Aftellen naar het EK 2012: Luxemburger verrast Oranje

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 39 dagen.

Aftellen naar het EK 2012: Luxemburger verrast Oranje

Op 20 april 1939 werd in Luxemburg Camille Dimmer geboren. Later zou hij bij Anderlecht en RWD Molenbeek profvoetbal spelen en politicus worden. Zijn grootste bekendheid kreeg hij echter als international van Luxemburg dat zich bijna plaatste voor het EK van 1964 en Nederland uitschakelde.

De loting had Luxemburg aan Nederland gekoppeld voor de achtste finale van het Europese eindtoernooi. Beide wedstrijden werden op Nederlands grondgebied afgewerkt en het arrogante Oranje was er van overtuigd dat de 1-1 remise in het Olympisch Stadion in Amsterdam genoeg was om zich in de Rotterdamse Kuip definitief te ontdoen van het dwergstaatje.

Door twee treffers van Dimmer ging Nederland echter onderuit en verloor het op pijnlijke wijze met 2-1. Een elftal met onder anderen Eddy Pieters-Graafland, Fons van Wissen, Henk Groot en Piet Keizer slaagde er niet in om een afgang te voorkomen.

De Luxemburgers troffen vervolgens Denemarken in de kwartfinale. Na twee remises moest een beslissingswedstrijd bepalen wie zich zou plaatsen voor de eindronde in Frankrijk. Een doelpunt van Ole Madsen zorgde ervoor dat de Denen zich niet lieten verrassen en dwarsboomden daarmee de sensationele deelname van Luxemburg aan een EK-eindronde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen