Transferdagboek 28/12: Gündogan, Griezmann en Rakitic

Op 1 januari 2014 gaat de spelersmarkt weer open en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 28/12: Gündogan, Griezmann en Rakitic

Sinds vorig seizoen wordt Borussia Dortmund-middenvelder Ilkay Gündogan nadrukkelijk gelinkt aan Real Madrid. De 23-jarige Duitser maakte veel indruk in het elftal dat de finale van de Champions League bereikte. Hij wordt gezien als mogelijke opvolger van de 32-jarige Xabi Alonso, die over een aflopend contract beschikt in de Spaanse hoofdstad.

In de Spaanse krant AS bevestigde Irfan Gündogan dat de Madrilenen op zijn zoon Ilkay Gündogan azen. 'De interesse van Real is erg serieus. Ze willen op hem gaan bieden. We kunnen echter geen actie ondernemen tot zijn rugblessure over is.' Door deze kwetsuur kwam Gündogan dit seizoen pas eenmaal in actie in de Bundesliga. De middenvelder wil eerst volledig herstellen, voordat hij de gesprekken met Real opstart.

Sinds de gefortuneerde Qatarees Nasser Al-Khelaïfi de voorzittershamer bij Paris Saint-Germain overnam, spendeerde de Franse club circa 250 miljoen euro op de transfermarkt. Dat de Franse koploper gekoppeld wordt aan enkele aankopen, is dan ook niet verwonderlijk te noemen.

Als we het Spaanse AS mogen geloven, zal de Fransman Antoine Griezmann deze zomer de overstap naar PSG maken. Griezmann maakte dit seizoen indruk bij Real Sociedad en dat werd gadegeslagen door verschillende scouts van de Franse topclub. PSG heeft in de strijd om de handtekening van de buitenspeler concurrentie van Atlético Madrid en Juventus.

De tweede speler waar PSG achteraan zou zitten is de Kroatische middenvelder Ivan Rakitic. Volgens het Italiaanse Gazzetta dello Sport houdt de regerend Franse landskampioen verder de prestaties van Miralem Pjanic (AS Roma) en Borja Valero (Fiorentina) in de gaten. Rakitic maakt dit seizoen indruk bij Sevilla. De Kroaat maakte zeven doelpunten en gaf acht assists in vijftien competitieduels. Dat is ook Atlético Madrid en Liverpool opgevallen.

Ook Yohan Cabaye zou zich mogen verheugen over de belangstelling van PSG, terwijl ook Arsenal gecharmeerd was van zijn spel bij Newcastle United. Manager Alan Pardew laat echter aan Sky Sports weten dat zijn Franse middenvelder niet te koop is. 'Wij gaan hem niet verkopen. Natuurlijk niet.'

Dankzij het doelpunt van Wesley Sneijder tegen Juventus (1-0 winst) bereikte Galatasaray de achtste finale van de Champions League, waarin het Chelsea ontmoet. Om de Engelse topclub te kunnen verslaan, zoekt de club van Sneijder naar versterking, waarbij het vizier vooral gericht lijkt te zijn op Hamburger SV.

Nadat Hakan Calhanoglu onhaalbaar bleek, richt Galatasaray zich volgens de Hamburger Morgenpost nu op Tolgay Arslan. 'Het klopt dat we een aanbod van Galatasaray hebben gekregen', bevestigde Thomas Kroth, de zaakwaarnemer van Arslan. De Turkse middenvelder zelf wijst de interesse echter van de hand. 'Ik ben vereerd met de aanbieding, maar ik voel me heel erg goed bij HSV en houd me totaal niet bezig met Galatasaray.'

Real Madrid en Barcelona zijn tijdens elke transferperiode wel weer goed voor enkele pikante transfergeruchten. Zo ook vlak voor de jaarwisseling, al gaat het daarbij niet om peperdure aankopen, maar om spelers die op de nominatie staan om te vertrekken.

Zo weet Marca dat Arsenal, Liverpool en Manchester United in januari willen proberen Pedro naar Engeland te halen. De Spaanse spits kan in Barcelona lang niet altijd op een basisplaats rekenen maar was dit seizoen wel al goed voor tien competitiegoals, waarvan vijf tijdens de laatste vijf speelronden. Goedkoop is Pedro niet. Hij heeft een gelimiteerde afkoopsom van 150 miljoen euro in zijn tot medio 2016 lopende contract staan.

Of Pedro Camp Nou daadwerkelijk achter zich laat, is daarom maar zeer de vraag. De kans dat Martín Montoya dat doet is aanzienlijk groter. De 22-jarige rechtsback kan volgende zomer transfervrij vertrekken en heeft volgens AS daardoor de interesse gewekt van Liverpool, AS Roma en Tottenham Hotspur. De vaste vervanger van Daniel Alves mag door zijn aflopende verbintenis al in januari met die clubs om tafel.

De geruchtenstroom rond Angel Di María raakt meer en meer op stoom. De door de komst van Gareth Bale bij Real Madrid op het tweede plan geraakte Argentijn leek aanvankelijk op weg naar AS Monaco, maar nu heeft volgens Engelse en Italiaanse media Juventus zijn zinnen gezet op de komst van de 25-jarige vleugelspits. De Oude Dame zou daarbij echter wel concurrentie hebben van Arsenal, Manchester United en Tottenham Hotspur.

Dat er bij AC Milan een revolutie gaande is, was na de aanstelling van Barbara Berlusconi als directielid naast Adriano Galliani al langer duidelijk. En ook dat de naam Clarence Seedorf telkens weer opduikt als nieuwe trainer van de Rossoneri is geen nieuws meer. Dat Alfred Finnbogason naar verluidt de nieuwe aanvalsleider van de kwakkelende topclub moet worden, is echter wél opmerkelijk te noemen.

De link met de IJslandse spits is natuurlijk makkelijk gemaakt. De 24-jarige goaltjesdief heeft zich onder de vleugels van voormalig Milan-ster Marco van Basten ontpopt tot dé doelpuntenmachine op de Nederlandse velden. Zijn zeventien goals van de eerste seizoenshelft zijn daardoor ook in San Siro niet onopgemerkt gebleven. Zeker omdat Mario Balotelli na een sterke start steeds minder voldoet aan de hooggespannen verwachten van voorzitter Silvio Berlusconi, al heeft de club een naderend vertrek van Super Mario inmiddels officieel ontkend.

Waar Finnbogason behalve de interesse van Milan ook met belangstelling van Everton, Lazio, AS Roma en Villarreal zou schermen, staat Thorgan Hazard hoog op het verlanglijstje van Anderlecht. De twintigjarige aanvaller is net als zijn broer Eden eigendom van Chelsea, maar speelt al anderhalf jaar met veel succes op huurbasis voor SV Zulte Waregem.

Volgens Het Laatste Nieuws presteert Hazard dermate goed dat Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck heeft besloten het Waalse wonderkind uit Waregem weg te willen kapen. De club van trainer John van den Brom zou met diens zaakwaarnemers zelfs al een akkoord hebben over een winterse verhuizing naar de Belgische hoofdstad, alwaar hij Paars-Wit met zijn vele goals en assists moet gaan helpen aan titelprolongatie.

Een trefzekere aanvaller is ook waar Internazionale deze winter naar op zoek is. Trainer Walter Mazzarri geeft de voorkeur aan een hereniging met Ezequiel Lavezzi, maar diens werkgever Paris Saint-Germain zou het weerzien van de twee ex-Napolitanen weleens kunnen gaan dwarsbomen. Daarom is Inter volgens diverse Italiaanse media nu afgereisd naar Londen, om met Tottenham Hotspur te praten over een verhuur van Erik Lamela.

De 21-jarige Argentijn maakte afgelopen seizoen indruk door vanaf de flanken namens AS Roma tot vijftien competitiegoals te komen, maar kan zijn draai op White Hart Lane maar niet vinden. The Spurs zouden de voor dertig miljoen euro aangetrokken aanvaller daarom maar al te graag verhuren aan Inter, om hem komende zomer dan weer als herboren te verwelkomen. In Milaan moet Lamela de druk op de schouders van Rodrigo Palacio als enige trefzekere spits verlichten.

Er spelen echter meer belangen bij Inters verblijf in Londen. Zo zou het met Chelsea praten over de verkoop van de Colombiaanse middenvelder Fredy Guarín en wil het de Algerijnse aanvaller Ishak Belfodil tijdelijk stallen bij West Ham United, alwaar de 21-jarige spits weer regelmatig aan spelen moet toekomen.

Dat spitsen in trek blijven, blijkt ook uit de zoektocht van Arsenal naar een extra aanvaller. Manager Arsène Wenger heeft met Olivier Giroud maar één volwaardige kandidaat voor die positie – Nicklas Bendtner wordt nog altijd niet voor vol aangezien – en daarom zou de Franse oefenmeester nu zijn zinnen hebben gezet op landgenoot Loïc Rémy.

De 26-jarige aanvaller van Queens Park Rangers laat als huurling bij Newcastle United wekelijks zien het niveau van de Premier League aan te kunnen. Doordat hij dit seizoen al tien keer scoorde in zestien duels zou het naar het Championship gedegrageerde QPR bijna vijftien miljoen euro kunnen krijgen voor de 26-jarige spits.  

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen