Aftellen naar het EK 2012: 32 keer Oranje op een EK

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 32 dagen.

Aftellen naar het EK 2012: 32 keer Oranje op een EK

Het Nederlands elftal speelde tot dusverre 32 wedstrijden op een EK-eindronde. Het begon met een fiasco in 1976 waar de halve finale werd verloren van Tsjechoslowakije. Het voorlopig laatste duel op een Europees toernooi was een verliespartij tegen Rusland op het EK vier jaar geleden.

Van de 32 wedstrijden won Oranje er zeventien, tegen acht gelijke spelen en zeven nederlagen. Nederland maakte 55 doelpunten en moest er 32 incasseren. Liefst 98 spelers kwamen in actie namens Oranje en Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert waren met zes goals het meest trefzeker, op de voet gevolgd door Marco van Basten met vijf goals.

Namens Oranje slaagden 26 spelers erin te scoren op een EK. Het laatste vaderlandse EK-doelpunt kwam van Ruud van Nistelrooy (foto onder) in de kwartfinale tegen de Russen op het EK 2008. De spits wist nog een verlenging uit het vuur wist te slepen (1-1), waarna Oranje het duel in de extra tijd met 3-1 verloor.

Edwin van der Sar speelde de meeste EK-wedstrijden (zestien) én maakte de meeste minuten (1.533). Peter Bosz, tegenwoordig trainer van Heracles Almelo, had de minste speeltijd. Op het EK 1992 won Oranje in de poulefase met 3-1 van Duitsland en Bosz viel drie minuten voor tijd in voor Dennis Bergkamp. <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen