Aftellen naar het EK 2012: primeur voor Super Sovjets

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 49 dagen.

Aftellen naar het EK 2012: primeur voor Super Sovjets

De finale van het allereerste EK ging in 1960 in Parijs tussen de Sovjet-Unie en Joegoslavië. De Sovjets, torenhoge favoriet voor de eindzege, kwamen vlak vóór rust verrassend op een 1-0 achterstand door een doelpunt van Milan Galic. In de 49ste minuut trok Slava Metreveli (foto) de stand gelijk namens de Sovjet-Unie (1-1). Blagoje Vidinic, keeper van Joegoslavië, wist een hard schot van Sovjet-spelverdeler Valentin Bubukin niet vast te houden waardoor buitenspeler Slava Metreveli van dichtbij de rebound binnenschoot.

De USSR won de finale uiteindelijk met 2-1 door een doelpunt in de tweede verlenging van Viktor Ponedelnik en kroonde zich zo tot de eerste winnaar van de Coupe de Henri Delauny (bedenker van het Europees Kampioenschap).

Het Sovjet-team was met grote verwachtingen aan het eerste Europese eindtoernooi begonnen. In 1956 had de ploeg Olympisch goud gewonnen door Joegoslavië in de finale met 1-0 te verslaan en op het WK in 1958 reikte de ploeg tot de kwartfinale. Trainer Kachalin liet zijn team al dagen vóór de start van het EK in Frankrijk in trainingskamp bij elkaar komen, wat zeer ongewoon was in die tijd.

De USSR kwalificeerde zich eenvoudig voor het eerste Europese eindtoernooi. In de kwartfinale (die toen nog geen deel uitmaakte van het eindtoernooi) ging het zonder te spelen door naar de halve finale. Spanje weigerde destijds om de verre reis naar de Sovjet-Unie te ondernemen en trok zich terug.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen