan duidelijkheid over zijn toekomst. 'Binnenkort praat ik met Chelsea om te horen wat hun plannen zijn. Aan de hand daarvan beslis ik wat de beste optie is', liet de Belgische doelman weten aan Sporting Telenet. 'Mijn toekomst moet zeker duidelijk zijn voor het WK van start gaat. Het is niet goed om op een WK met een transfer in je hoofd te zitten. Ik maak me geen zorgen en hoop dat die ook uitblijven.'

Dries Mertens krijgt er bij Napoli mogelijk een concurrent bij in de persoon van Nicolás Gaitán. De 25-jarige Argentijn maakt sinds 2010 veel indruk bij Benfica en werd al verschillende keren in verband gebracht met een transfer naar Manchester United, maar nu lonkt een Italiaans avontuur. Napoli zou bereid zijn om twintig miljoen euro te betalen voor de zesvoudige international, die - net als Mertens - het beste uit de voeten kan als vleugelaanvaller.

René Meulensteen volgde zondag Martin Jol op als manager van Fulham en gaf meteen aan dat hij komende transferperiode zijn ploeg wil versterken. Een speler die in verband wordt gebracht met een overgang naar The Cottagers is voormalig PSV'er Balázs Dzsudzsák, die nu nog speelt voor Dinamo Moskou. De 26-jarige flankspeler uit Hongarije zou volgens Izvestia wel oren hebben naar een toekomst bij Fulham. Afgelopen zomer werd Dzsudzsák nog in verband gebracht met Internazionale en Liverpool, maar tot een transfer kwam het niet.

Dzsudzsák speelde bij PSV een half jaar samen met Heurelho Gomes, waarna de doelman de overstap maakte naar Tottenham Hotspur. Een succes werd die transfer niet. Er lonkt een uitweg voor Gomes. De Braziliaan komt in Londen bij Tottenham Hotspur al twee jaar niet aan speeltijd toe, maar lijkt een achterdeur gevonden te hebben op White Hart Lane.

De voormalige doelman van PSV zegt in het Braziliaanse Sambafoot  te onderhandelen met clubs uit zijn vaderland over een winterse overgang. Vorig seizoen werd Gomes nog verhuurd aan Hoffenheim, waar hij negen keer zijn opwachting mocht maken. Maar dit seizoen kwam hij nog niet in actie, en in de jaargang 2011/2012 moest hij het ook met slechts een handvol wedstrijden doen. 'Ja ik heb twee aanbiedingen uit Brazilië', aldus Gomes. 'Ik praat met Tottenham over een transfervrij vertrek. Ik ben 32 en voel me nog goed en moet nu vooral gaan spelen. Ik heb het WK nog niet uit mijn hoofd gezet.'

'Helaas houdt Tottenham me al heel lang aan mijn contract. Het is ook ingewikkeld. Ik ben ooit gehaald van PSV voor tien miljoen euro. Maar dat was vijf jaar geleden. De club moet begrijpen dat ze dat geld niet meer terugzien. Ik kon blijven bij Hoffenheim, maar Spurs  heeft me nooit geholpen. Dat er een nieuwe manager kwam (André Villas-Boas volgde Harry Redknapp op, red.) hielp ook al niet. Ondanks het feit dat hij Portugees spreekt.'

Diego Costa imponeert al het gehele seizoen bij Atlético Madrid.
Diego Costa imponeert al het gehele seizoen bij Atlético Madrid.

Dan nog een sappig transfergerucht rond een andere Braziliaan, of eigenlijk moeten we zeggen Spanjaard. Diego Costa (foto) komt immers uit voor Spanje, hoewel hij geboren is in Brazilië. Wellicht verkast hij komende zomer naar Duitsland.

Duitse media melden immers dat Borussia Dortmund-trainer Jürgen Klopp in de bij Atlético Madrid aan de lopende band scorende spits de enige échte vervanger voor Robert Lewandowski ziet. De Pool zal in de zomer transfervrij vertrekken. Al zal er wel met geld gesmeten moeten worden om Atlético zover te krijgen. Costa ligt nog vast tot medio 2018.

Brendan Rodgers.
Brendan Rodgers.

Over geld smijten gesproken. Sinds John W. Henry bij Liverpool eigenaar is werd er in de laatste drie jaar al om en nabij de tweehonderd miljoen euro aan transfers uitgegeven. Afgelopen zomer haalde manager Brendan Rodgers (foto) regelrechte versterkingen met spits Daniel Sturridge en dirigent Philippe Coutinho. Dat succes zou hij graag herhalen. 'Het moeten jongens zijn die ons direct beter maken. Als dat in januari weer kan, zou dat geweldig zijn.'

Arsenal is evenals Liverpool naarstig op zoek naar (aanvallende) versterkingen die manager Arsène Wenger na de winterstop meer opties moeten geven. En nadat maandag Alexandre Pato al werd geopperd, doen er meer namen de ronde.

The Telegraph weet dat Arsenal tevergeefs heeft aangeklopt bij Manchester City voor Edin Dzeko. De Bosnische spits komt weinig aan spelen toe, en dat wil hij juist niet hebben met het oog op het naderende WK-debuut van zijn land. Je zou zeggen; win-win—win-situatie, City verlost van overbodige spits, Arsenal juist een gewenste spits erbij en een spits die kan spelen. Manager Manuel Pellegrini ziet het anders; de Chileen heeft een veto uitgesproken.

Misschien ook vanwege deze nee uit Manchester richt Arsenal zich schijnbaar op andere kandidaten. Als we sommige Engelse media mogen geloven hebben The Gunners zelfs al overeenstemming bereikt met Real Madrid om de 21-jarige Alvaro Morata op huurbasis over te nemen.

Als het allemaal toch niet echt willen lukken, dan kan Arsenal nog altijd de blik richten op Brazilië, want daar staat Adriano (foto) te trappelen om zijn rentree te maken na een jaar en negen maanden aan de zijlijn.

De 31-jarige spits (foto links), die ooit furore maakte bij onder meer Internazionale, is met een persoonlijke trainer hard bezig weer fit te worden. En daarmee wil hij een streep zetten onder zijn periode waarin hij meer opviel door zijn moeizame strijd tegen de kilo's dan die tegen de verdedigers.

We blijven nog even in Brazilië. Matheus Macedo Doria, of kortweg Doria, is een kandidaat om de defensie van AC Milan nieuw elan te geven. De negentienjarige verdediger is op de radar gekomen van de Rossoneri dankzij Clarence Seedorf, de mogelijk toekomstige trainer van AC Milan én huidig teamgenoot van Doria bij Botafogo.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen