Speler van de Week: Adrián Dalmau, alleskunner in Almelo

Reacties

Wie vier doelpunten maakt in één wedstrijd komt al snel in aanmerking voor de titel Speler van de Week. Heracles Almelo-spits Adrián Dalmau presteerde het tegen Fortuna Sittard (6-0) en is dan ook bekroond met de eretitel.

Speler van de Week: Adrián Dalmau, alleskunner in Almelo

Het komt de laatste jaren niet vaak voor dat er in één seizoen twee verschillende spelers viermaal scoren in een Eredivisie-wedstrijd. Dat er bij een kwartet aan goals geen topclub aan te pas komt, is nagenoeg uniek. Nasser El Khayati van ADO Den Haag was in de vierde speelronde verantwoordelijk voor vier treffers tegen Excelsior, Dalmau mocht in speelronde 22 viermaal juichen.

Bij de goals van de Spaanse spits kwamen alle instrumenten van een dodelijke spits aan bod. De eerste treffer maakte Dalmau door zijn alertheid en neusje voor de goal. Bij Dalmau's tweede treffer liet hij de perfecte koptechniek zien en de derde goal van de aanvaller stond volledig in het teken van de souplesse. De rust waar een spits ook over moet beschikken spreidde Dalmau tentoon bij het bepalen van de eindstand, toen hij de keeper van Fortuna Sittard omspeelde en de bal in het lege doel werkte voor zijn vierde en laatste treffer in speelronde 22.

Zo maakt Dalmau in één keer een mammoetstap op de topscorerslijst van de Eredivisie en staat hij met zijn tien goals opeens tussen Robin van Persie (elf doelpunten) en Klaas Jan Huntelaar (tien). Zelfs Fran Sol komt in zicht, die voor zijn vertrek naar Dinamo Kiev al dertien keer scoorde dit seizoen. Dalmau maakt ook een leuke stap op de niet zo indrukwekkende lijst met Spaanse topscorers in de Eredivisie.

Gek genoeg zijn er maar weinig spelers uit Spanje die écht goed presteerden in Nederland. Manuel Sánchez Torres is nog altijd Spaans topscorer in de Eredivisie met 55 goals, daarna volgt Sol met zijn 39 treffers. Dalmau staat inmiddels vierde op de lijst, Gonzalo García García completeert het podium. Hij staat op dertien goals in de Eredivisie. Voor de alerte lezer: Mariano Bombarda (honderd goals) werd wel geboren in Spanje, maar hij is qua nationaliteit een Argentijn.

Topvijf van de week

In de 6-0 overwinning op Fortuna Sittard was Dalmau niet de enige Heraclied die uitblonk. Brandley Kuwas, in de vorige speelronde nog Speler van de Week, scoorde ook goed. Dat geldt ook voor Michel Vlap, die met SC Heerenveen het koploper PSV ontzettend moeilijk maakte. Een doelpunt in de vijfde minuut van de extra tijd zorgde ervoor dat de Friezen toch nog met een kater achterbleven: 2-2. Adam Maher onderstreepte maar weer eens dat hij zijn oude niveau heeft teruggevonden, hij was belangrijk in de 3-0 overwinning van AZ op VVV-Venlo. Ludovit Reis zet zijn sterke seizoen als basisspeler van FC Groningen door en boekte met zijn club alweer de derde overwinning op rij door Feyenoord te verslaan: 1-0.

Speler Club Beoordeling
1. Adrián Dalmau Heracles Almelo 8
2. Michel Vlap SC Heerenveen 8
3. Brandley Kuwas Heracles Almelo 8
4. Adam Maher AZ 7,5
5. Ludovit Reis FC Groningen 7,5

Algemeen klassement

Luuk de Jong gaat nog steeds aan kop, maar hij ziet Ajacied Hakim Ziyech dichterbij komen. Een teamgenoot van de Marokkaan dendert de topvijf binnen, Nicolás Tagliafico heeft eindelijk weer wat te lachen. De Argentijn zag een goal afgekeurd worden tegen Real Madrid en tegen NAC Breda kwam zijn rake kopbal uiteindelijk op naam van NAC-aanvaller Gervane Kastaneer. Door zijn sterke spel, de linksback werd in de Johan Cruijff Arena ook verkozen tot Man van de Wedstrijd, staat Tagliafico nu vijfde in het algemeen klassement.

Speler Club Gemiddelde
1. Luuk de Jong PSV 7,07
2. Hakim Ziyech Ajax 6,79
3. Steven Bergwijn PSV 6,74
4. Angeliño PSV 6,66
5. Nicolás Tagliafico Ajax 6,65
6. Matthijs de Ligt Ajax 6,64
7. Nasser El Khayati ADO Den Haag 6,62
8. Jerdy Schouten Excelsior 6,58
9. Oussama Idrissi AZ 6,57
10. Andre Onana Ajax 6,48
11. Robin van Persie Feyenoord 6,47
12. Hirving Lozano PSV 6,43
13. Michel Vlap SC Heerenveen 6,41
14. Lasse Schöne Ajax 6,39
Jeroen Zoet PSV 6,39
Dusan Tadic Ajax 6,39
17. Ritsu Doan FC Groningen 6,37
18. Denzel Dumfries PSV 6,36
Brandley Kuwas Heracles Almelo 6,36
20. Frenkie de Jong Ajax 6,35
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Heracles Almelo
Meer over Heracles Almelo
Meer Dalmau
Meer over Dalmau
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.