Aftellen naar het EK 2012: Nuno Gomes in illuster rijtje

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 35 dagen.

Aftellen naar het EK 2012: Nuno Gomes in illuster rijtje

Nuno Miguel Soares Pereira Ribeiro, beter bekend als Nuno Gomes, heeft inmiddels de leeftijd van 35 jaar bereikt. De Portugees kreeg voor het eerst naamsbekendheid op het EK 2000 in Nederland en België. Daar bereikte Portugal de halve finales mede door vier goals van de centrumspits. Nuno Gomes scoorde in zijn eerste duel op een EK meteen de winnende goal in de groepswedstrijd tegen Engeland (3-2). In de twee volgende duels met Roemenië en Duitsland scoorde de aanvaller niet, maar in de kwartfinale tegen Turkije (2-0 zege) maakte Gomes beide doelpunten.

Het EK 2000 eindigde voor Portugal en Nuno Gomes echter in mineur. In de met 2-1 verloren halve finale tegen Frankrijk opende de spits nog wel de score maar zorgde Thierry Henry voor 1-1. In de verlenging ging Nuno Gomes in de 117de minuut door het lint en gaf hij arbiter Günter Benkö een duw, nadat die de Fransen een overigens terechte penalty toekende (hands Abel Xavier op de doellijn). Het leverde de Portugees maar liefst zeven maanden schorsing op.

De 79-voudig international (29 goals) scoorde ook op het EK 2004 in eigen land de winnende treffer tegen Spanje in de kwartfinale. En op het EK 2008 maakte de spits wederom een treffer in de verloren kwartfinale tegen Duitsland. Met die goal schoot de spits zich in een illuster rijtje van spelers die scoorden op drie verschillende EK's. Jürgen Klinsmann (Dui), Vladimir Smicer (Tsj), Thierry Henry gingen hem voor.

De aanvaller, die onder meer tien seizoenen voor Benfica uitkwam, speelde liefst veertien EK-duels. Alleen Edwin van der Sar (Nederland) en Lilian Thuram (Frankrijk) met zestien duels moet hij voor zich laten gaan. Met zes doelpunten op een EK-eindronde moet de centrumspits ook maar twee spelers voor zich dulden. Dat zijn Alan Shearer met zeven goals en Michel Platini met negen goals. <i>Nuno Gomes onderneemt een doelpoging tegen Duitsland op het EK 2008.</i><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen