Aftellen naar het EK 2012: Torres bevrijdt Spanjaarden

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 33 dagen.

Aftellen naar het EK 2012: Torres bevrijdt Spanjaarden

Het was bijna een obsessie geworden voor Spanje. Telkens deed het goed mee aan EK's of WKs maar een prijs winnen was er niet bij. In 2008 lukte dat wel. In de 33ste minuut van de finale verschalkte Fernando Torres de Duitse goalie Jens Lehmann. Een treffer die voldoende bleek voor de Europese titel.

Het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland kreeg daarmee de juiste winnaar. De Spanjaarden maakten indruk met soepele combinaties, hoog tempo en hadden het voordeel van een uitstekende generatie spelers. De poulefase werd eenvoudig overleefd door zeges op Rusland, Zweden en Griekenland. In de kwartfinale werd Italië verslagen na strafschoppen.

In de halve finale was de ploeg van Luis Aragones te sterk voor Rusland en won met 3-0. In de finale wachtte Duitsland. In de 33ste minuut stuurde Xavi met een knappe pass Torres naar het Duitse doel. De rappe spits liet de defensie van de opponent zijn hielen zien en wipte de bal over de uitgekomen Lehmann heen.

Vier jaar later is de kans groot dat de 28-jarige Torres ontbreekt op de Europese eindronde. De spits verruilde in januari 2011 Liverpool voor Chelsea en kon in Londen nooit meer zijn vorm vinden. Doelpunten bleven uit en keuzeheer Vicente Del Bosque liet Torres al enkele keren buiten de selectie. <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen