Van Bommel en swingend PSV geven signaal af tegen FC Utrecht

Mark van Bommel heeft zijn Eredivisie-debuut als hoofdtrainer van PSV omgezet in een klinkende overwinning. De Eindhovenaren waren in eigen huis veel te sterk voor FC Utrecht: 4-0.

PSV
PSV
4 - 0
FC Utrecht
FC Utrecht

PSV begon zaterdagavond met drie zomeraanwinsten in de basis: Denzel Dumfries en Angeliño begonnen zoals verwacht als respectievelijk rechts- en linksback, Nick Viergever stond centraal achterin. Voorin was Hirving Lozano fit genoeg om te starten, waardoor Donyell Malen weer op de bank plaatsnam. Ryan Thomas, die vrijdag werd overgenomen van PEC Zwolle, zat nog niet bij de selectie.

De thuisploeg had vanaf de aftrap het initiatief in het Philips Stadion en drong Utrecht, dat in een erg defensieve opstelling speelde, ver terug. De Domstedelingen probeerden PSV in een 5-3-2-formatie tegen te houden, maar na een kwartier was het toch raak voor de regerend kampioen. Willem Janssen beging een lichte overtreding op Luuk de Jong en Gastón Pereiro krulde de toegekende vrije trap van een meter of achttien over de muur in de bovenhoek: 1-0.

De Uruguayaan is de vaste nummer 10 in het PSV van Van Bommel en voelt zich daar duidelijk goed bij. De middenvelder had in de eerste helft nog een keer kunnen scoren na een slim balletje van Angeliño en zag een fraaie goal afgekeurd worden wegens buitenspel. Ook in de tweede helft was hij kansrijk met een kopbal uit een voorzet van Lozano.

Steven Bergwijn was de absolute Man van de Wedstrijd in Eindhoven.

Utrecht had moeite om tot echte kansen te komen in het Philips Stadion en kreeg twaalf minuten na rust de volgende dreun te verwerken. Een afgeslagen corner van PSV kwam voor de voeten van Steven Bergwijn, die Gyrano Kerk uitkapte en van buiten het strafschopgebeid droog raak schoot in de rechterhoek: 2-0. Bergwijn speelde sowieso een ijzersterke wedstrijd en bood Luuk de Jong bijna nog een levensgrote kans.

In plaats van de voorsprong te koesteren ging PSV daarna vrolijk door. De negentienjarige Dante Rigo kwam halverwege het tweede bedrijf in de ploeg voor Pablo Rosario en zag Lozano bijna de 3-0 maken. In de 78ste minuut scoorde de Mexicaan alsnog. Pereiro zette De Jong alleen voor de keeper, maar de aanvoerder faalde één-op-één met David Jensen. Lozano was wel scherp en knalde uit de rebound raak: 3-0.

Utrecht stichtte met name via Sander van de Streek nog wat gevaar, maar de avond van de bezoekers werd alleen maar slechter. Dumfries kopte tien minuten voor tijd raak uit een hoekschop van Pereiro en maakte zo zijn eerste goal voor PSV. In de slotfase maakte Maximiliano Romero nog zijn officiële debuut voor PSV, maar tot een vijfde treffer kwam het niet.

PSV heeft door de 23ste thuiszege op Utrecht in de Eredivisie op rij al een voorsprong van twee punten op concurrent Ajax. De Amsterdammers speelden eerder op de zaterdagavond met 1-1 gelijk tegen Heracles Almelo. Bovendien maakte PSV indruk met het veldspel en deden de Eindhovenaren goede zaken wat betreft het doelsaldo.