KNVB constateert afname in aantal stadionincidenten

Reacties

Het aantal incidenten in de Nederlandse stadions is in het seizoen 2022/23 afgenomen ten opzichte van het seizoen ervoor. Dat heeft de KNVB woensdagmiddag bekendgemaakt. Er is gekeken naar cijfers van de Veiligsheidsmonitor en die van de politie en het openbaar ministerie.

KNVB constateert afname in aantal stadionincidenten
© Pro Shots

Uit gegevens van de Veiligheidsmonitor blijkt dat de aanklager betaald voetbal afgelopen seizoen 169 keer een onderzoek heeft ingesteld. Incidenten bij Europese wedstrijden vallen buiten dat aantal. In het seizoen 2021/22 was er nog sprake van 179 onderzoeken naar wanordelijkheden bij wedstrijden in de Eredivisie of Eerste Divisie.

Volgens de Nederlandse voetbalbond sluiten de cijfers aan op het beeld dat de problemen wat beter onder controle zijn. 'We zijn nog niet waar we willen zijn, want het aantal incidenten ligt nog altijd ruim boven het aantal voor corona, maar uit deze cijfers blijkt dat meer grip krijgen op het probleem', zegt directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen, die de samenwerking tussen onder meer clubs, gemeentes, politie, het openbaar ministerie, supportersverenigingen en de KNVB roemt.

Ook is het voor de KNVB bemoedigend dat de pakkans is gestegen. Onderzoekswerk leidt door de inzet van nieuwe technologie en een speciale taskforce vaker tot de daadwerkelijke daders. Het aantal opgelegde landelijke stadionverboden is wel afgenomen van 1.258 naar 986. Dat sluit aan op de afname van incidenten. Goed om te benadrukken: incidenten in het huidige seizoen zijn niet meegenomen in deze cijfers.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.