Fenomeen El Khayati vergroot zorgen van PEC Zwolle

Nasser El Khayati is zaterdagavond opnieuw goud waard gebleken voor ADO Den Haag. De middenvelder maakte tegen PEC Zwolle twee doelpunten en had kort voor tijd ook nog de assist in huis op de winnende goal van Nick Kuipers. PEC blijft hierdoor in de degradatiezone bungelen.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 3
ADO Den Haag

El Khayati scoorde tweemaal in een enerverende eerste helft, waarin PEC en ADO nauwelijks aandacht besteedden aan verdedigen. De thuisploeg kwam al in de zesde minuut op voorsprong, toen Thomas Lam bij een hoekschop na wat duw- en trekwerk de 1-0 binnenfrommelde. Tien minuten later maakte El Khayati vanaf de strafschopstip de 1-1. De middenvelder mocht aanleggen na een overtreding van Kenneth Paal op Sheraldo Becker.

Een enorme blunder van Aaron Meijers herstelde de voorsprong van PEC. In de minuut na de goal van El Khayati wilde de linksback een lange bal van achteruit terugkoppen naar keeper Robert Zwinkels. Meijers had echter niet door dat Zwinkels zijn doel was uitgekomen en zette Clint Leemans zo voor een leeg doel (2-1). ADO moest opnieuw beginnen en weer stapte El Khayati naar voren. Na een combinatie met Melvyn Lorenzen schoot hij voor de tweede keer raak.

De 2-2 stond al na 24 minuten op het scorebord. De wedstrijd kende zo een geweldig begin en bleef tot het eindsignaal vermakelijk. ADO was in de tweede helft de ploeg die het meest op zoek ging naar de zege en twintig minuten voor tijd maakte El Khayati bijna zijn hattrick compleet. PEC-keeper Mickey van der Hart voorkwam dit met een goede redding en uit de hoekschop die volgde keerde Van der Hart ook de kopbal van Danny Bakker.

ADO voelde dat er wat te halen viel en Yuning Zhang maakte als invaller zijn Eredivisie-debuut voor de ploeg van Fons Groenendijk. De Chinees stond nog maar net een paar minuten binnen de lijnen, toen Kuipers na een perfecte voorzet van El Khayati raak kopte voor de 2-3. PEC kreeg het hierna, ondanks een slotoffensief, niet voor elkaar om nog op gelijke hoogte te komen.

De cijfers van El Khayati in dit seizoen nemen met de dubbelslag en een assist ongelooflijke vormen aan. ADO heeft in dit voetbaljaar zeventien keer gescoord en El Khayati was bij veertien van deze doelpunten direct betrokken. Vier keer leverde de smaakmaker een assist, tien keer was hij de doelpuntenmaker. Op de topscorerslijst in de Eredivisie heeft El Khayati alleen PSV'er Luuk de Jong voor zich staan.

Met de overwinning in Zwolle maakt ADO een sprongetje op de ranglijst. De ploeg staat nu negende in de Eredivisie. PEC heeft vier punten minder dan ADO en staat vijftiende, één plekje boven de degradatiestreep.