Aftellen naar het EK 2012: groeiende belang van Afellay

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 36 dagen.

Aftellen naar het EK 2012: groeiende belang van Afellay

Ibrahim Afellay speelde tot nu toe 36 interlands voor Oranje. De geboren Utrechter debuteerde in het Nederlands elftal onder bondscoach Marco van Basten in het EK-kwalificatieduel met Slovenië op 28 maart 2007; 0-1 winst. Zijn laatste interland speelde Afellay in juni 2011 tegen Uruguay (1-1).

De technisch begaafde middenvelder speelde al eerder duels op een EK-eindronde. In 2008 speelde hij drie wedstrijden, waarvan twee als invaller. Zo ook in de kwartfinale tegen Rusland toen Afellay na een uur de zwak spelende Orlando Engelaar kwam aflossen. Maar in zijn achtste interland kon de voormalig PSV'er ook het tij niet keren. Oranje verloor in een stroperig duel na verlenging uiteindelijk met 3-1 van de Russen.

Na het WK 2010 in Zuid-Afrika (Afellay viel drie keer in en speelde in totaal maar 23 minuten) werd de Utrechter langzaam belangrijker voor Oranje. Met als voorlopig hoogtepunt het EK-kwalificatieduel met Zweden. Bondscoach Bert van Marwijk posteerde Afellay als valse linksbuiten en dat pakte goed uit.

Met twee prachtige doelpunten (zijn eerste twee in Oranje in zijn dertigste interland) en een puntgave assist op Klaas-Jan Huntelaar, was Afellay de architect van de 4-1 overwinning op Zweden. Verderop in de aanloop naar het EK 2012, in het tweeluik tegen Hongarije (4-0 en 5-3 winst), was de Utrechter goed voor één goal en één assist.

Ibrahim Afellay scheurde eind september 2011 in dienst van Barcelona op de training zijn voorste kruisband van zijn linkerknie af. Na zeven maanden revalidatie maakte de speler van Barcelona onlangs weer zijn rentree in de met 7-0 gewonnen wedstrijd tegen Rayo Vallecano.

Afellay lijkt op tijd hersteld voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Bondscoach Bert Van Marwijk ziet in de dynamische aanvallende middenvelder een belangrijke kracht voor Oranje .

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen