Speler van de Week: de waarschuwing van Gastón Pereiro

Reacties

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Deze speelronde blonk PSV'er Gastón Pereiro het meest uit.

Speler van de Week: de waarschuwing van Gastón Pereiro

Het nieuwe PSV-seizoen is een kwartier oud als er zich langs de lijn een opmerkelijk tafereel afspeelt. Op het veld legt Pereiro aan voor een vrije trap in een kansrijke positie. Terwijl de Uruguayaan op schitterende wijze de bal via de onderkant van de lat in de kruising lepelt, is er ook een camera op coach Mark van Bommel gericht. Een ogenschijnlijke grimas tekent het gezicht van de PSV-trainer tijdens de trage vlucht van de bal. Zodra Van Bommel ziet dat er sprake is van een treffer maakt de grimas plaats voor een glimlach waar bewondering uit spreekt. Bewondering die Van Bommel in zijn pas korte periode als eindverantwoordelijke bij PSV al herhaaldelijk uitsprak.

Ook na het duel met FC Utrecht (4-0), waarin Pereiro ook nog de assist bij de laatste goal verzorgt, is Van Bommel weer lovend over de Uruguayaanse stilist. Hij looft de techniek van Pereiro, zijn gevoel voor de ruimte en het vermogen om met een beslissende steekbal of actie het verschil te kunnen maken. Het meest veelzeggend is misschien nog wel de passage die volgt als Van Bommel naar het vorige seizoen van Pereiro gevraagd wordt. 'Ik weet niet wat er vorig seizoen met hem gebeurd is', aldus Van Bommel, die er niet verder op ingaat. 'Maar al vanaf het begin heb ik een goed gevoel bij hem.'

En dat vertrouwen lijkt zich uit te betalen. Dat Pereiro een uitstekende voetballer is, was al duidelijk na zijn eerste wedstrijden in de Eredivisie. En toch kreeg de in de zomer van 2015 voor zeven miljoen euro aangetrokken technicus in de Eredivisie vorig seizoen slechts 21 basisplaatsen in competitieverband. Elf goals en vier assists was de score voor de inmiddels vaste nummer 10. Die cijfers zullen opgekrikt moeten worden, ook omdat het vertrek van Marco van Ginkel nogal een leemte achterliet.

Topvijf van de week

Speler Club Cijfer
1. Gastón Pereiro PSV 8,5
2. Steven Bergwijn PSV 8,0
3. Jonas Svensson AZ 8,0
4. Kjell Scherpen FC Emmen 7,5
5. Thulani Serero Vitesse 7,5

Het begin is er. Pereiro liet zien zich prima te voelen in de vrije rol die hij krijgt op het middenveld. Zelf houdt hij zich op de vlakte. 'Ik ben blij met het vertrouwen van de trainer en mijn ploeggenoten', stelde hij, voordat de Uruguayaan wees op het teambelang en het feit dat alles moet wijken voor de titel.

Met een Pereiro die goed in zijn vel zit, heeft PSV niet alleen iemand die met zijn sublieme trap bij standaardsituaties het verschil kan maken. De Brabanders gaan meer dan vorig seizoen uit van balbezit en een veelgehoorde term is dominantie. En Van Bommel weet: zodra PSV domineert, excelleert Pereiro. In balbezit zorgt hij voor de gewenste creativiteit en ingevingen die op ieder moment tot een treffer kunnen leiden. Toch is het vooral zaak die goede lijn door te zetten en constant te worden. Aan het vertrouwen van Van Bommel zal het niet liggen.

En als dit geen flits is, maar pas het begin, dan krijgt voormalig technisch manager Marcel Brands alsnog gelijk. Hij legde in de zomer al uit dat Sporting Portugal en VfL Wolfsburg nul op het rekest zouden krijgen. 'Pereiro is een speler die volgend seizoen zomaar kan ontploffen in de Eredivisie.' De eerste waarschuwing is afgegeven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.