Aftellen naar het EK 2012: Toldo en het Oranje-trauma

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 40 dagen.

Aftellen naar het EK 2012: Toldo en het Oranje-trauma

Sommige gebeurtenissen voorafgaand aan een belangrijk toernooi hebben grote invloed. Francesco Toldo (inmiddels veertig jaar) is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Hij was rond het EK 2000 normaal gesproken reserve voor het doel van de Azzurri. Althans totdat eerste keus Gianluigi Buffon zijn hand brak in een oefenduel met Noorwegen.

Bondscoach Dino Zoff gaf het vertrouwen tijdens het EK 2000 aan de keeper van Fiorentina. Dat vertrouwen beschaamde Toldo niet, tot de halve finale tegen Oranje incasseerde de sluitpost slechts twee treffers. Italië won in groep B al zijn duels (Turkije 2-1, België 2-0, Zweden 2-1). Ook de kwartfinale sloten de Italianen winnend af door Roemenië met 2-0 te verslaan.

In de halve finale tegen Oranje in de Amsterdam ArenA groeide de 1.95 meter lange doelman uit tot de held van Italië. In de 39ste minuut stopte Toldo de redelijk in de hoek geschoten strafschop van Frank de Boer. Italië speelde op dat moment al met tien man omdat Gianluca Zambrotta twee keer geel kreeg van arbiter Markus Merk.

Oranje kreeg in de reguliere speeltijd nóg een strafschop mee. Kluivert miste die, waarschijnlijk geïmponeerd door Toldo, eveneens. In de verlenging kreeg nota bene Italië een heel grote kans toen Marco Delvecchio één op één tegen Van der Sar miste.

In de strafschoppenserie presteerde Francesco Toldo het om voor de tweede keer een penalty van Frank de Boer te stoppen. Even later bezorgde de Italiaan Nederland een heus penalty-trauma door de laatste inzet, van Paul Bosvelt, te keren. Het onmogelijke was gebeurd, Italië naar de finale EURO 2000. Toldo verloor met Italië de finale van Frankrijk met 2-1, maar werd wel verkozen in het EK 2000 all star-team.

Francesco Toldo speelde in totaal 28 interlands voor Italië en keepte de laatste tien jaar van zijn loopbaan bij Internazionale. De goalie veroverde met Inter vijf landskampioenschappen en won in 2010 (als reserve-doelman) de Champions League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen