Transferdagboek 20/12: Niang, Ronaldinho en Hunt

Op 1 januari 2014 gaat de spelersmarkt weer open en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 20/12: Niang, Ronaldinho en Hunt

AC Milan rekende zich medio 2012 rijk toen het de strijd om de handtekening van het Franse toptalent Mbaye Niang won, maar de negentienjarige aanvaller ontwikkelt zich in San Siro niet zoals gehoopt werd. De dribbelaar begon dit seizoen in de Serie A slechts een keer in de basis en daarom is voor de Rossoneri een verhuur bespreekbaar.

Montpellier is volgens La Gazzetta dello Sport de waarschijnlijke bestemming van Niang (foto rechts), die eerder onder contract stond bij Caen. Montpellier kan aanvallende versterking goed gebruiken, want het staat zeventiende in de Ligue 1 en maakte in achttien duels pas achttien doelpunten.

Volgens veel Braziliaanse media stond Ronaldinho (33) op het punt te verkassen naar Grêmio, de club waar zijn illustere loopbaan ooit begon. De voorzitter van Grêmio, Fabio Koff, zegt dat van een rentree van de balgoochelaar geen enkele sprake is. 'We hebben het financieel zeer moeilijk op dit moment, waardoor het voor ons onmogelijk is om zulke transfers te doen.' Waar Ronaldinho zijn loopbaan voortzet is onduidelijk, want zijn contract bij Atlético Mineiro loopt af.

De belangstelling voor aanvaller Aaron Hunt (27, foto onder) van Werder Bremen zwelt aan. De Duits-Engelse dribbelaar kan vooral rekenen op interesse vanuit de Premier League. Southampton en Stoke City zouden al een lijntje hebben uitgegooid naar Hunt, wiens contract komende zomer afloopt. 'Er zijn de nodige clubs die geïnformeerd hebben', bevestigt Hunt in Kicker. Om die reden is hij niet van plan zich snel aan Werder te binden. 'Ik stel alle onderhandelingen uit tot januari', laat de frontman weten.

Joe Hart, inmiddels geen eerste keus meer bij Manchester City, kijkt uit naar tijdelijk onderdak voor het nieuwe jaar. De doelman wil voorkomen dat een gebrek aan speeltijd hem met het oog op het WK zijn plek in de Engelse selectie gaat kosten.

Maar manager Manuel Pellegrini zal natuurlijk niet meewerken aan een afscheid van de doelman als er geen adequate vervanger komt. En dus zoeken The Citizens een doelman die de concurrentiestrijd aangaat met de huidige nummer één Costel Pantilimon. En daarbij duikt de naam Kenneth Vermeer op.

Maar Man City kan beter kijken naar andere opties, aldus Frank de Boer. De Ajax-trainer wil graag een sterke stand-in voor Jasper Cillessen. 'Je zag vorig jaar hoe belangrijk dat was. Maar het is Kenneths goed recht om zich te oriënteren. We hebben allebei onze belangen. Ik wil graag dat hij blijft.'

Anderlecht kan op zijn beurt Bryan Ruiz uit het hoofd zetten. Tegen een huursom van één miljoen euro hikte de Brusselse club al aan, maar nu Fulham eigenlijk alleen de Costa Ricaan wil verkopen voor minimaal de aanschafwaarde (twaalf miljoen in 2011) moeten de Belgen afhaken.

De Londense club rekent er wel op dat Clint Dempsey op korte termijn beschikbaar is. De Amerikaanse aanvaller, die ruim vijf jaar speelde op Craven Cottage, ondergaat al een medische keuring. Dat moet de weg effenen voor een kortstondige terugkeer, want na februari keert hij weer terug naar Seattle Sounders.

Balász Dzsudzsák gaat daarentegen mogelijk langer zijn kunsten vertonen in de Premier League. De Hongaarse aanvaller wordt in verband gebracht met een transfer naar Fulham en Liverpool. Maar bij zijn huidige club Dinamo Moskou weten ze van niets. 'Dit is de eerste keer dat ik de naam van deze clubs hoor in verband met Balász. Het is druk, maar we hebben geen gedetailleerd bod gekregen voor de aanvaller.'

Goed nieuws voor Bas Dost, want nu heeft ook Stoke City zich gemeld voor Ivica Olic. De 34-jarige aanvaller heeft een aflopend contract met VfL Wolfsburg, waar hij een van de voornaamste concurrenten is van Dost. Eerder werd de Kroaat ook al in verband gebracht met een transfer naar Hamburger SV, waar hij in de periode 2007-09 al onder contract stond.

Olic stond tot nu toe alle zestien duels van Wolfsburg in de Bundesliga in de basis, terwijl de bijdrage van Dost - die geblesseerd aan het seizoen begon - beperkt bleef tot vier invalbeurten. Een tussentijdse transfer van Olic zou Dost dan ook goed uitkomen, maar de vraag is of Wolfsburg hem wel kwijt wil. De aanvaller scoorde namelijk al zeven keer.

Jan Kirchhoff zit een beetje in dezelfde situatie als Dost, want door de moordende concurrentie bij Bayern München komt hij zelden in actie. De 23-jarige verdediger werd afgelopen zomer overgenomen van FSV Mainz 05, maar wacht nog altijd op zijn eerste basisplaats. Dit seizoen mocht hij zeven keer invallen in de Bundesliga en kwam in totaal tot slechts 89 minuten.

Drie clubs willen Kirchhoff verlossen uit zijn uitzichtloze situatie, waaronder ook het 1. FC Nürnberg van trainer Gertjan Verbeek. De degradatiekandidaat jaagt samen met Eintracht Frankfurt en Schalke 04 op de centrale verdediger. Verbeek heeft echter meerdere ijzers in het vuur, zo geeft hij aan in Kicker. 'Het is slechts één naam die op onze lijst staat.'

Een andere centrale verdediger staat mogelijk nog een veel grotere transfer te wachten. Mateo Musacchio was afgelopen weekend nog trefzeker tijdens de 2-1 nederlaag bij Barcelona en de Catalanen zouden de 23-jarige verdediger van Villarreal graag willen overnemen. Maar Musacchio heeft meer opties, want ook de Premier League lonkt. Chelsea en Manchester City zien in de tweevoudig international van Argentinië ook een welkome versterking.

Tot slot een opvallend gerucht uit Italië, waar gemeld wordt dat AC Milan bezig is met een nieuwe trainer. Zondag staat het uitduel met Internazionale op het programma en als die wedstrijd verloren wordt, krijgt Massimiliano Allegri zijn ontslag. Tenminste, dat is de algemene verwachting. En met zijn opvolger is al gesproken. Kort na zijn ontslag als manager van Tottenham Hotspur heeft André Villas-Boas al een ontmoeting gehad met de Rossoneri.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen