Aftellen naar het EK 2012: Numan er in er uit bij Oranje

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 45 dagen.

Aftellen naar het EK 2012: Numan er in er uit bij Oranje

Arthur Numan was in de periode van 1992 tot 2002 international voor Oranje. De Heemskerker kwam in totaal 45 keer uit voor het Nederlands elftal waarin hij niet tot scoren kwam. De verdediger werkte maar twee van zijn 45 interlands af op een EK-eindronde. Numan was van de partij op het EK 1996 in Engeland, maar kwam uiteindelijk niet aan spelen toe. Bondscoach Guus Hiddink gaf op het eindtoernooi de voorkeur aan Winston Bogarde als linkerverdediger. Numan was in de aanloop naar het EK nog wél een vaste kracht in Oranje.

Vier jaar later kreeg Numan wel speelminuten op een EK. Op het toernooi in Nederland en België boekte de vleugelverdediger een zege in het groepsduel met Frankrijk (3-2) en kwam hij in actie tijdens de met 6-1 gewonnen kwartfinale tegen Joegoslavië.

De speler van Glasgow Rangers was dat toernooi echter tweede keus op de linksbackpositie, want Giovanni van Bronckhorst nam die positie weer over in de verloren halve finale tegen Italië (0-0, verlies na verlengingen en strafschoppen).

De Noord-Hollander speelde uiteindelijk ook zeven duels op een WK-eindronde, waarvan zes op het WK 1998 in Frankrijk. Numan's meest opvallende actie in Oranje was zijn geel/rode kaart in de kwartfinale tegen Argentinië (2-1 winst) waardoor hij de halve finale tegen Brazilië moest missen. Uiteindelijk werd de linksachter vierde met Oranje op het WK 1998. Numan speelde zijn laatste interland tegen de Verenigde Staten op 19 mei 2002 (2-0 winst).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen