Aftellen naar het EK 2012: trieste aftocht Sneijder/Oranje

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 46 dagen.

Het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland had het EK van Wesley Sneijder moeten worden. De kleine behendige spelverdeler van Real Madrid moest voor Oranje het verschil maken in de poule des doods met wereldkampioen Italië en verliezend finalist Frankrijk. In zijn 46ste interland, de eerste groepswedstrijd van Oranje tegen Italië, liet hij direct zien van onschatbare waarde te zijn. Bij het eerste doelpunt bediende hij Ruud van Nistelrooy en daarna maakte hij zelf de 2-0. De wedstrijd eindigde in een zeer fraaie 3-0 overwinning voor Nederland.

Na de wereldkampioen verslagen te hebben stond de volgende zware wedstrijd tegen Frankrijk op het programma. Na een vliegende start van Oranje door doelpunten van Kuijt en Van Persie kwamen Les Bleus terug tot 2-1 via Thierry Henry. Nog geen minuut later was het Sneijder die Robben bediende voor de 3-1 en in de slotfase tekende de middenvelder met een subliem afstandsschot voor de 4-1 eindstand.

Tegen Roemenië (2-0 zege) kregen enkele basiskrachten bij Oranje rust van bondscoach Marco van Basten zodat iedereen fit en scherp zou zijn voor de kwartfinale tegen het Rusland van Guus Hiddink. Oranje was echter verre van fris, kwam op 1-0 achterstand door Roman Pavlyuchenko en dwong pas in de slotfase van het duel een verlenging af (doelpunt Ruud van Nistelrooy, assist Sneijder).

In de tweede helft van de verlenging ging het mis voor Sneijder en zijn teamgenoten. Andrei Arshavin bediende in de 112de minuut Dmitri Torbinski op maat voor de 2-1. Enkele minuten later zorgde Arshavin persoonlijk voor de genadeklap: 3-1. Zo dropen Wesley Sneijder en Oranje glansloos af na een fantastische groepsfase. <i>Wesley Sneijder in duel met de Italiaan Andrea Barzagli op het EK 2008.</i><br />