Speler van de Week: Dumfries blijft maar sprongen maken

Reacties

Met zijn late 1-2 tegen FC Groningen was rechtsback Denzel Dumfries dit weekend goud waard voor PSV, de nog altijd foutloze koploper die zich een weg door de Eredivisie heen dendert. Daarmee is Dumfries deze speelronde de VI Speler van de Week.

Speler van de Week: Dumfries blijft maar sprongen maken

Iets meer dan vier jaar geleden begon de al gelouterde Ronald Koeman aan zijn klus als manager van Southampton, begon de een jaar eerder met voetballen gestopte Mark van Bommel voorzichtig aan zijn trainersloopbaan en werd Duitsland in Brazilië wereldkampioen door Argentinië in de finale met 1-0 te kloppen. De op dat moment achttienjarige Denzel Dumfries kon op dat moment nog niet bevroeden dat bovengenoemd drietal een doorslaggevende rol in zijn carrière zou gaan spelen.

Het verhaal van de rechtsback is inmiddels bekend. Pas in de zomer van 2014 maakte hij zijn entree in het profvoetbal, toen Sparta hem wegplukte bij de amateurs van BVV Barendrecht. Na een paar potjes in de Jupiler League, een seizoen Eredivisie met de Kasteelheren en een jaar SC Heerenveen maakte hij deze zomer de overstap naar PSV.

Dumfries verklapte eens dat hij - in de periode dat hij bij de amateurs nog als aanvaller speelde - vol plezier keek naar Dirk Kuijt. De loopbaan van de Katwijker kenmerkte zich door 'aanpassen aan het niveau'. Waar Kuijt ook ging, en hoe groot de twijfels over hem ook waren, elke keer wist hij de scepsis weg te nemen en zelfs uit te groeien tot publiekslieveling. Dumfries is hard op weg om dat lichtende voorbeeld te volgen.

Onder Van Bommel is hij onbetwist basisspeler van de regerend landskampioen, dankzij Koeman is hij international van het Nederlands elftal, zijn debuut maakte hij tijdens de Oranje-wederopstanding tegen Duitsland. Twee trainers en één land die nog niet zo heel lang geleden gevoelsmatig in een volledig ander universum dan Dumfries acteerden. Zondagochtend kreeg Dumfries nog een fraai compliment van Koeman. 'Hij maakt een geweldige ontwikkeling door. Gisteravond was hij dan ook nog heel beslissend. Hij heeft een ongelooflijke drive, is fysiek sterk en snel en deed in die situatie (bij de goal tegen FC Groningen, red.) alles goed.'

Sowieso deed Dumfries zaterdagavond vrijwel alles goed. Met een prima assist op Donyell Malen hielp hij de Eindhovenaren aan de gelijkmaker, na een machtige rush en koele afronding bezorgde hij zijn ploeg zelfs wéér (voor de tiende keer op rij) drie punten. Zijn glansrol is nóg maar eens een bewijs van zijn stormachtige ontwikkeling, het wordt bijzonder interessant om te zien hoeveel hoofdstukken het jongensboek van Dumfries nog krijgt.

Topvijf van de week

Net als Dumfries scoorden ook Michel Vlap (namens SC Heerenveen tweemaal trefzeker tegen AZ), Caner Cavlan (een van de roergangers van FC Emmen) en Lars Unnerstall (de VVV Venlo-keeper die zijn ploeg met een paar topreddingen een punt bezorgde) een 7,5. Frenkie de Jong (die met Ajax de Klassieker tegen Feyenoord winnend afsloot) completeert de topvijf.

Speler Club Cijfer
1. Denzel Dumfries PSV 7,5
2. Michel Vlap SC Heerenveen 7,5
3. Caner Cavlan FC Emmen 7,5
4. Lars Unnerstall VVV-Venlo 7,5
5. Frenkie de Jong Ajax 7

Algemeen klassement

In het algemeen klassement is maar weinig veranderd. Zo vormen Luuk de Jong, Hakim Ziyech en Matthijs de Ligt nog altijd de topdrie. Door zijn glansrol staat Dumfries inmiddels ook bij de beste twintig spelers van de Eredivisie, een lijstje dat nog altijd wordt gedomineerd door de spelers van koploper PSV.

Speler Club Gemiddelde
1. Luuk de Jong PSV 7,15
2. Hakim Ziyech Ajax 7,1
3. Matthijs de Ligt Ajax 6,94
4. Nasser El Khayati ADO Den Haag 6,9
5. Jeroen Zoet PSV 6,85
6. Angeliño PSV 6,8
7. Steven Bergwijn PSV 6,78
8. Jerdy Schouten Excelsior 6,7
Hirving Lozano PSV 6,7
10. Andre Onana Ajax 6,6
11. Nicolás Tagliafico Ajax 6,56
Daniel Schwaab PSV 6,56
13. Denzel Dumfries PSV 6,55
Danny Post VVV-Venlo 6,55
Dusan Tadic Ajax 6,55
Jorrit Hendrix PSV 6,55
17. Oussama Idrissi AZ 6,5
Tino-Sven Susic VVV-Venlo 6,5
Robin van Persie Feyenoord 6,5
Gastón Pereiro PSV 6,5
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.