Transferdagboek 22/12: Baines, Demba Ba, Cole & Beckham

Op 1 januari 2014 gaat de spelersmarkt weer open en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 22/12: Baines, Demba Ba, Cole & Beckham

De transfermarkt gaat bijna open, dus als vanzelfsprekend beginnen daarmee ook weer alle speculaties over Leighton Baines van Everton. De aanvallend ingestelde linksback wordt al twee jaar lang met een vertrek in verband gebracht, maar van een transfer kwam het, ondanks concrete interesse van Manchester United, telkens niet.

United zou van plan zijn in januari een nieuw bod uit te brengen, maar manager David Moyes van The Red Devils kan zijn pijlen beter op een andere speler richten. Dat dringende advies is afkomstig van Everton-manager Roberto Martinez. 'Ik wil Leighton absoluut niet kwijt en de club heeft het geld van een eventuele transfer ook niet nodig. Hij is dus niet te koop', stelt de Spanjaard.

Omdat zijn transfer naar Chelsea in januari 2012 hem nog weinig plezier heeft opgeleverd, wordt er in de Engelse media volop gespeculeerd over een transfer van Demba Ba (foto rechts). Voornamelijk Arsenal zou wel interesse hebben in de Senegalese spits, die bij Newcastle United furore maakte maar bij Chelsea derde keus is achter Fernando Torres en Samuel Eto'o.

Zelf wil Ba echter niets van een vertrek uit West-Londen weten. 'Ik lees en hoor veel dingen over interesse van Arsenal, maar van die club heb ik niets vernomen', aldus de aanvaller, die ontkent ongelukkig te zijn over zijn rol bij Chelsea. 'Ik merk dat mijn kansen aan het keren zijn. Ik krijg steeds meer speeltijd en dus de kans om te tonen wat ik waard ben.'

Ashley Cole (foto onder) was jarenlang de vaste linksback van Chelsea, maar is dit seizoen niet meer zeker van zijn plek in de basisopstelling. De 33-jarige verdediger kan daar erg moeilijk mee omgaan en overweegt na dit seizoen zelfs een punt achter zijn loopbaan te zetten, beweert The Daily Mail.

Cole rekent erop dat hij door bondscoach Roy Hodgson wordt opgeroepen voor het WK en vindt het na het toernooi een mooi moment om te stoppen. De linkspoot, wiens contract na dit seizoen afloopt, wil zijn loopbaan namelijk afsluiten terwijl hij in de schijnwerpers staat en hij geen enkele interesse heeft naar een overstap naar een kleinere club. Een langer verblijf bij Chelsea is voor de ex-speler van Arsenal ook uitgesloten, want zijn band met manager José Mourinho is bijzonder slecht. Mourinho geeft dit seizoen links achterin meestal de voorkeur aan de Spanjaard Cesar Azpilicueta.

Terwijl Cole erover denkt zijn loopbaan af te sluiten, overweegt een andere Engelse voetbalprominent zijn carrière nieuw leven in te blazen. David Beckham (38) zou benaderd zijn door de Boliviaanse kampioen Bolivar. Die club wordt geleid door de miljardair Marcelo Claude, wiens ambities evenals zijn financiële mogelijkheden vrijwel onbegrensd zijn. Voorzitter Guido Loayza van Bolivar erkent belangstelling te hebben voor Becks. 'Het zou geweldig zijn als hij voor ons een paar wedstrijden in de Copa Libertadores zou spelen', aldus Loayza. De Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League begint in januari.

De afgelopen weken maakten we in deze rubriek regelmatig melding van de belangstelling van Italiaanse topclubs voor Radja Nainggolan (25, foto rechts) van Cagliari. Het is nu niet meer óf de Belgische middenvelder vertrekt, maar wanneer. Eigenaar Massimo Cellino van Cagliari is namelijk van plan uitverkoop te houden. 'Nainggolan vertrekt honderd procent zeker. Van mij mag hij morgen weg', aldus Cellino. De clubbaas vindt dat hij het niet kan maken om zijn spelers een sportieve promotie te onthouden.

'We spelen dit seizoen in een Serie A-onwaardig stadion en mijn spelers hebben de afgelopen jaren het hele land af moeten reizen voor zogenaamde thuiswedstrijden. In deze omstandigheden kan ik niemand een transfer ontzeggen', verwijst Cellino naar de maandenlange problemen rond Cagliari's stadions Sant'Elia en IsArenas en de daaropvolgende 'verbanning' naar het Stadio Nereo Rocco in Triëst. Momenteel speelt Cagliari weer in het slechts deels geopende Sant'Elia. 'Iedereen die Cagliari wil verlaten mag wat mij betreft weg. Daarop maak ik geen enkele uitzondering. Wat als Nainggolan zelf niet weg wil? Dan stuur ik hem hoogstpersoonlijk naar een andere club, zelfs als er onder zijn marktwaarde geboden wordt', besluit Cellino.

De naam Luis Suarez is ondanks zijn zeer lucratieve nieuwe contract bij Liverpool allerminst verdwenen bij alle bespiegelingen over de aanstaande transfers. Volgens Britse media weerhoudt de nieuwe verbintenis tot medio 2018 Barcelona en Real Madrid er namelijk niet van de Uruguayaan komende zomer te proberen voor zich te winnen.

Maar Real Madrid ziet ook een andere ontwikkeling die gunstiger is voor het halen van een spits. Wayne Rooney houdt voorlopig een nieuw contract met Manchester United tegen, en dat betekent dat zijn prijs ook wat omlaag gaat. In Engeland wordt zelfs geproken van een koopje…

Er waren tijden dat Chelsea niet op een miljoentje meer of minder keek, maar de berichten uit Manchester over Rooney worden natuurlijk op Stamford Bridge ook verwelkomd. De Engelse international staat namelijk prominent op een lijstje van zes mogelijke winteraanwinsten voor Chelsea, opgesteld door manager José Mourinho die afgelopen zomer ook al Rooney wilde halen.

In dit dagboek hebben we ook weer een plaatsje ingeruimd voor de manager die er een sport van lijkt te maken naast de begeerde spelers te grijpen. Arsène Wenger heeft volgens Britse media namelijk nu zijn pijlen gericht op Santiago Bernabéu, en dan in het bijzonder op doelman Iker Casillas (32) en aanvaller Alvara Morata (21). Zou het dit keer wel lukken voor de Franse coach?

De geruchten over een vertrek van Lionel Messi bij Barcelona kunnen in elk geval weer in de koelkast. 'Ik denk dat we dit hoofdstuk maar moeten sluiten', zegt vader Jorge Messi in het Argentijnse Olé. 'Het is niet meer dan een directe reactie op opmerkingen van meneer Faus.'

Die vice-president van Barcelona had geopperd dat de Catalaanse club Messi geen salarisverhoging moet geven, hetgeen de aanvaller verleidde tot een reactie. Maar van een vertroebelde relatie met de clubleiding is allerminst sprake, aldus vader Jorge. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen