Aftellen naar het EK 2012: spoorloze doelpuntenmaker

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 41 dagen.

Johan Vonlanthen had slechts 41 minuten als international op zijn naam terwijl hij zijn eerste interlandtreffer voor Zwitserland produceerde. Met een leeftijd van 18 jaar en 141 dagen scoorde de jonge spits na 26 minuten de 1-1 tegen Frankrijk in de groepswedstrijd op het EK 2004 in Portugal. Hiermee werd het toenmalige PSV-talent de jongste doelpuntenmaker ooit op een EK.

Vonlanthen loste daarmee Wayne Rooney af. Het kind van Everton scoorde vijf dagen daarvoor - uitgerekend in de wedstrijd tegen Zwitserland - na 22 minuten de 1-0 voor Engeland op een leeftijd van 18 jaar en 237 dagen oud. De goal van Johan Vonlanthen ging ook de boeken in als eerste velddoelpunt op een EK voor Zwitserland. De Zwitsers wisten tot dan toe alleen uit een strafschop doeltreffend te zijn via Kubilay Turkyilmaz op het EK 1996 in Engeland.

Aanvankelijk leek het erop dat Vonlanthen niet mee zou gaan naar het EK in Portugal. Hij werd geselecteerd voor Zwitserland onder de 21 om het jeugd-EK in Duitsland te spelen. Het jonge Zwitserse team werd na vier wedstrijden uitgeschakeld en thuis aangekomen wachtte een meevaller voor Vonlanthen. Door blessures van spitsen Marco Streller en Leonard Thurre deed bondscoach Jakob Kuhn toch nog een beroep op de jonge aanvaller.

Waar we nog wekelijks de verrichtingen van Rooney kunnen aanschouwen op de Engelse en internationale velden, verloopt de carrière van Johan Vonlanthen stukken minder voorspoedig. Na omzwervingen via NAC Breda, Red Bull Salzburg , FC Zürich en tot slot het Colombiaanse CD Itagüi is de inmiddels 26-jarige Vonlanthen sinds het begin van 2012 clubloos.