Transferdagboek 11/12: Leandro Damião, Alonso en Pirlo

Op 1 januari 2014 gaat de spelersmarkt weer open en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 11/12: Leandro Damião, Alonso en Pirlo

Slecht nieuws voor de vele belangstellende clubs uit Europa. De gewilde aanvaller Leandro Damião (foto onder) lijkt binnen afzienbare tijd te tekenen bij Santos. Internacional hield rekening met een vertrek in de winter van de spits naar een Europese topclub, maar verrassend genoeg lijkt Santos het meest slagvaardig. De Braziliaanse topclub heeft de zeventienvoudige international volgens diverse media zo goed als binnen. Grote rol in deze deal is weggelegd voor Doyen Sports Group, naar eigen zeggen de grootste investeringsmaatschappij in het voetbal.

Doyen heeft naar verluidt zeventig procent van zijn rechten gekocht. Bij een eventuele transfer in de toekomst zal het gros van de opbrengst dus niet naar Santos gaan, maar naar de investeringsmaatschappij. De op handen zijnde binnenlandse transfer is slecht nieuws voor André Villas-Boas. De Portugese manager wilde Damião graag naar Tottenham Hotspur halen. De Londenaren hadden ruim 25 miljoen euro over voor de aanvaller van Internacional.

Xabi Alonso en Andrea Pirlo in duel tijdens de finale van het EK in 2012. Spanje won de Europese titel na de 4-0 zege.
Xabi Alonso en Andrea Pirlo in duel tijdens de finale van het EK in 2012. Spanje won de Europese titel na de 4-0 zege.

Onlangs kwamen geruchten naar buiten dat Andrea Pirlo zijn loopbaan af zou willen sluiten bij AC Milan, de club die hij jaren diende voor zijn overgang naar Juventus. In Turijn wordt Xabi Alonso gezien als de meest ideale vervanger van de 34-jarige spelverdeler. Alonso is in het bezit van een aflopend contract bij Real Madrid. Zowel de speler als de club wil verder, maar kwam nog niet tot overeenstemming. Geld is - uiteraard - het grote obstakel. De 32-jarige middenvelder eist tien miljoen euro in de vorm van een tekenbonus. La Barba Roja, die in de zomer van 2009 voor circa dertig miljoen euro overkwam van Liverpool, wordt nauwlettend in de gaten gehouden door Juventus en Chelsea. Gebruikt de Spanjaard de interesse als drukmiddel of kiest Alonso voor een nieuw avontuur in de herfst van zijn carrière?

Erik Pieters ziet Luuk de Jong maar al te graag de stap naar Stoke City maken. De 25-jarige linksback reageerde in gesprek met The Stoke Sentinel op de interesse van Stoke voor de bij Borussia Mönchengladbach overbodige aanvaller, die diezelfde krant eerder deze week de wereld in bracht.

Erik Pieters en Luuk de Jong kennen elkaar behalve uit de Eredivisie ook van Jong Oranje
Erik Pieters en Luuk de Jong kennen elkaar behalve uit de Eredivisie ook van Jong Oranje

De Jong verruilde FC Twente vorig seizoen voor een clubrecord van twaalf miljoen euro voor de Duitse Bundesliga-club, maar kwam dit seizoen louter als invaller in actie. Pieters denkt op basis van hun onderlinge duels in zijn periode bij PSV dat zijn collega-international bij Stoke meteen voor een impuls zou zorgen.

'Ik heb in Nederland tegen hem gespeeld, hij is een goede voetballer; een grote spits met een goede techniek en veel scorend vermogen. Met zijn lengte is hij ook sterk in de lucht. En voor die lengte heeft hij een goede balbehandeling en een goed schot. Hij zou het hier zeker goed doen, maar ik weet niet of dat gaat gebeuren', aldus Pieters, wiens oude club PSV pikant genoeg ook geïnteresseerd is in De Jong.

Genoa-trainer Giampiero Gasperini is ook op zoek naar aanvallende versterkingen en is in die zoektocht volgens verschillende Italiaanse kranten uitgekomen bij een speler van aanzienlijke allure: Stephan El Shaarawy. Gasperini denkt kans te maken op de tijdelijke komst van de 21-jarige spits, omdat hij bij AC Milan door blessures nauwelijks aan spelen is toegekomen.

De van een gebroken middenvoetsbeentje herstelde Italiaanse international maakte middels twee invalbeurten echter alweer zijn rentree bij Milan, dat een verhuur daardoor ook niet als optie zou zien. De bij Lazio overbodige Giuseppe Sculli lijkt gezien zijn bijrol in Rome en zijn rijke verleden bij Genoa, waar hij tussen 2006 en 2012 al speelde, daarom een realistischer doel voor Gasperini.

Het gepromoveerde AS Monaco presteert dit seizoen uitstekend in de Ligue 1, maar de puissant rijke clubeigenaar Dmitry Rybolovlev is nog niet tevreden. Éric Abidal (34) en Ricardo Carvalho (35) vormen nu doorgaans het hart van de defensie, maar de club wil verjongen. Eliaquim Mangala en Nicolás Otamendi (beiden FC Porto) worden genoemd, maar zelfs Vincent Kompany (foto rechts, Manchester City) zou in beeld zijn. De ambities zijn grenzeloos onder Rybolovlev.

Manchester United, dat in de Premier League slechts negende staat met liefst dertien punten achterstand op koploper Arsenal, is op zoek naar een nieuwe middenvelder. Wesley Sneijder en Kevin Strootman werden genoemd, maar manager David Moyes zou nu zijn oog hebben laten vallen op Yohan Cabaye van Newcastle United, die afgelopen weekeinde op Old Trafford nog de winnende treffer voor zijn rekening nam. Mocht de komst van de Fransman niet haalbaar blijken, dan zou de Belg Radja Nainggolan van Cagliari gelden als alternatief.

Een andere middenvelder van de Rode Duivels keert mogelijk terug naar zijn geboorteland. En dat is slecht nieuws voor Demy de Zeeuw. Voormalig Ajax-doelwit Steven Defour kan bij FC Porto niet altijd rekenen op een basisplaats en dat is met het oog op het WK in Brazilië niet ideaal. Anderlecht zou hem een half jaar willen huren. 'Steven speelt regelmatig bij Porto, maar hij wil graag meer spelen', aldus zijn zaakwaarnemer Paul Stefani. 'Een terugkeer naar België? Dat moeten we bekijken. Van Anderlecht hoorde ik nog niets, maar het is wel een mooie club.'

Dan tot slot over naar Tottenham Hotspur, dat volgens The London Evening Standard hoopt wat wijzigingen door te voeren in de aanval. Als de Noord-Londense club erin slaagt om de peperdure Emmanuel Adebayor - hij verdient ruim tweehonderdduizend euro per week - van de hand te doen, dan moet Javier Hernández hem opvolgen. De Mexicaan (foto links) kan bij Manchester United zelden rekenen op een basisplaats en is dat zat. Dit seizoen speelde Chicharito dertien duels namens Man Utd, waarin hij vier keer scoorde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen