Weergaloze Dalmau neemt voortouw bij masterclass Heracles

Aan de hand van een fenomenale Adrián Dalmau heeft Heracles Almelo het thuispubliek zaterdag opnieuw verwend met een driepunter. Een zwak Fortuna Sittard had tien minuten na rust al geen uitzicht meer op een positief resultaat en droop af met een zeer zware nederlaag.

Heracles Almelo
6 - 0
Fortuna Sittard

Met de zege op Ajax maakte Heracles Almelo vorige week zaterdag een einde aan een ronduit beroerde serie. Joey Konings, die tegen de Amsterdammers als aanvalsleider fungeerde, miste het duel met Fortuna Sittard wegens een blessure en werd vervangen door Dalmau, die het vertrouwen niet bepaald zou beschamen. Al na 52 seconden kon de Spanjaard juichen. De defensie van de Limburgers kon de bal niet opruimen, waarna hij via Mohammed Osman belandde bij Dalmau, die afrondde.

Heracles Almelo legde Fortuna Sittard zijn wil op en was via onder anderen Brandley Kuwas en Osman dicht bij de 2-0. Doelman Alexei Koselev van de Limburgers bleek een sta-in-de-weg en hoefde halverwege de eerste helft niet eens in actie te komen bij een aardige mogelijkheid van Jesper Drost: de middenvelder schoof de bal voorlangs. Het tandeloze Fortuna Sittard kwam naarmate de eerste helft vorderde iets beter in de wedstrijd. Zo moest Heracles Almelo-doelman Janis Blaswich ingrijpen bij een inzet van Lisandro Semedo.

De thuisploeg raakte hier niet echt van in de war en breidde aan het begin van de tweede helft de marge uit. Op aangeven van Kuwas kopte Dalmau fraai raak. Fortuna Sittard kon alle ambities op een positief resultaat in de 55ste minuut definitief opbergen: Drost werkte van dichtbij met het hoofd binnen en zorgde daarmee voor de 3-0.

De 3-0 van Jesper Drost in de maak.

Het leed voor Fortuna Sittard was daarmee nog niet geleden, want na een uur zorgde Dalmau op prachtige wijze voor de vierde treffer. De aanvaller kon afgaan op Koselev en klopte de doelverdediger met een stiftje. Het was al de zesde keer deze competitie dat Heracles Almelo minimaal vier keer scoorde.

Na opnieuw een prachtige actie van Kuwas liet Kristoffer Peterson in de zeventigste minuut zelfs de 5-0 aantekenen. De Zweed had sinds 22 december 2018 niet meer gescoord in Eredivisie-verband. Fortuna Sittard bleef veel ruimte weggeven en na een nieuw omschakelmoment viel ook de 6-0. Dalmau kon weer alleen op Koselev afgaan en opnieuw legde hij de keeper in de luren. In augustus 2015 had Heracles Almelo voor het laatst zes keer gescoord in een Eredivisie-duel, toen was SC Cambuur het slachtoffer (1-6).

Zo boekte Heracles Almelo zijn tweede zege op rij en maakt de ploeg weer volop kans op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Fortuna Sittard blijft ondanks de vernedering een middenmoter.