Speler van de Week: acrobaat Luuk de Jong is van alle markten thuis

Reacties

Luuk de Jong stal zaterdagavond met een heerlijke omhaal de show bij de 3-0 zege van PSV op SC Heerenveen. De aanvoerder van de onoverwinnelijke koploper is de VI Speler van de Week.

Speler van de Week: acrobaat Luuk de Jong is van alle markten thuis

De reactie van trainer Mark van Bommel na de 2-0 van De Jong, waarmee de topscorer van de Eredivisie op twaalf goals in dit seizoen kwam, was er een van een liefhebber. Van Bommel zag De Jong gestileerd in de lucht zweven en de bal op het juiste moment raken, in tegendraadse richting. Het acrobatische schot plofte achter Heerenveen-doelman Warner Hahn, die even verbouwereerd was als Van Bommel en het PSV-publiek. De Jong vierde zijn pareltje op Cantona-achtige wijze. 'Messi zal wel bang zijn', knipoogde hij na afloop, toen hem werd gevraagd naar het thuisduel met Barcelona van komende woensdag.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Van Bommel benadrukte na afloop juist de rol van De Jong bij het laatste PSV-doelpunt. De spits was niet zelfzuchtig en legde breed op Hirving Lozano. 'Dat vond ik heel mooi', aldus de trainer tegen FOX Sports. 'Je kan ook zeggen dat een echte topscorer deze kans zelf moet afmaken, maar Luuk is gewoon een op en top teamspeler. Het ziet er niet altijd even mooi uit, maar hij heeft een heel functionele techniek en is ook een speler die gewoon tachtig meter terug sprint om een bal voor de achterlijn weg te schieten.'

De Jong scoorde in zijn carrière al twee keer met een omhaal, zoals vorig seizoen tegen FC Utrecht. Dergelijke doelpunten vormen de zichtbare beloning voor zijn werk dat cruciaal is voor de ploeg. Anderhalve week geleden heerste De Jong als valse middenvelder in de lucht op Wembley, zoals hij eerder dit seizoen met zijn kop- en duelkracht de zwaktes van Ajax blootlegde.

Het ziet er niet altijd even verfijnd uit bij De Jong, maar dat zal niemand zorgen baren in Eindhoven. De aanvoerder is in de Eredivisie op alle fronten belangrijk voor de ploeg. Ook al scoort hij niet, dan nog wordt het spel opgehangen aan het mikpunt van de koploper. Een PSV zonder De Jong is - ondanks zijn herhaaldelijke flirt met een buitenlands avontuur - ondenkbaar geworden. Maar een rake omhaal van zijn voet niet.

Topvijf van de week

Naast De Jong kreeg ook Lozano een 8 voor zijn optreden in de dertiende competitiezege van PSV. Mark Diemers was de trefzekere uitblinker van Fortuna Sittard bij de knappe 3-0 zege op Heracles Almelo. Een dergelijke glansrol was ook weggelegd voor Nasser El Khayati bij ADO Den Haag, zoals zo vaak. De middenvelder staat door zijn dubbelslag tegen PEC Zwolle (2-3 winst) al op tien treffers in de competitie. Martin Ødegaard, die het spel van Vitesse vormgaf tegen Willem II (1-3 zege), completeert de topvijf.

Speler Club Cijfer
Luuk de Jong PSV 8
Hirving Lozano PSV 8
Mark Diemers Fortuna Sittard 7,5
Nasser El Khayati ADO Den Haag 7,5
Martin Ødegaard Vitesse 7.5

Algemeen klassement

De Jong breidt als koploper van het algemeen klassement zijn voorsprong op Ajacieden Hakim Ziyech en Matthijs de Ligt uit. De enige speler in de toptien die niet bij PSV of Ajax speelt is El Khayati.

Speler Club Gemiddelde
1. Luuk de Jong PSV 7,27
2. Hakim Ziyech Ajax 7
3. Matthijs de Ligt Ajax 6,88
4. Angeliño PSV 6,85
5. Hirving Lozano PSV 6,81
6. Nasser El Khayati ADO Den Haag 6,73
Jeroen Zoet PSV 6,73
8. Steven Bergwijn PSV 6,71
9. Nicolás Tagliafico Ajax 6,68
10. Andre Onana Ajax 6,65
11. Lasse Schöne Ajax 6,64
12. Jerdy Schouten Excelsior 6,58
Dusan Tadic Ajax 6,58
14. Danny Post VVV-Venlo 6,55
15. Daniel Schwaab PSV 6,5
Jorrit Hendrix PSV 6,5
Denzel Dumfries PSV 6,5
Tino-Sven Susic VVV-Venlo 6,5
Robin van Persie Feyenoord 6,5
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.