Transferdagboek 16/12: Klose, Pato, Ruiz en Sergi Roberto

Op 1 januari 2014 gaat de spelersmarkt weer open en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 16/12: Klose, Pato, Ruiz en Sergi Roberto

Afgelopen zomer werd Sergi Roberto nog in verband gebracht met een verhuur aan Ajax, maar Barcelona besloot de talentvolle middenvelder - na het vertrek van Thiago Alcántara naar Bayern München - te behouden. Maar dit seizoen komt Sergi Roberto zelden aan spelen toe; het 21-jarige talent mocht tot dusver zeven keer invallen in competitieverband. Twee clubs hopen hem in januari van zijn bijrol in Catalonië te verlossen: Atlético Madrid en AC Milan. Die eerste club lijkt kansloos, aangezien het op dit moment de grootste concurrent voor Barcelona is in de Primera División.

Lazio kon de laatste weken niet over Miroslav Klose beschikken, maar de 35-jarige spits is sinds kort weer hersteld van zijn blessureleed. En hoe, want afgelopen zondag was hij twee keer trefzeker tegen Livorno. De Duitse spits heeft een aflopend contract in Rome en wordt met veel clubs in verband gebracht, waaronder ook uit de Verenigde Staten. Nieuw in het rijtje geïnteresseerden is Bayer Leverkusen, dat in de routinier de ideale pinchhitter zou zien.

Brøndby IF houdt serieus rekening met een winters vertrek van zijn boomlange spits Simon Makienok (23, foto rechts). De 2.01 meter lange frontman werd afgelopen zomer al in verband gebracht met onder meer FC Twente en Crystal Palace. Brøndby verwacht dat er zich in de winter wederom clubs zullen aanbieden voor de zesvoudig international van Denemarken.

'Vlak voor het sluiten van de transfermarkt op 2 september wilde Crystal Palace hem huren, maar sindsdien hebben we niets meer van ze gehoord. Het zou mij echter niet verbazen als er de komende weken weer interesse voor hem komt', aldus Brøndby-directeur Per Rud. Bij een fatsoenlijk bod mag Makienok vertrekken. 'Dat hebben we beloofd aan onze investeerders en aan Simon zelf, maar er is geen economische noodzaak om hem te verkopen', vervolgt Rud.

De rol van Alexandre Pato (foto onder) op het Europese toneel leek uitgespeeld op het moment dat AC Milan hem in januari aan Corinthians verkocht. De 24-jarige Braziliaan bloeide echter op in zijn vaderland, waardoor er wordt gespeculeerd over een rentree in een Europese topcompetitie. Een transfer van Pato is niet onbespreekbaar, maar Corinthians wil wel winst maken op de spits die voor vijftien miljoen euro werd ingelijfd.

'Er valt wat ons betreft te onderhandelen, maar dan moet er wel concrete interesse zijn of sprake zijn van een speler die wil vertrekken', aldus Roberto de Andrade, directeur van Corinthians. Pato wordt met name in verband gebracht met een overstap naar de Premier League. Arsenal en Tottenham Hotspur zouden interesse hebben.

Voor Demy de Zeeuw is de toekomst uiterst ongewis. De dertigjarige middenvelder heeft zich onmogelijk gemaakt bij Anderlecht met onder meer openlijke kritiek op trainer John van den Brom. En dus mag hij in de winterstop vertrekken uit Brussel.

Een terugkeer naar Spartak Moskou, dat hem tot komende zomer verhuurt aan Anderlecht, lijkt allerminst zijn voorkeur te hebben. De Zeeuw werd inmiddels aangeboden aan PSV, maar de Eindhovense club heeft die toenadering afgewezen: geen interesse.

De woorden van Bryan Ruiz - 'Ik zie een terugkeer naar België of misschien Nederland wel zitten' – hebben Anderlecht de oren ook doen spitsen. De Costa Ricaans international (foto onder) zit meer dan hem lief is op de bank bij Fulham.

Maar de Brusselse club zal flink diep in de buidel moeten tasten voor Ruiz. Fulham vraagt naar verluidt één miljoen euro voor een half jaartje huur zonder optie tot koop. Dat zou neerkomen op ruim vijftigduizend euro per wedstrijd.

Fulham wil mogelijk wat water bij wijn doen om ruimte te maken voor Clint Dempsey. De 32-jarige Amerikaanse spits, die ook wordt begeerd door West Ham United en Stoke City, is beschikbaar nu het seizoen in de Verenigde Staten voorbij is. Voordat hij zich moet melden bij Seattle Sounders voor een nieuw seizoen, kan hij Fulham uit de brand helpen.  

Voor manager René Meulensteen is Dempsey een welkome aanvulling van de aanval, zeker omdat nog immer de vrees bestaat dat Dimitar Berbatov Craven Cottage nog deze winterstop gaat verlaten. Tottenham Hotspur, Arsenal, Newcastle United, Galatasaray en Trabzonspor worden genoemd als kandidaat om de Bulgaarse spits te verlossen van zijn schijnbaar ongelukkige verblijf bij Fulham.

We keren nog even terug bij onze zuiderburen, waar Francky Dury tekst en uitleg gaf over de situatie van Junior Malanda. De negentienjarige verdedigend ingestelde jeugdinternational heeft een contract voor vijf jaar op zak bij Wolfsburg, maar speelt op huurbasis voor Zulte-Waregem.

'Contractueel werd vastgelegd dat Junior bij ons mocht blijven indien we de volgende ronde van de Europa League zouden halen óf indien we eind december niet meer dan vijf punten achterstand hebben op de eerste plaats', aldus Dury. 'Dat is nu het geval en ik heb nog geen enkel ander signaal gekregen vanuit Wolfsburg. Zoals het nu is, kan Junior dus blijven.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen