Speler van de Week: nuchtere Vlap bron van rust in Friese storm

Reacties

SC Heerenveen zette zaterdag met een zege op ADO Den Haag (2-3) de opmars voort. Michel Vlap was daarbij een opvallend uithangbord. De Friese middenvelder is met zijn 8 VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: nuchtere Vlap bron van rust in Friese storm

Terwijl SC Heerenveen bestuurlijk woelige tijden kent, zorgt juist het kind van de club op het veld voor de gewenste rust. De Friese club heeft het dreigende degradatiespook voortvarend de deur gewezen met dank aan Vlap. Zijn aandeel dit kalenderjaar is met zes goals en drie assists groot. Inmiddels is het vizier zelfs gericht op de play-offs.

Vlap blijft nuchter onder de groeiende aandacht. De geboren Fries weet uit eigen ervaring wat de waan van de dag kan veroorzaken. 'In de periode dat ik veel scoorde gaat het wel hard. Dan raken mensen soms ook een beetje in de war. Dan vergelijken ze mijn doelpunten met die van Dennis Bergkamp en vragen ze of er al belangstelling is van grote clubs. Leuk, hoor, maar ook gekkigheid natuurlijk', vertelde hij in november tegen VI.

'Voor Vlap en Lammers moet het een feest zijn om samen te spelen'

Gekkigheid of niet, Vlap beseft ook dat hij niet zijn voetballeven lang gaat slijten in Heerenveen. 'Ik ben enorm trots dat ik voor Heerenveen speel, maar ik heb doelen. Ik weet waar ik over een paar jaar wil zijn.'

De 21-jarige aanvallende middenvelder haalde daarbij het voorbeeld Luis Suárez aan om aan te geven dat een carrière raar kan lopen. 'Toen die bij FC Groningen zat, had niemand gedacht dat hij ooit het niveau van Barcelona zou halen. Maar via kleine stapjes is hij steeds hoger gekomen. Ik heb veel tegenslagen overwonnen en ik word nog steeds beter. Ik ga nu niet roepen dat ik naar een internationale topclub wil, maar ik zeg je wel: je weet nooit waartoe mijn ontwikkeling kan leiden.'

Als Vlap de lijn van Suárez volgt, dan moet hij een eerste tussenstap maken bij de Nederlandse top. PSV zou in dat geval hem een voortzetting van een vruchtbare combinatie opleveren gezien zijn uitermate succesvolle samenwerking met Sam Lammers, de PSV-huurling die in Friesland van zich doet spreken.

Vlap geniet van het moment. 'Als ik de komende weken drie keer op de paal schiet, waardoor we niet winnen, ben ik ineens de grote schlemiel', vertelde hij in november over hoe alles in perspectief moet worden gezien. 'Het ligt allemaal zo dicht bij elkaar. Dus zoals ik al zei: genieten van de mooie dingen, alles een beetje relativeren en intussen keihard werken.'

Topvijf van de week

Achter Vlap volgt zijn maatje Sam Lammers. Daarachter deden David Neres, Lars Unnerstall en Martin Ødegaard van zich spreken.

1. Michel Vlap SC Heerenveen 8,00
2. Sam Lammers SC Heerenveen 8,00
3. David Neres Ajax 7,50
4. Lars Unnerstall VVV-Venlo 7,50
5. Martin Ødegaard Vitesse 7,50

Algemeen klassement

De 25ste speelronde bracht ook een wijziging in de top van het algemeen klassement. Luuk de Jong blijft leider, maar Bergwijn heeft de tweede plaats weer moeten afstaan aan Ajacied Hakim Ziyech.

Speler Club Gemiddelde
1. Luuk de Jong PSV 7,02
2. Hakim Ziyech Ajax 6,81
3. Steven Bergwijn PSV 6, 79
4. Angeliño PSV 6,64
5. Matthijs de Ligt Ajax 6,63
Nicolás Tagliafico Ajax 6,63
7. Jerdy Schouten Excelsior 6,59
8. Robin van Persie Feyenoord 6,58
9. Nasser El Khayati ADO Den Haag 6,56
10. Martin Ødegaard Vitesse 6,55
11. Michel Vlap SC Heerenveen 6,54
12. Andre Onana Ajax 6,48
13. Daniel Crowley Willem II 6,44
14. Lasse Schöne Ajax 6,43
15. Oussama Idrissi AZ 6,42
16. Dusan Tadic Ajax 6,40
17. Frenkie de Jong Ajax 6,39
18. Lars Unnerstall VVV-Venlo 6,38
19. Jeroen Zoet PSV 6,36
20. Daniel Schwaab PSV 6,34
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer SC Heerenveen
Meer over SC Heerenveen
Meer M. Vlap
Meer over M. Vlap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.