Superduo Lammers-Vlap neemt Heerenveen bij de hand in Den Haag

SC Heerenveen blijft een serieuze gegadigde voor een plaats in de play-offs. De Friezen bleven in februari al ongeslagen en boekten zaterdag hun derde zege op rij in de Eredivisie. Michel Vlap en Sam Lammers zorgden opnieuw voor magie bij hun ploeg.

ADO Den Haag
2 - 3
sc Heerenveen

Op de Friese zege viel weinig af te dingen. Het begin van ADO beloofde nog heel wat: Lex Immers mocht in minuut twee al vrij aanleggen, maar schoot recht op Warner Hahn. In de rebound schoot Lucas Woudenberg zijn doelman te hulp. Enkele minuten later werd Tomas Necid in stelling gebracht: de Tsjech kopte echter over. Bij een tweede mogelijkheid blokte Daniel Høegh een poging van de spits.

Na die sterke fase van de thuisclub nam Heerenveen het heft in handen. Jan Olde Riekerink zag vanaf de kant hoe zijn team de eerste serieuze mogelijkheid direct benutte: Vlap zette een aanval op en combineerde met Lammers, waarna hij het zelf fraai afmaakte met een balletje over doelman Robert Zwinkels (1-0).

Vlap trad daarmee in de voetsporen van Mark Uth, de laatste Heerenveen-speler die in zes Eredivisie-duels op rij scoorde of een assist gaf. Aanvalspartner Lammers, dit seizoen al goed voor dertien goals, kreeg ook kansen om te scoren. Een vlammend schot van afstand ging echter naast en een tweede poging eindigde bij Zwinkels.

Die gemiste kansen braken Heerenveen zo'n twintig minuten na rust op. Na een fase waarin de bezoekers nalieten ADO de nek om te draaien met een tweede goal kwam het team van Fons Groenendijk brutaal terug tot 1-1. Necid kopte bij de tweede paal zomaar binnen uit een piekfijne voorzet van Nasser El Khayati en maakte er weer een wedstrijd van.

De teruggekeerde spanning was echter van korte duur, want binnen vier minuten greep Heerenveen weer de leiding. Opnieuw was Vlap de man die zijn ploeg te hulp schoot: vanuit een zelf versierde vrije trap schoot hij de bal prachtig raak in de rechterhoek (1-2). Ditmaal gaf Heerenveen de voorsprong niet weer uit handen. Sterker nog: in blessuretijd pikte ook Lammers zijn doelpunt mee.

De spits sloeg toe in de omschakeling en schoof na goed werk van Pelle van Amersfoort uiterst koel de 1-3 binnen. Vanaf de aftrap die volgde waagde ADO nog een aanval, waarbij Necid tegen het gras werd gewerkt door Doke Schmidt. Scheidsrechter Richard Martens wees naar de stip en El Khayati ontfermde zich over de buitenkans. Hij benutte die in de rechterhoek (3-2), maar een slotoffensief leverde niets meer op.