Transferdagboek 05/12: Sam, de nieuwe Zlatan en Ribeiro

Op 1 januari 2014 gaat de markt weer open en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 05/12: Sam, de nieuwe Zlatan en Ribeiro

Terwijl trainer Jens Keller vecht voor zijn baan bij Schalke 04, lijkt in de persoon van Sidney Sam (25) de eerste aanwinst voor het nieuwe seizoen al vast te staan. Zaakwaarnemer Dirk Hebel ontkent dat er al een akkoord ligt, maar dat kan zijn ingegeven doordat officieel nog niet mag worden gesproken met een nieuwe club.

Sam ligt immers nog tot medio 2015 vast bij Bayer Leverkusen. Maar juist in die verbintenis is een voor geïnteresseerde clubs aantrekkelijke clausule opgenomen. Voor een gelimiteerde afkoopsom van 2,5 miljoen kan de aanvallende middenvelder, en inmiddels ook Duits international, worden overgenomen.

Sidney Sam is inmiddels Duits international
Sidney Sam is inmiddels Duits international

Liverpool wordt ook genoemd als mogelijke bestemming van Sidney Sam. Maar manager Brendan Rodgers heeft meer offensieve versterkingen op het oog die nog in het buitenland actief zijn. Valmir Berisha, pas zeventien jaar oud, staat volgens Engelse media zelfs op het punt te tekenen bij Liverpool.

Daarmee heeft Liverpool de nodige concurrenten het nakijken gegeven. De nieuwe Zlatan Ibrahimovic, zoals Berisha inmiddels door het leven gaat, mocht zich namelijk ook verheugen op de belangstelling van clubs als Juventus, Internazionale en Real Madrid.

In Engeland zijn er schijnbaar meer akkoorden te verwachten. Want de Braziliaan Everton Ribiero is volgens zijn zaakwaarnemer in gesprek met Manchester United. De 24-jarige aanvallende middenvelder zou zo snel als mogelijk de deal bezegelen. Liverpool en FC Porto liggen ook nog op de loer, zo zeggen ze in Brazilie over de aanvallende middenvelder van Cruzeiro.

De recente nederlagen van Barcelona tegen Ajax (1-2) en Athletic de Bilbao (0-1) maken dat in Spaanse media een hele reeks potentiële aankopen voor de Catalaanse grootmacht de revue passeert. Met name de Catalaanse krant Mundo Deportivo denkt te weten wat trainer Gerardo Martino en technisch directeur Andoni Zubizarreta van plan zijn.

Santiago Vergini speelde bij Newell's Old Boys onder Gerardo Martino en staat daarom hoog op de verlanglijst van Barcelona.
Santiago Vergini speelde bij Newell's Old Boys onder Gerardo Martino en staat daarom hoog op de verlanglijst van Barcelona.

Allereerst behoeft de achterhoede van Barça versterking. Door de blessuregevoeligheid van Carles Puyol heeft Martino met Gerard Piqué en Javier Mascherano maar twee volwaardige centrumverdedigers. Daniel Agger (Liverpool), Mats Hummels (Borussia Dortmund) en David Luiz (Chelsea) stonden daardoor al op de verlanglijst in Camp Nou, maar Martino zou nu twee spelers uit de Argentijnse competitie op het oog hebben: de Argentijn Santiago Vergini (Estudiantes) en de Colombiaan Eder Balanta (River Plate). De 51-jarige Argentijn kent beide spelers nog uit zijn tijd als trainer van Newell's Old Boys.

Barcelona heeft met Andrés Iniesta en Xavi twee van 's werelds beste middenvelders, maar beiden zijn nou niet bepaald het toonbeeld van kracht. Daarom zouden Arsenal-revelatie Aaron Ramsey en Internazionale-middenvelder Fredy Guarín wel eens de gang naar de Catalaanse hoofdstad kunnen maken. Ramsey valt dit seizoen op doordat hij in 22 officiële duels al liefst acht keer scoorde, terwijl van Guarín bekend is dat hij een vlammend afstandsschot in zijn rechterbeen heeft.

Internazionale-eigenaar Erick Thohir wil Ezequiel Lavezzi en Walter Mazzarri met elkaar herenigen.
Internazionale-eigenaar Erick Thohir wil Ezequiel Lavezzi en Walter Mazzarri met elkaar herenigen.

De vraag is wel of Inter bereid is om Guarín te laten gaan, want na de komst van de nieuwe eigenaar Erick Thohir wil Inter vooral spelers kopen en niet zozeer verkopen. De Indonesische zakenman moet trainer Walter Mazzarri van een extra spits voorzien, nu Diego Milito en Mauro Icardi allebei in ieder geval dit kalenderjaar nog in de lappenmand zitten. Ezequiel Lavezzi en Stevan Jovetic gelden als voornaamste kandidaat.

Zowel Lavezzi (ex-Napoli) als Jovetic (ex-Fiorentina) kent een verleden in de Serie A en beide spitsen kunnen de laatste tijd niet op al te veel speeltijd rekenen bij hun huidige clubs Paris Saint-Germain en Manchester City. Lavezzi lijkt een streepje voor te hebben op Jovetic, aangezien de Argentijnse aanvaller bij Napoli al samenwerkte met Mazzarri, sinds afgelopen zomer trainer bij Inter.

David Moyes is van plan in de winter een schifting door te voeren in de selectie van Manchester United. De afgelopen zomer aangestelde manager gaf in de eerste maanden van zijn ambtstermijn elke speler een nieuwe kans, maar is volgens Engelse media grofweg tot dezelfde conclusies gekomen als zijn voorganger Sir Alex Ferguson. Dat houdt in dat Anderson en Ashley Young in de winter bij een goed bod mogen vertrekken, terwijl hij wederom een poging gaat wagen Leighton Baines over te nemen van Everton. Indien die transfer doorgaat is dat slecht nieuws voor Alexander Büttner, die in dat geval waarschijnlijk mag uitkijken naar een nieuwe werkgever.

Oud-Vitessenaar Nemanja Matic staat in de belangstelling van Manchester United.
Oud-Vitessenaar Nemanja Matic staat in de belangstelling van Manchester United.

Naast de komst van een nieuwe linksachter blijft het aantrekken van een creatieve middenvelder, zoals we gisteren in deze rubriek al meldden, een prioriteit voor United. Wesley Sneijder van Galatasaray is kandidaat, maar in de Engelse tabloids wordt ook Nemanja Matic (foto links) van Benfica genoemd. De ex-speler van Vitesse heeft zich bij de Portugese topclub ontwikkeld tot een van de meest gewilde middenvelders van Europa. Ook Borussia Dortmund heeft de 25-jarige Serviër op het verlanglijstje staan. Matic is minder offensief ingesteld dan een type als Sneijder, maar geeft vanuit een controlerende rol sturing aan het spel. Een dergelijke regisseur kan United, dat woensdag een ongeïnspireerde indruk maakte tegen Everton (1-0 verlies), goed gebruiken.

Internazionale overweegt Mateo Kovacic (foto onder) in de winter elders onder te brengen. De negentienjarige Kroaat gold op het moment van zijn transfer van Dinamo Zagreb naar Inter in januari als een van de grootste talenten van Europa, maar de offensieve middenvelder maakt weinig indruk in Milaan en verpietert op de bank.  Zelf staat Kovacic ook open voor een verhuurperiode, want hij vreest door zijn reserverol in Italië voor zijn plek in de Kroatische WK-selectie.

Internazionale-middenvelder Mateo Kovacic is op zoek naar speeltijd met het oog op komend WK.
Internazionale-middenvelder Mateo Kovacic is op zoek naar speeltijd met het oog op komend WK.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen