Aftellen naar het EK 2012: Duitsland het meest ervaren

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 38 dagen.

Aftellen naar het EK 2012: Duitsland het meest ervaren

Grootmacht Duitsland is met 38 duels het land met de meeste gespeelde wedstrijden op een EK-eindronde. Vanaf 1972 was Die Mannschaft tien keer op rij aanwezig op een EK-eindronde. Duitsland speelde zijn eerste EK-wedstrijd in en tegen België. Destijds wonnen de toen nog West-Duitsers met 2-1 van het gastland. Grote man aan Duitse zijde was Gerd Müller die beide doelpunten maakte.

De eerste deelname van West-Duitsland aan het EK werd direct een groot succes nadat ze ook de finale wonnen van een andere grootmacht: de Sovjet-Unie. De Duitsers zegevierden met 3-0 door doelpunten van opnieuw Müller (twee) en Herbert Wimmer.

Bij hun tien EK-deelnames slaagden de Duitsers er liefst zes keer in de finale te halen. Na het succes in 1972 behaalde het land in 1976 de finale (2-2) maar verloor het na strafschoppen van Tsjechoslowakije (met de befaamde strafschop van Antonín Panenka).

In 1980 (Italië) veroverden de Duitsers opnieuw de titel na een 2-1 winst op België en later in 1996 (Engeland) werden ze voor een derde keer Europees kampioen na een 2-1 overwinning op Tsjechië.

De 38ste en tot op heden laatste wedstrijd van Duitsland op een EK was de verloren finale van het toernooi van 2008. Duitsland ging in het Ernst Happelstadion in Wenen met 1-0 onderuit tegen de oppermachtige voetbalmachine Spanje.

Fernando Torres maakte in de 33ste minuut de enige treffer van de wedstrijd en zorgde ervoor dat Duitsland voor de derde keer in de historie een EK-finale niet wist te winnen.

Klik op onderstaand beeld voor een grotere weergave

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen