Transferdagboek 27/12: Messi, Ter Stegen, Cuenca en Diego

Op 1 januari 2014 gaat de spelersmarkt weer open en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 27/12: Messi, Ter Stegen, Cuenca en Diego

De verbale aanvaring met Javier Faus, vice-president van Barcelona, heeft toch ook de naam Lionel Messi in de carrousel gebracht. Want ook al wordt het door alles en iedereen ontkend, een vertrek bij Barcelona lijkt minder uitgesloten dan het was.

Le Parisien durft te dagdromen over een transfer van de Argentijnse ster naar Paris Saint-Germain. De Franse krant heeft verschillende argumenten voor een dergelijke recordtransfer. PSG is bijvoorbeeld een van de weinige clubs die de contractueel vastgelegde afkoopsom 250 miljoen euro kan ophoesten, en het project PSG is het meest opwindende in Europa en PSG-spits Zlatan Ibrahimovic heeft niets tegen Messi… 

In Barcelona zelf zijn ook bewegingen zichtbaar. Volgens Sport heeft de Catalaanse grootmacht een principe-akkoord met Marc-André ter Stegen over een contract voor vier jaar. De 21-jarige doelman, die in Camp Nou Victor Valdés moet doen vergeten, zou komende zomer voor tien miljoen euro worden overgenomen van Borussia Mönchengladbach.

Op kortere termijn, en van een andere orde, kan Isaac Cuenca een andere club hebben. De aanvaller, die vorig jaar op huurbasis bij Ajax verbleef, heeft namelijk de interesse gewekt van Elche.

Hoewel in de transferperiode normaliter de onzekerheid regeert, is één ding al wel duidelijk: Manchester United gaat een middenvelder halen. Maar wie? Dat is de vraag waar de onzekerheid bij om de hoek komt kijken. Adam Lallana wordt het als het aan Southampton-manager Mauricio Pochettino ligt in ieder geval niet. 'Hij is hier gelukkig en wij willen hem ook niet verkopen', countert hij de geruchten.

De Engelse middenvelder maakt dit seizoen indruk bij Southampton. Overigens zal Man Utd bij een transfer met een flinke geldzak over de brug moeten komen wil het Lallana toch naar Manchester halen. Het is de vraag of de genoemde zeventien miljoen euro voldoet om het vijfjarige contract van Lallana af te kopen.

Adam Lallana.
Adam Lallana.

Dan over naar een opmerkelijke andere naam die in verband wordt gebracht met de Engelse kampioen: Eden Hazard. Inderdaad, een van de uitblinkers van Chelsea. De tabloids menen dat ook de Belg een optie is voor het te vernieuwen middenrif waar manager David Moyes aan sleutelt. De kans dat een dergelijke gang van zaken zijn beslag krijgt, is evenwel nihil. Zeker gezien de veertig miljoen euro die Chelsea afgelopen zomer aan Lille betaalde.

Bovendien zou manager José Mourinho de creatieve middenvelder annex aanvaller niet kwijt willen. In dat kader lijkt het bericht van The Daily Star  uit de lucht gegrepen. Die krant meldt immers dat Real Madrid Hazard ook volgt. Mourinho lijkt er echter weinig aan gelegen een van zijn oogappels af te staan aan de club waar hij allesbehalve geruisloos vertrok. Wellicht dat de bijgaande suggestie hem kan overtuigen: het door Angel dí María bewandelen van de omgekeerde weg.

Rio Ferdinand
Rio Ferdinand

Wie Manchester United mogelijk juist gaat verlaten, is Rio Ferdinand. De 35-jarige verdediger komt niet meer in de plannen van Moyes voor en beschikt bovendien over een aflopende verbintenis. Laat de Turkse topclub Galatasaray, waar voormalig Manchester City-manager Roberto Mancini de scepter zwaait, nou verlegen zitten om goede verdedigers. En als klap op de vuurpijl: zijn broer Anton speelt bij Antalyaspor.

We blijven nog even in Manchester, maar verplaatsen ons van het rode naar het blauwe gedeelte. Daar zit de Bosniër Edin Dzeko immers meer op de bank dan hem lief is. De aanstaande Valencia-eigenaar Peter Lim –de Singaporese rijkaard staat op het punt de bijna driehonderd miljoen euro schuld van de club af te lossen, de club over te nemen en de selectie van nieuw bloed te voorzien – zou in de 27-jarige spits de eerste grote aankoop zien. Volgens Marca  heeft Internazionale echter ook nog interesse voor de Bosniër, die zijn WK-perspectieven in leven wil houden door aan spelen toe te komen.

Dan een wat minder bekende Citizen.  Abdisalam Ibrahim, een 22-jarige Noorse jeugdinternational, wordt immers gevolgd door Southampton, Swansea City en Everton. Voor de kenners: de middenvelder kwam in het seizoen 2011/12 nog acht duels uit voor NEC Nijmegen (één goal) en is inmiddels verhuurd aan Strømgodset IF in zijn vaderland. Drie ton zou gezien het nog maar een half jaar lopende contract voldoende zijn om Manchester City te overtuigen, weet The Daily Mail.

Gerardo Martino.
Gerardo Martino.

Hoewel het normaliter de spelers zijn die de klok slaan in het transferdagboek, kijken we zo net na Kerst ook even naar de trainers. Bij Barcelona zingt immers al dagen het gerucht rond dat de Argentijn Gerardo 'Tata' Martino het niet naar zijn zin heeft.

Hij zou terug verlangen naar zijn vaderland. Vrijdag brengen Spaanse media opnieuw dat de huidige bondscoach van Brazilië, Felipe Scolari, wel eens zijn opvolger kan worden als het WK van aankomende zomer in zijn vaderland erop zit. Dan moet Martino natuurlijk nog wel even Camp Nou achter zich laten.

Ook bij AC Milan gaan al bijna het gehele seizoen geruchten over de trainersstoel, die vanwege de teleurstellende resultaten onder Massimiliano Allegri allesbehalve een comfortabele fauteuil is. Clarence Seedorf werd al diverse keren genoemd als opvolger, maar volgens de ervaren Fabio Capello (in het verleden trainer in San Siro en nu bondscoach van Rusland) is dat niet zo handig. 'Clarence beschikt over de kwaliteiten en ik heb een goede relatie met hem. Maar om direct de bij een dergelijke baan behorende verantwoordelijkheid te dragen. Dat is moeilijk', laat de Italiaan in a Gazzetto dello Sport  zijn twijfel blijken.

En om nog maar wat zout in de Milanese wonden te strooien: ook Cagliari-middenvelder Radja Nainggolan lijkt de Rossoneri te gaan teleurstellen. Net als Juventus volgt AC Milan de Belg al langer, maar AS Roma lijkt met hem aan de haal te gaan. Er zou al een onderhoud geweest zijn tussen Walter Sabatini, technisch directeur van de Romeinen, en Cagliari-eigenaar Massimo Cellino. De deal zou beklonken zijn bij een transfersom van 7,5 miljoen euro en de verkoop van de helft van de eigendomsrechten.

Cellino gaf onlangs nog maar eens aan een verkoop van zijn sterspeler niet tegen te gaan. 'Nainggolan vertrekt honderd procent zeker. Van mij mag hij morgen weg. We spelen dit seizoen in een Serie A-onwaardig stadion en mijn spelers hebben de afgelopen jaren het hele land af moeten reizen voor zogenaamde thuiswedstrijden. In deze omstandigheden kan ik niemand een transfer ontzeggen', verwees Cellino naar de maandenlange problemen rond Cagliari's stadions Sant'Elia en IsArenas en de daaropvolgende 'verbanning' naar het Stadio Nereo Rocco in Triëst. Momenteel speelt Cagliari weer in de  slechts deels geopende thuishaven Sant'Elia.

Hoewel hij zelf onlangs ontkende bezig te zijn met een vertrek bij Chelsea, wil de Londense club erg graag af van Demba Ba (foto rechts). De Senegalese spits maakt ook in zijn tweede seizoen bij The Blues bepaald geen sterke indruk en is dan ook derde spits in de pikorde van manager José Mourinho, die de voorkeur geeft aan Fernando Torres en Samuel Eto'o.

Hoewel er de nodige belangstelling is voor Ba, probeert Chelsea hem op een andere manier kwijt te raken. De winnaar van de Europa League heeft de 28-jarige aanvaller namelijk aangeboden bij Internazionale. Op die manier hoopt Chelsea de prijs van zijn transferdoelwit Fredy Guarín te drukken. Geen vreemde gedachte, want het is geen geheim dat Inter op zoek is naar versterking voor zijn voorhoede. Trainer Walter Mazzarri van de Nerazzurri heeft met Rodrigo Palacio, die vorige week de derby tegen AC Milan besliste, slechts één ervaren doelpuntenmaker tot zijn beschikking. Diego Milito is namelijk weer geblesseerd, terwijl de jongelingen Mauro Icardi en Ishak Belfodil nog niet klaar zijn voor het grote werk.

Torino kende een verrassend sterke eerste seizoenshelft en staat zevende in de Serie A. De gevallen grootmacht, die zeven keer landskampioen werd, droomt van kwalificatie voor de Europa League en wil die ambitie kracht bijzetten door in de winter enkele grote namen binnen te halen. De Granata zetten daarbij hoog in en gooiden al een lijntje uit naar aanvaller Sebastian Giovinco (26, foto boven) van stadgenoot Juventus. De Oude Dame staat naar verluidt open voor een vertrek van de kleine spits, maar wil wel vijftig procent van zijn transferrechten in bezit houden. Op dit moment delen beide Turijnse clubs al de papieren van spits Ciro Immobile, die dit seizoen al acht goals maakte voor Torino.

Een andere speler aan wie Torino wordt gelinkt is Stephan El Shaarawy van AC Milan. De vleugelspits kende mede door aanhoudend blessureleed een dramatische eerste seizoenshelft bij de Rossoneri en zou op huurbasis mogen vertrekken om zijn ritme en vorm te hervinden. Niet alleen Torino heeft wel oren naar de komst van El Shaarawy, want ook Genoa toonde al belangstelling. El Shaarawy is afkomstig uit de jeugdopleiding van de club uit de havenstad, die hem medio 2011 verkocht aan Milan.

VfL Wolfsburg zit al tijden in zijn maag met het torenhoge salaris van Diego (foto links), die op jaarbasis ruim acht miljoen euro opstrijkt. De Duitse middenmoter is daarom niet van plan het aflopende contract van de 28-jarige Braziliaan tegen de huidige voorwaarden te verlengen en hoopt nog wat aan hem te verdienen door middel van een winterse transfer. Die mogelijkheid lijkt zich aan te dienen, want Fenerbahçe heeft serieuze belangstelling voor de ex-speler van Werder Bremen, Atlético Madrid en Juventus. De spelverdeler ziet een overstap naar Turkije wel zitten, want aldaar zou hij relatief weinig salaris hoeven in te leveren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen