Stiekeme hoop maakt plaats voor teleurstelling bij PEC Zwolle

PEC Zwolle is vrijdag tegen een nederlaag aangelopen. Ook nummer twee Heracles Almelo moest een verlies slikken en ziet Almere City FC dichterbij komen.

FC Eindhoven
4 - 2
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Voor PEC Zwolle was er de kans dat het zes speelrondes voor het einde al zeker was van de terugkeer naar de Eredivisie. De koploper moest zelf afrekenen met FC Eindhoven én nummer drie Almere City moest op eigen veld verliezen van Jong AZ.

PEC Zwolle leek geen moeite te hebben om aan de eerste voorwaarde te voldoen. Lennart Thy zette de Overijsselse ploeg al in derde minuut op het goede spoor, al ging Eindhoven-doelman Nigel Bertrams daarbij niet helemaal vrijuit. Maar na een half uur hing de vlag er anders voor na Eindhovense goals van Charles-Andreas Brym en Collin Seedorf.

Dankzij de achttiende seizoenstreffer van Thy had PEC de achterstand nog voor de rust weggewerkt. In de tweede helft was het echter FC Eindhoven dat als eerste de derde treffer op het scorebord bracht. Na een rush maakte Brym er 3-2 van, waarna Nouafal Bannis een kwartier voor tijd de wedstrijd in Brabants voordeel beslechtte.

Almere City FC
2 - 1
Jong AZ
Jong AZ

Met de maandag veroverde periodetitel op zak kwam Almere City FC niet goed uit de startblokken tegen Jong AZ. Yusuf Barasi zette de Alkmaarse beloftes na bijna een half uur op voorsprong. De ploeg van Alex Pastoor had nog voor rust orde op zaken gesteld dankzij doelpunten van Hamdi Akujobi en Stije Resink. Het bleek genoeg voor de drie punten, waarmee het de derde plaats verstevigde en de kansen op directe promotie meer leven inblies.

De Graafschap
5 - 3
Heracles Almelo

Nummer twee Heracles Almelo toonde vrijdag op De Vijverberg veerkracht. Tot twee keer toe nam De Graafschap in de eerste helft een voorsprong. Maar de gasten uit Almelo hadden via Marco Rente en Lucas Schoofs een antwoord op de goals van respectievelijk Devin Haen en Basar Önal.

Camiel Neghli bracht De Graafschap na bijna een uur andermaal op voorsprong. Dit keer was het Sven Sonnenberg die met een rake kopbal de Doetinchemse voorsprong ongedaan maakte. Daarmee had Heracles zijn kruit verschoten, want na de 4-3 van Jeffrey Fortes bleef het stil van de gasten. Sterker nog, invaller Charlison Benschop maakte er in de extra tijd 5-3 van.

NAC Breda
NAC Breda
2 - 0
FC Den Bosch

Dankzij een inhaalrace ligt NAC Breda als nummer acht op koers voor een plek in de play-offs. De ploeg van Peter Hyballa bewees zich vrijdag tegen FC Den Bosch een goede dienst door FC Den Bosch te verslaan. Na ruim een uur werd in een tijdsbestek van vier minuten de wedstrijd in NAC-voordeel beslecht. Elías Már Ómarsson en Matthew Garbett maakten het verschil.

Roda JC Kerkrade
1 - 1
ADO Den Haag

De inzet van de wedstrijd in Kerkrade was de laatste kans op een plek in de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Beide ploegen hadden een overwinning nodig om de hoop in leven te houden. Mario Bilate zette de gasten op slag van rust op voorsprong, maar via een benutte strafschop van Dylan Vente kwam Roda JC vroeg in de tweede helft langszij. De tweede gele kaart voor Roda-aanvoerder Nils Röseler bood hoop voor ADO, maar met een man meer kon de ploeg van Dick Advocaat de zege niet naar zich toetrekken.

Helmond Sport
1 - 2
MVV Maastricht

Helmond Sport - MVV Maastricht zal de boeken ingaan als de eerste wedstrijd die werd stilgelegd na het toepassen van de verscherpte richtlijnen. De Limburgse fans zorgden voor die twijfelachtige eer. Ze hadden uiteindelijk reden om te juichen, want dankzij twee doelpunten van Sven Blummel werd gewonnen van Helmond Sport; 1-2.