Aftellen naar het EK 2012: supersub Hélder MM Postiga

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 47 dagen.

Aftellen naar het EK 2012: supersub Hélder MM Postiga

Het EK 2004: bij de kwartfinale tussen Portugal en Engeland zijn strafschoppen nodig om te beslissen welk land naar de halve finale gaat. David Beckham neemt de eerste strafschop voor de Engelsen: de middenvelder schiet hoog over en neemt tegelijkertijd de penaltystip mee.

Het veld ligt er slecht bij. Maar bij de stand van 4-4 staat de Portugese subersub Hélder Postiga (foto) achter de bal. De spits doet een Panenka en stift de bal achter de verbouwereerde doelman David James. Darius Vassell mist vervolgens namens Engeland en de Portugese keeper Ricardo beslist het duel door zijn strafschop te benutten. Portugal gaat naar de halve finale mede door de inbreng van Postiga die daarvoor in reguliere speeltijd als invaller koud in het veld Portugal met de 1-1 een verlenging bezorgde.

Hélder Manuel Marques Postiga speelde tot nu toe 47 interlands voor Portugal en scoorde daarin zeventien keer. De spits brak door bij FC Porto onder trainer José Mourinho in 2002/03. Dat seizoen scoorde Hélder dertien keer en dat leverde hem een contract bij Tottenham Hotspur op.

De flegmatieke spits kon de verwachtingen in Londen echter nooit waarmaken en versleet diverse clubs dwars door Europa. Zo speelde hij onder meer bij Saint-Etienne, Panathinaikos en Sporting Lissabon. Tegenwoordig verdient de Portugees zijn brood bij de Spaanse laagvlieger Real Zaragoza.

Opvallend is dat Hélder twee doelpunten maakte in de kwartfinale van twee verschillende EK's. Naast de bovengenoemde goal scoorde de centrumspits als invaller op het EK 2008 tegen Duitsland bij een 3-1 achterstand de 3-2.

De kans is groot dat de Portugese bondscoach Paulo Bento hem zal selecteren voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne, waar Portugal in groep B op 17 juni tegen Oranje speelt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen