Aftellen naar het EK 2012: eindelijk weer Spaans succes

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 44 dagen.

Aftellen naar het EK 2012: eindelijk weer Spaans succes

Spanje is momenteel onbetwist het beste landenteam ter wereld. De ploeg is regerend Europees- en wereldkampioen. Voordat La Furia Roja in 2008 zich kroonde tot beste van Europa had het land al 44 jaar moeten wachten op een prijs. Dat is opvallend omdat Spanje op clubniveau zeer toonaangevend is op voetbalgebied. Geen club won meer internationale prijzen dan Real Madrid en Barcelona heeft de standaard op voetbalgebied de laatste jaren fors verhoogd. De nationale ploeg vertrok vaak als een van de favorieten naar een eindronde maar kwam even vaak weer gedesillusioneerd en te vroeg weer thuis.

In 1964 mocht Spanje zich wel kronen tot de beste van Europa. Vier jaar eerder was het land afwezig op de eindronde omdat de Spaanse dictator Franco het elftal verbood om tegen de Sovjet-Unie te spelen. Het communistische land veroverde vervolgens in 1960 de eerste Europese titel.

Het tweede Europese toernooi kende zijn eindronde in Spanje. Na verlenging klopte het thuisland in de halve finale Hongarije met 2-1 en trof in de finale de Sovjet-Unie. Zes minuten voor tijd kopte Marcelino de Spanjaarden naar een 2-1 voorsprong en klopte daarmee de sterkere tegenstander.

Klik op onderstaand beeld voor een grotere weergave

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen