Aftellen naar het EK 2012: Fransman met Baskenbloed

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 42 dagen.

Aftellen naar het EK 2012: Fransman met Baskenbloed

Twee jaar na de wereldtitel veroverd te hebben, greep Frankrijk in 2000 de Europese titel. Linksback van de ploeg was de nu 42-jarige Bixente Lizarazu. In totaal speelde de verdediger 97 interlands voor Les Bleus. Lizarazu was geen groots voetballer maar hield zich staande bij de Franse ploeg en kende eveneens een succesvolle loopbaan bij clubs. Doordat hij namens Bayern München de Champions League won en de wereldbeker voor clubteams was hij de eerste speler die zich op zowel club- als landenniveau Europees en wereldkampioen mocht noemen.

Op het EK 1996 speelt hij Eric di Meco uit de basis en is vanaf de tweede wedstrijd basisspeler. In de kwartfinale treft de ploeg Nederland en Oranje kan naar huis na strafschoppen. Ook Lizarazu passeert Edwin van der Sar in de serie. Ook de halve finale tegen Tsjechië wordt beslist door een zenuwslopende strafschoppenserie. Lizarazu mikt wederom raak maar zijn ploeggenoot Reynald Pedros niet en dan is Frankrijk uitgeschakeld.

Vier jaar later dringt de Franse ploeg wel door tot de eindstrijd. Lizarazu wordt in de slotfase vervangen door Robert Pires die voor meer aanvallende impulsen moet zorgen bij een 1-0 achterstand tegen Italië. Kort voor tijd valt de gelijkmaker en in de extra speelminuten stelt Pires David Trezeguet in staat om Frankrijk naar de Europese titel te schieten.

In 2004 is Lizarazu er ook bij. In de kwartfinale laat de titelhouder zich echter verrassen door Griekenland. Na het WK 2006 beëindigt de verdediger zijn carrière. Stilzitten doet hij echter niet. Hij bekwaamt zich in capoeira (een vooral in Brazilië populaire combinatie van dans- en vechttechnieken) en wint in die discipline nog een Europese titel in zijn gewichtsklasse.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen