Transferdagboek 15/12: Barkley, Matuidi, Nani en Samuel

Op 1 januari 2014 gaat de spelersmarkt weer open en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 15/12: Barkley, Matuidi, Nani en Samuel

Nadat eerder Juventus al in verband gebracht werd met Xabi Alonso, werd zaterdag gemeld dat ook Liverpool interesse heeft in de 32-jarige middenvelder van Real Madrid. De 109-voudige international van Spanje heeft een aflopend contract met De Koninklijke, waardoor hij een gewilde speler is. Want ook Arsenal en Manchester United hebben zich inmiddels gemeld voor Xabi Alonso, meldt The Daily Star Sunday.

En dat Man Utd op zoek is naar versterking voor het middenveld, is geen geheim. Eerder werden ook Kevin Strootman (AS Roma) en Wesley Sneijder (Galatasaray) al genoemd, maar Blaise Matuidi zou ook in beeld zijn volgens The Sunday Telegraph. De fysiek sterke middenvelder van Paris Saint-Germain zou zo'n acht miljoen euro moeten kosten. Een schijntje natuurlijk voor Man Utd.

Maar de meest logische versterking voor het middenveld van Man Utd is Ross Barkley van Everton, de club waar David Moyes de voorgaande elf seizoenen manager was. Afgelopen zomer stapte hij over naar The Mancunians, waar hij de opvolger was van Sir Alex Ferguson. Toen nam hij ook Marouane Fellaini mee, maar de Belg maakt tot op heden weinig indruk bij zijn nieuwe club.

Walter Samuel speelt al sinds 2000 in Europa, maar de kans is groot dat hij spoedig terugkeert naar Argentinië. De 35-jarige verdediger van Internazionale heeft een aflopend contract en speelde dit seizoen slechts drie wedstrijden, waardoor er weinig toekomst meer voor hem lijkt te zijn in Milaan. De 57-voudige international van Argentinië wordt nu in verband gebracht met Boca Juniors, de club die hij in 2000 verruilde voor AS Roma.

Na ruim drie jaar lijken Aiden McGeady en Spartak Moskou op elkaar uitgekeken. De Ierse flankspeler mag bij een goede aanbieding in de winterstop vertrekken. 'Als we een bod krijgen waar de club beter van wordt, dan zal hij gaan', vertelt technisch directeur Roman Askhabadze in The Sun. Het contract van McGeady loopt na dit seizoen af en hij weigerde een aanbieding van Spartak om zijn verbintenis te verlengen. Als er in de winterstop geen club komt voor de 27-jarige Ier, dan dient hij zijn aflopende contract in Moskou uit.

Celtic dreigt aankomende zomer twee sterkhouders te verliezen. De contracten van Georgios Samaras en Joe Ledley lopen af en beide spelers lijken niet van plan om langer in Schotland te blijven. Een vertrek van Ledley zou pijnlijk zijn voor manager Neil Lennon, omdat de 26-jarige middenvelder uit Wales één van de eerste spelers was die hij aantrok toen hij werd aangesteld bij Celtic. Ledley stapte transfervrij over van Cardiff City, maar zou volgens The Daily Record graag willen terugkeren nu Cardiff naar de Premier League gepromoveerd is.

Georgios Samaras.
Georgios Samaras.

Samaras kreeg onlangs te horen dat Celtic zo snel mogelijk zijn contract wil verlengen, maar de oud-speler van SC Heerenveen laat zijn oren hangen naar aanbiedingen uit het buitenland. Zo lonkt er volgens The Scotsman een lucratief avontuur in de Verenigde Staten. Het rijke Toronto FC zou op de 28-jarige Griek azen. De voorkeur van Toronto gaat echter uit naar Jermain Defoe, die niet zeker is van zijn basisplaats bij Tottenham Hotspur.

Waar McGeady, Samaras en Ledley niet langer bij hun clubs willen blijven, lijkt Arsenal-manager Arsène Wenger zijn contract juist te gaan verlengen. The Mirror meldt dat hij binnen een maand een nieuwe verbintenis gaat ondertekenen. De Franse oefenmeester werkt sinds medio 1996 bij Arsenal. Zijn huidige contract bij The Gunners loopt komende zomer af.

Dat Wenger blijft, lijkt ook goed nieuws te zijn voor Steve Bould en Neil Banfield, die deel uit maken van de technische staf van Arsenal. Zowel Bould als Banfield zou een nieuwe verbintenis tegemoet kunnen zien. Bould wordt geprezen voor het verbeteren van de Arsenal-defensie. Tot zaterdag, toen Manchester City (6-3 verlies) met scherp schoot, hadden The Gunners de minste tegentreffers geïncasseerd in de Premier League. Overigens had een oud-speler een goede tip voor Wenger. 'Haal Robin van Persie terug, hij was nooit naar Man Utd gegaan als hij wist dat Sir Alex Ferguson zou vertrekken', meent analyticus Ian Wright.

Kevin Volland.
Kevin Volland.

Kevin Volland maakte zaterdag namens 1899 Hoffenheim een belangrijk doelpunt tegen Borussia Dortmund (2-2) en dat is in Europa niet onopgemerkt gebleven. Volgens The Mirror staan de topclubs in de rij voor de Duitse vleugelaanvaller. Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool en Tottenham Hotspur toonden al eerder interesse, maar nu heeft ook Bayern München zich in de strijd gemengd.

Volland maakte in de zomer van 2012 de overstap van 1860 München naar Hoffenheim, waar hij veel indruk maakt. De Duitse jeugdinternational  was dit seizoen in vijftien competitiewedstrijden al zeven maal trefzeker. Duitse media suggereren dat hij aankomende zomer wellicht zelfs door Joachim Löw meegenomen wordt naar het WK.

Barcelona zonder Carles Puyol. Het is bijna niet voor te stellen, maar volgens El Mundo Deportivo  zouden de Catalaanse fans wel eens sneller dan verwacht kunnen moeten gaan wennen aan een elftal zonder de onverzettelijke clubicoon.

De wapperende manen van de verdediger zouden verleden tijd kunnen gaan worden omdat de Spanjaard twijfelt over het voortzetten van zijn loopbaan. Chronische knieklachten kwellen hem al enkele seizoenen, hetgeen Puyol ertoe zou brengen zijn nog tot medio 2016 lopende contract te heroverwegen. Daarmee zou een einde komen aan een tijdperk, aangezien de robuuste laatste man al sinds het seizoen 1999/2000 deel uitmaakt van het Catalaanse meubilair.

Carles Puyol in duel met Ajacied Viktor Fischer.
Carles Puyol in duel met Ajacied Viktor Fischer.

Over meubilair gesproken. Bij Manchester United heeft manager David Moyes aangekondigd zijn selectie flink anders in te willen gaan richten. De opvolger van levende legende Sir Alex Ferguson ligt vanwege de dramatische resultaten onder vuur, maar kondigt een hervorming aan. 'We hebben geld genoeg en gaan dat zeker uitgeven. Daar is geen twijfel over mogelijk. In de zomer waren we al dicht bij enkele toptransfers, al is dat uiteindelijk niet helemaal goed gekomen. Die spelers maakten andere keuzes', wilde de Schot geen namen prijsgeven.

In de Engelse kranten is wel het lijstje met namen dat de Engelse recordkampioen mag gaan verlaten samengesteld. En als die opsomming klopt, kan er flink geshopt gaan worden bij United. Anderson, Bebe, Fabio Da Silva, Anders Lindegaard, Nani en Ashley Young zouden allemaal mogen uitkijken naar een andere club.

En wat is een transferdagboek zonder Luis Suarez? Volgens de Sunday People  staan er immers interessante ontwikkelingen op stapel. Nog dit kalenderjaar zou de belangenbehartiger van Suarez, Pere Guardiola (inderdaad, de broer van Bayern München-trainer Pep) naar Engeland afreizen om over een contractverbetering van de Uruguayaan te praten. Aan de contractduur, tot medio 2018, zal niet heel veel getornd worden. Het salaris zal wellicht verhoogd worden, maar interessanter is dat er dan opnieuw de mogelijkheid is bepaalde clausules in de papierwinkel op te nemen.

Luis Suarez blijft onderwerp van gesprek in Engeland.
Luis Suarez blijft onderwerp van gesprek in Engeland.

Deze zomer zette Suarez immers nog alles op alles om weg te komen, maar de 26-jarige Ajacied zou manager Brendan Rodgers zelfs inmiddels beloofd hebben te blijven. Wellicht dat dat het zelfvertrouwen van de Noord-Ier verklaart. 'Luis heeft het naar zijn zin in deze stad, bij de club en in het elftal. Ik verwacht dat hij blijft en kijk uit naar de toekomst. Hij kan alleen maar beter worden.' De Uruguayaan is nu ook al in topvorm: in zijn tien Premier League-duels maakte hij al vijftien doelpunten. Daarmee trok de topscorer ook al de aandacht van Chelsea en Arsenal, maar Liverpool lijkt er alles aan gelegen een dergelijk saillante transfer te voorkomen.

Mocht Suarez inderdaad blijven, dan gaat hij wellicht samenspelen met Mohamed Salah. De geruchten worden immers steeds sterker dat Liverpool bereid is inmiddels al vijftien miljoen euro te betalen voor de 'Egyptische Messi', die momenteel onder contract staat bij FC Basel en daar onder meer furore maakte door in de Champions League tegen Chelsea te scoren.

Die transfersom zou betekenen dat Salah Sherdan Shaqiri aflost als houder van het record 'duurste transfer van Zwitersland'. Bayern kocht de vleugelspeler voor twaalf miljoen, maar dat bedrag zou voor Basel al niet meer genoeg zijn. Dat Chelsea, Tottenham Hotspur, AS Monaco en Galatasaray ook belangstelling hebben versterkt  de concurrentiepositie van Basel weer flink.

Tot slot nog twee spitsen uit de Premier League die het carrouselletje op gang zouden kunnen doen krijgen. De Spanjaard Michu wil een overgang van Swansea City naar Arsenal immers niet uitsluiten. Daar zou hij de concurrentie aan kunnen gaan met Olivier Giroud, omdat het een publiek geheim is dat manager Arsène Wenger geen groot fan is van de Deense stand-in Nicklas Bendtner. 'Iedere speler droomt van het uitkomen voor de grote ploegen. Ik ben daarin niet anders. Natuurlijk ben ik gelukkig bij Swansea, maar ook ik wil kijken waar mijn plafond ligt', zorgde de aanvaller, die nog tot medio 2016, voor enige ongerustheid in Wales.

John Guidetti.
John Guidetti.

Wie volgens The Daily Star  Engeland wel eens zou kunnen verlaten, is John Guidetti. De Zweede ex-publiekslieveling van Feyenoord werd voor zijn slepende blessure al met groot succes verhuurd aan de Rotterdammers. City hoopt op een herhaling van dat scenario. Dit keer zou alleen niet de Nederlandse havenstad zijn bestemming zijn. Volgens de tabloid zijn Hoffenheim, Celta de Vigo en het Hamburger SV van trainer Bert van Marwijk en dirigent Rafael van der Vaart in de running. Al werden in de Engelse roddelpers eerder ook al diverse clubs aan de spits gelinkt. Of dit keer niet met een losse flodder is geschoten, zal blijken in de transferperiode.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen