Transferdagboek 14/12: Cavani, Mangala, Ruiz, Xabi Alonso

Op 1 januari 2014 gaat de spelersmarkt weer open en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 14/12: Cavani, Mangala, Ruiz, Xabi Alonso

Chelsea kampt met een improductieve voorhoede. Na de 2-1 zege van zaterdag op Crystal Palace onderstreepte manager José Mourinho dat nog maar eens. 'We missen een killer.' Niet voor niks werd de club dus al met verschillende spitsen in verband gebracht. Nieuw is daarbij Edinson Cavani, die afgelopen zomer nog voor 64 miljoen euro van Napoli naar Paris Saint-Germain overstapte. In de Franse Ligue 1 doet de Uruguayaan het prima, getuige zijn twaalf doelpunten (waarvan eentje vanavond tegen Stade Rennes). Maar hij zou ongelukkig zijn, aangezien hij altijd als vleugelaanvaller wordt opgesteld.

Tel daarbij op dat hij er altijd al van droomt om in de Premier League te spelen, aldus The Daily Mail. Chelsea was afgelopen zomer al geïnteresseerd, maar legde het toen af tegen PSG. Uit Engeland is er nog meer interesse voor Cavani, aangezien ook Manchester United de situatie van de ontevreden spits in de gaten zou houden.

Eliaquim Mangala werd onlangs, net als zijn FC Porto-ploeggenoot Nicolás Otamendi, in verband gebracht met een transfer naar AS Monaco. De puissant rijke clubeigenaar Dmitry Rybolovlev heeft er echter een geduchte concurrent bijgekregen, meldt The Daily Mail. Ook Manchester United zou de 22-jarige centrale verdediger uit Frankrijk willen vastleggen, maar dan moet het wel diep in de buidel tasten.

Mangala verhuisde in de zomer van 2011 nog voor slechts 6,5 miljoen euro van Standard Luik naar FC Porto, maar tweeënhalf jaar later moet de enkelvoudig international liefst 47 miljoen euro opbrengen. De belangstelling van United in Mangala zou erg concreet zijn, aangezien manager David Moyes afgelopen woensdag aanwezig was tijdens de 2-0 nederlaag van FC Porto bij Atlético Madrid in de Champions League.

Doordat hij een aflopend contract heeft met Barcelona kan Víctor Valdés komende zomer transfervrij vertrekken uit Catalonië, maar AS Monaco hoopt hem in januari al te verwelkomen. De Monegasken werden al langer in verband gebracht met de 31-jarige doelman en leken weinig concurrentie te hebben, maar volgens Spaanse media hopen ook Manchester City en Paris Saint-Germain op de handtekening van de sluitpost.

Om die twee clubs voor te zijn wil Monaco graag onderhandelen met Barcelona over een directe transfer. Om Víctor Valdés zelf te overtuigen heeft de rijke club Éric Abidal ingezet. De Franse verdediger speelde jarenlang met de Spaanse doelman bij Barça en moet de negentienvoudig international overhalen ook in het vorstendom te tekenen.

Net als Víctor Valdés zou ook Xabi Alonso de Primera División weleens spoedig verlaten. Ook de 32-jarige middenvelder van Real Madrid heeft een aflopende verbintenis en is gewild, want na Juventus zou ook Liverpool een toekomst met de ervaren Spanjaard wel zien zitten. In de periode 2004-09 speelde Xabi Alonso al voor Liverpool, dat hoopt dat hij wil terugkeren naar Anfield. Overigens heeft Real Madrid de hoop op een langer verblijf nog niet opgegeven.

Net als vrijdag is er opnieuw plaats in dit dagboek voor Bryan Ruiz, die bij Fulham naar eigen zin te winig aan spelen toekomt onder manager René Meulensteen. De 28-jarige aanvaller uit Costa Rica, waarmee hij komende zomer actief hoopt te zijn op het WK in Brazilië, werd al gelinkt aan Anderlecht.

Ruiz maakte in de periode 2009-11 furore bij FC Twente, terwijl hij dat daarvoor al deed als speler van AA Gent. 'Ik zie een terugkeer naar België of misschien Nederland wel zitten', vertelt Ruiz aan Het Nieuwsblad. 'Ik heb mooie herinneringen aan België, ik heb daar nog veel vrienden.'

Met Fulham strijdt Ruiz tegen degradatie, maar dit seizoen mocht hij slechts zeven keer in de basis beginnen bij The Cottagers. 'Ik tel de maanden af en wil het seizoen goed eindigen. Voor Fulham is het nu moeilijk, zowel voor het team als voor de spelers.'

Antonio Sanabria treedt waarschijnlijk in de voetsporen van Cesc Fabregas. De zeventienjarige aanvaller staat voor een transfer van Barcelona naar Arsenal, waar hij denkt een grotere kans te hebben op een doorbraak. Sanabria kan de zesde speler worden die La Masía, de vermaarde jeugdopleiding van Barcelona, inruilt voor de Noord-Londense club.

Van zijn vijf voorgangers was Fabregas het meest succesvol. De nu 26-jarige middenvelder speelde ruim tweehonderd keer in de Premier League en keerde in 2011 voor zo'n veertig miljoen euro terug naar Catalonië. Fran Mérida, Jon Toral, Julio Pleguezuelo Selva en Héctor Bellerín maakten in het verleden ook de overstap van Barcelona naar Arsenal.

Ajax dreigt een van de grootste talenten uit de jeugdopleiding kwijt te raken, meldt De Telegraaf. Ricardo Kishna, die onlangs zijn rentree maakte na lang blessureleed en sindsdien veel indruk maakte in de A1, heeft een aflopende verbintenis in Amsterdam en de gesprekken over een nieuw contract zijn inmiddels stopgezet.

De achttienjarige vleugelaanvaller en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola (foto links) hebben dermate hoge eisen, dat Ajax vreest Kishna transfervrij te moeten laten vertrekken komende zomer.

Juventus en AC Milan zouden al interesse hebben getoond, waardoor het talent in de voetsporen zou kunnen treden van Ouasim Bouy. De middenvelder werd ook als een groot Ajax-talent gezien, maar Raiola bracht hem in 2012 ook transfervrij naar Juventus. In Turijn heeft de nu twintigjarige Bouy echter nog geen kans gekregen van trainer Antonio Conte.

Dan tot slot over naar Londen, waar Chelsea en Tottenham Hotspur in een felle strijd zijn gewikkeld. Beide clubs hopen Luke Shaw los te weken bij Southampton. De achttienjarige linksback speelde - ondanks zijn jeugdige leeftijd - al 38 wedstrijden in de Premier League en wordt gezien als toekomstig international.

Chelsea ziet in Shaw de opvolger van Ashley Cole, die de laatste weken zijn basisplaats moest afstaan aan rechtsback César Azpilicueta. Bij Tottenham Hotspur moet centrale verdediger Jan Vertonghen bij gebrek aan alternatieven vaak - tegen zijn in - als linksback opdraven.

Beide clubs zien de komst van Shaw wel zitten en daardoor drijft Southampton de prijs op, want het talent moet liefst 25 miljoen euro kosten. Beide clubs willen al tijdens komende transferperiode zaken doen, maar dat zien The Saints niet zitten. Overigens lijkt Tottenham Hotspur al bij voorbaat kansloos, aangezien het talent al van jongs af aan Chelsea-fan is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen