Transferdagboek 24/12: Lamela, Sneijder en Vermaelen

Op 1 januari 2014 gaat de spelersmarkt weer open en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 24/12: Lamela, Sneijder en Vermaelen

We beginnen met het betere natrapwerk. De Engelse tabloids weten immers dat André Villas-Boas bij Tottenham Hotspur werd geconfronteerd met allerlei ongewenste aankopen. Zo zou hij voormalig Ajacied Christian Eriksen (13, 5 miljoen euro), oud-FC Twente-aanvaller Nacer Chadli (8 miljoen euro), Vlad Chiriches (9,5 miljoen euro) en Erik Lamela (30 miljoen euro) nooit hebben willen halen. Voorzitter Daniel Levy zou een en ander erdoorheen gedrukt hebben afgelopen zomer. Met andere woorden: de Portugees zat opgescheept met een kwartet spelers ter waarde van 61 miljoen euro.

Zoals het een goed roddeltabloid betaamt, worden er vervolgens ook weer allerlei namen genoemd als doelwitten die Villas-Boas wél op zijn lijstje had staan. Te weten: David Villa (nu Atlético Madrid), Hulk (Zenit Sint-Petersburg) en João Moutinho (nu AS Monaco). Met die laatste twee werkte de bij Tottenham Hotspur recent ontslagen coach samen bij FC Porto.

Overigens heeft de nieuwe manager Tim Sherwood een beslissing te maken. In navolging van Internazionale en Napoli wil nu ook Italiaans kampioen Juventus Lamela verlossen van zijn geringe aantal speelminuten. Een directe overgang gaat wel geld kosten. De aanvaller heeft nog een contract tot medio 2018 en Levy zal de deze zomer betaalde dertig miljoen euro er in ieder geval uit willen krijgen. Of er over een huurovereenkomst gesproken kan worden, moet blijken.

Christian Eriksen en Erik Lamela. Ongewenst bij Spurs?
Christian Eriksen en Erik Lamela. Ongewenst bij Spurs?
Thomas Vermaelen en Dries Mertens, teamgenoten bij de nationale ploeg van België.
Thomas Vermaelen en Dries Mertens, teamgenoten bij de nationale ploeg van België.

Het genoemde Napoli hoopt volgens Dries Mertens, die al in Napels voetbalt sinds zijn overgang van PSV, ook op defensieve versterking. Mertens zou aan het Belgische Knack.be  hebben laten weten dat zijn Spaanse coach Rafa Benítez niets liever wil dan Thomas Vermaelen, die bij Arsenal lang niet meer altijd een vaste waarde is, naar Italië loodsen.

'Ik heb hem al tien keer gezegd hierheen te komen. Benítez wil dat ik Thomas overhaal. Napels is ook een geweldige stad, maar het zal voor hem niet gemakkelijk zijn Arsenal te verlaten.' Dat de Belg een contract tot medio 2015 heeft in Londen maakt een en ander misschien wat gemakkelijker. Na dit seizoen gaat hij dan zijn laatste contractjaar in en dan zijn clubs sneller genegen te verkopen.

Wie in ieder geval niet gaat verkassen is Wesley Sneijder. De Nederlandse dirigent van Galatasaray toonde dit weekend nog maar eens goed in zijn vel te zitten in Istanbul. Niet geheel onverwacht wordt hij wel weer aan allerlei geruchten over een transfer naar Engeland gelinkt. 'Maar die geruchten zijn er iedere transferperiode. Ik hoop dat het snel voorbij is, dan houden de mensen op met over mij praten. Ik ben hier gelukkig en heb geen enkele reden om te vertrekken.

Wie dat wel heeft, is zijn teamgenoot Nordin Amrabat. De aanvaller staat allesbehalve bovenaan in de pikorde en de buitenlandersregeling zorgt er ook nog eens voor dat hij helemaal weinig aan bod komt. De nummer twaalf van de Premier League, Hull City, zou hem van die situatie willen verlossen. Een tijdelijke overgang is daarbij volgens Engelse media een optie.

Wesley Sneijder en Nordin Amrabat bejubelen samen met Didier Drogba een Galatasaray-goal.
Wesley Sneijder en Nordin Amrabat bejubelen samen met Didier Drogba een Galatasaray-goal.

Het succes van Atlético Madrid is te danken aan de brede selectie van Diego Simeone. Vleugelspeler Cristián Rodríguez (foto rechts) is onderdeel van die selectie, maar kan niet rekenen op een basisplaats. De 28-jarige Uruguayaan kwam dit seizoen negen keer in actie, maar alle negen keer als invaller . In de Champions League mocht hij wel één keer in de basis beginnen. Met het oog op speelkansen op het WK zou een (tijdelijk) vertrek uit Madrid hem niet slecht uitkomen. In de Spaanse media wordt de linksbuiten gelinkt aan transfer naar Genoa op huurbasis.

Cristián Rodríguez .
Cristián Rodríguez .

Op Diego Costa na is Koke (21) ongetwijfeld de meest begeerde speler van Atlético. Ook Pep Guardiola is gecharmeerd van de Spaanse spelmaker. In een poging om de neo-international naar Bayern München te halen, zou hij Xherdan Shaqiri (22) in de deal willen betrekken. De Zwitser moet dan de omgekeerde weg bewandelen.

In Engeland verkeert Everton in goede vorm. De club, waar voor John Heitinga geen rol meer is weggelegd, staat op de vijfde plek en dat is ook de grote clubs opgevallen. Maar de twintigjarige middenvelder Ross Barkley is niet te koop, zo verzekerde manager Roberto Martínez al. 'Zelfs voor een Bale-bedrag is hij niet te koop', aldus de manager in de Engelse pers.

Het zijn roerige tijden bij AC Milan. De Rossoneri presteren slecht en dus worden veel spelers gelinkt aan een transfer. Zo werd Robinho onlangs in verband gebracht met een terugkeer naar zijn geboorteland Brazilië, waar zijn voormalige club Santos geïnteresseerd zou zijn. Zelf wil de aanvaller niks kwijt over een transfer. 'Of ik terugkeer naar Santos? Dat is moeilijk nu, ik heb nog een contract bij Milan. Mijn toekomst laat ik over aan God', aldus de gelovige Robinho.

We blijven nog even in Milaan. Want Antonio Nocerino kan dit seizoen niet rekenen op veel speeltijd. De middenvelder kreeg slechts vijf basisplaatsen toebedeeld. Vier keer mocht hij nog invallen. Met het oog op speeltijd op het komende WK zou hij niet onwelwillend staan tegenover een vertrek bij de club van Massimiliano Allegri. Torino, de subtopper die zelfs hoger op de ranglijst staat dan Milan, zou geïnteresseerd zijn in de middenvelder. Volgens de Italiaanse media zouden de clubs zelfs al in gesprek zijn over een wintertransfer. Daarbij zou ook een rol zijn weggelegd voor Torino-verdediger Danilo D'Ambrosio. De 25-jarige verdediger zou de problemen in de Milanese defensie enigszins moeten oplossen.

Dan over naar Frankrijk, waar Mathieu Valbuena (foto onder) al bezig is aan zijn achtste seizoen bij Olympique Marseille. Na al die jaren zou de kleine begaafde middenvelder het wel tijd vinden voor iets nieuws. Atlético Madrid wil Valbuena naar verluidt naar de Spaanse hoofdstad halen. Met de eventuele aankoop van de Fransman kan Diego Simeone zijn spelverdeler Koke wat meer rust geven. Volgens Spaanse kranten moet Valbuena zo'n twaalf miljoen kosten.

Mathieu Valbuena.
Mathieu Valbuena.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen