Speler van de Week: Hakim Ziyech, de pure voetballer

Reacties

Hakim Ziyech is de beste beoordeelde speler van het Eredivisie-weekend. De Marokkaanse Ajacied blonk uit in de show tegen De Graafschap (8-0).

Speler van de Week: Hakim Ziyech, de pure voetballer

De gang van zaken in de zomer irriteerde, een verwachte transfer bleef uit en hij raakte zijn rugnummer kwijt door een belofte aan nieuweling Dusan Tadic. Vooral de manier waarop dat laatste gebeurde zat hem dwars. De Marokkaan liet zijn ergernis zijn spel niet beïnvloeden, zijn band met Tadic werd er al helemaal niet door vertroebeld.

'Hakim, haha. Prachtig. Hij is voor mij de pure voetballer, de liefhebber', zei Tadic deze week in VI over de wederzijdse liefde. 'Maar vergis je niet, hij investeert ook continu in zichzelf om beter te worden. Ik ben blij dat Hakim bij Ajax is gebleven en dat we dit jaar wekelijks samen kunnen spelen.'

'Ziyech was ook uitstekend op dreef'

Er zijn inmiddels meer mensen die dankbaar zijn dat Ziyech nog steeds in Amsterdam speelt. Tegen De Graafschap onderstreepte hij dat met een glansrijk optreden. Met een gerust hart kon hij halverwege de tweede helft plaatsnemen op de bank. Zijn statistieken van de 71 minuten op het veld waren veelzeggend: 74 balcontacten, 7 schoten (waarvan 6 op doel), 6 schoten op doel, 9 gecreëerde kansen, 3 succesvolle dribbels, 1 assist en 3 goals.

Ziyech hield dankzij dat laatste een bal als een tastbare herinnering over aan zijn hoofdrol bij de monsterzege op De Graafschap. 'Dit is mijn eerste hattrick. Dat heeft best wel lang geduurd, maar het is toch een keer gelukt. Mijn eerste goal was de mooiste, omdat het een goede aanval was.'

Daarin schuilt ook de liefhebber die de Marokkaan is. Hij houdt van het voetbal dat Ajax voor ogen heeft, attractief en succesvol. Inmiddels is hij ook weer in de armen gesloten door de fans in Amsterdam. Van de negatieve publieke opinie van vorig seizoen is niets meer over, alles is vergeten en vergeven.

Voor Ziyech maakt die stemming weinig uit. 'Ik voetbal gewoon lekker zoals ik altijd voetbal. Het is leuk als mensen het waarderen, en als mensen dat niet doen, dan niet. Dat moeten ze lekker zelf weten. Ik ben niet snel ergens van onder de indruk', zei hij begin september. Inmiddels maakt Ziyech zelf de meeste indruk.

Topvijf van de week

Net als Ziyech kreeg Daley Blind een 8,5 voor zijn optreden tegen De Graafschap. De prestatie van PSV-aanvaller Steven Bergwijn tegen Heracles Almelo (0-4) werd beoordeeld met een 8. Oussama Tannane kreeg een 7,5 voor zijn aandeel in de zege van FC Utrecht op SC Heerenveen (2-3), waar Martin Ødegaard hetzelfde cijfer kreeg voor zijn bijdrage aan het Vitesse-succes tegen VVV-Venlo (2-1).

Speler Club Cijfer
1. Hakim Ziyech Ajax 8,5
2. Daley Blind Ajax 8,5
3. Steven Bergwijn PSV 8,0
4. Oussama Tannane FC Utrecht 7,5
5. Martin Ødegaard Vitesse 7,5

Algemeen klassement

Luuk de Jong blijft de koploper in het algemeen klassement, maar de PSV-spits zag Hakim Ziyech iets van zijn achterstand afsnoepen.

Speler Club Gemiddelde
1. Luuk de Jong PSV 7,16
2. Hakim Ziyech Ajax 7,12
3. Angeliño PSV 6,88
4. Steven Bergwijn PSV 6,87
5. Matthijs de Ligt Ajax 6,83
6. Dusan Tadic Ajax 6,72
7. Nasser El Khayati ADO Den Haag 6,7
8. Jeroen Zoet PSV 6,69
9. Nicolás Tagliafico Ajax 6,68
10. Andre Onana Ajax 6,66
11. Hirving Lozano PSV 6,63
12. Lasse Schöne Ajax 6,62
13. Jerdy Schouten Excelsior 6,61
14. Oussama Idrissi AZ 6,56
15. Danny Post VVV-Venlo 6,55
16. Frenkie de Jong Ajax 6,54
17. Denzel Dumfries PSV 6,53
18. Robin van Persie Feyenoord 6,5
19. Daniel Schwaab PSV 6,46
20. Daley Blind Ajax 6,41
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.