Aftellen naar het EK 2012: slecht EK-gevoel voor Cruijff

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 48 dagen.

Aftellen naar het EK 2012: slecht EK-gevoel voor Cruijff

Johan Cruijff speelde 48 interlands voor het Nederlands elftal. Aan zijn 43ste optreden voor Oranje zal hij niet de beste herinneringen hebben. Het EK-treffen met Tsjecho-Slowakije van 16 juni 1976 was voor de ploeg van bondscoach George Knobel een frustrerende wedstrijd die na verlenging verloren ging. De ploeg reisde af naar het toernooi in Joegoslavië (toen nog met vier deelnemers) met in het hoofd dat in de finale West-Duitsland wel eens de tegenstander kon zijn.

Twee jaar eerder hadden onze Oosterburen de wereldtitel gegrepen en de revanchegevoelens jegens de Duitsers telden zwaarder dan de wedstrijd tegen het weinig indruk makende Tsjecho-Slowakije.

Het Oranje-elftal dat bulkte van het talent begon wat lankmoedig aan de wedstrijd en verbaasde zich over het fanatisme dat de opponent etaleerde in Zagreb. Bovendien stoorden de internationals, met Cruijff voorop, zich aan de hautaine houding van scheidsrechter Clive Thomas.

Grote dekkingsfouten, rode kaarten voor Johan Neeskens en Willem van Hanegem en een nooit in zijn spel komend Oranje zorgden ervoor dat de ploeg na verlenging met 3-1 verloor. De herinnering van Cruijff aan zijn enige Europese eindronde zal dan ook weinig zoet zijn.

Nederland ging af via de zijdeur en de Tsjechoslowaken pakten vervolgens de Europese titel door West-Duitsland na het nemen van strafschoppen te verslaan, waarbij één speler zich voor eeuwig de geschiedenisboeken inschoot.

Antonin Panenka nam de beslissende strafschop op weergaloze wijze door voor het eerst op een dergelijk groot podium de Duitse doelman Sepp Maier met een stiftje te verrassen. Sindsdien wordt een dergelijk genomen penalty bij voetballiefhebbers dan ook aangeduid als een panenka. <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen