Transferdagboek 17/01: Payet, Rakitic en Yaya Touré

Reacties

De transfermarkt is open! Vanaf 1 januari kunnen clubs weer spelers halen, waardoor het weer gonst van geruchten en speculaties. Welke deals kunnen we verwachten? Dat lees je dagelijks op meerdere momenten van de dag in deze rubriek.

Transferdagboek 17/01: Payet, Rakitic en Yaya Touré

Dat er voor zo ongeveer elke speler van naam veel geld valt te verdienen in China is inmiddels wel duidelijk. Yaya Touré behoort vooralsnog tot de groep voetballers die níét ingaat op de verlokkelijke avances. Volgens de BBC kon de 33-jarige Ivoriaan een half miljoen euro per week verdienen, maar Touré heeft het aanbod zowel afgelopen zomer als deze winter afgeslagen. De ervaren middenvelder kiest ervoor om zijn aflopende contract uit te dienen bij Manchester City.

Was Dimitri Payet maar zo plichtsgetrouw, zullen ze bij West Ham United denken. De Franse EK-uitblinker stelt alles in het werk om zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar Olympique Marseille, maar The Hammers zijn allerminst bereid mee te werken. Payet is verteld dat de club geen enkele druk voelt hem te verkopen. Pas als Marseille met een bod in de trant van 35 miljoen euro komt, wil de Premier League-club nadenken over een transfer.

Van Ivan Rakitic werd gedacht dat hij op weg naar de uitgang was bij Barcelona, maar de Kroatische middenvelder heeft in gesprek met France Football zijn waardering uitgesproken voor trainer Luis Enrique. Ondanks zijn reserverol van de laatste weken vaart Rakitic blind op zijn trainer. 'Luis Enrique heeft mij ontzettend geholpen. Hij vroeg de club om mij te halen (van Sevilla, red.). Als ik voor hem van een brug moet springen, zou ik dat zonder twijfel doen.'

Watford is bezig deze transferperiode aan te grijpen om de selectie van vers bloed te voorzien. De Italiaanse link is er via eigenaar Gino Pozzo en manager Walter Mazzarri. Daarom is het niet vreemd dat The Hornets kijken naar de Serie A, waar bij Fiorentina met Mauro Zaraté een versterking is gespot. Volgens ESPN is de tijdelijke overgang zelfs bijna in kannen en kruiken, zodat de Argentijnse aanvaller binnen afzienbare tijd Mazzarri de hand schudt.

De laatste speelt volgens Calciomercato een rol om Andrea Ranocchia ervan te overtuigen zijn eerste buitenlandse avontuur aan te gaan. De verdediger van Internazionale zou over zijn aarzelingen heen stappen vanwege de aanwezigheid van Mazzarri. Volgens Corriere di Bologna is Bologna ook nog in de markt voor Ranocchia.

Adrián Ramos maakt zich ook op voor de verhuizing naar China. Maar de dertigjarige spits verkast pas komende zomer voor ruim tien miljoen euro naar Chongquin Lifan. De Colombiaan maakt daarvoor een tussenstap in Spanje, want volgens het Spaanse Ideal is een akkoord met Granada dichtbij. De Spaanse club gaat Ramos voor een half jaar huren van Borussia Dortmund, waar de spits weinig aan spelen toekomt.

Anderlecht is nog op zoek naar een doelman. De Belgische club moest de hoop op Mathew Ryan opgeven. Inmiddels circuleren andere opvallende namen in Brussel. Salvatore Sirigu (30), die ook na zijn transfer van Paris Saint-Germain naar Sevilla weinig aan spelen toekomt, zou volgens La Dernière Heure zijn aangeboden. Ook al betaalt Sevilla een deel mee, het salaris is een probleem. Anderlecht-trainer René Weiler heeft een andere goalie op een zijspoor op de korrel. Koen Casteels (24, foto), tweede doelman bij VfL Wolfsburg, moet de gedegen doelman van Paars-Wit worden.

Een opmerkelijk bericht uit Engeland, waar doelman Claudio Bravo bij zijn club Manchester City onder vuur ligt. Daarom zou City een nieuwe eerste goalie zoeken, zo meldt de Daily Mail. Dit blijkt makkelijker gezegd dan gedaan: tweede doelman Willy Caballero verlaat de club naar alle waarschijnlijk aan het eind van het seizoen, terwijl de uitgeleende keeper Joe Hart geen toekomst lijkt te hebben onder trainer Pep Guardiola. Manchester City heeft nog wel de mogelijkheid om Geronimo Rulli terug te kopen, nadat hij eerder werd verkocht aan Real Sociedad. Verder zouden Ederson Moraes (Benfica) en Jordan Pickford (Sunderland) nog op het verlanglijstje staan.

Barcelona haalt alles uit de kast om de contractverlenging van Lionel Messi te bewerkstelligen (zie ook hieronder). Om ruimte te creëren in de financiële huishouding zou Arda Turan het kind van de rekening te worden. Het Chinese Guangzhou Evergrande is volgens El Confidencial bereid om een bedrag van vijftig miljoen euro op te hoesten voor de middenvelder anex aanvaller van Barcelona. Turan kan in China vervolgens rekenen op een jaarsalaris van een slordige twintig miljoen.  

Leicester City-aanvaller Shinji Okazaki staat voor een terugkeer naar Duitsland, zo weet The Mirror. Door de komst van Islam Slimani en Ahmed Musa is de aanvaller dit seizoen geen eerste keus meer voor coach Claudio Ranieri en hij speelde pas één keer de volledige negentig minuten. Schalke 04 zit ondertussen krap in de aanvallers door de blessures van Breel Embolo en Klaas-Jan Huntelaar. Okazaki speelde tussen 2010 en 2015 al in Duitsland voor VfB Stuttgart en FSV Mainz 05.

Ibrahim Afellay kan een contractaanbieding van Stoke City verwachten. Althans, dat doet manager Mark Hughes vermoeden. De Oranje-international keerde onlangs terug na een zware knieblessure. 'We moesten zorgen dat hij sterk en fit terug zou keren en dat is gelukt, dus er is geen reden voor mij om te twijfelen over een contractverlenging. Ik weet alleen nog niet of dit al het moment is om in gesprek te gaan, want hij heeft nog maar twee wedstrijden gespeeld', stelt Hughes in een interview met The Stoke Sentinel. De huidige verbintenis van de dertigjarige ex-PSV'er loopt tot komende zomer.

De kans is groot dat Marvin Emnes op huurbasis terugkeert bij Blackburn Rovers, zo stelt manager Owen Coyle. Hij kon in de eerste seizoenshelft al beschikken over de 28-jarige Nederlander, die drie keer scoorde en drie assists leverde in het Championship. 'Er is afgelopen weekend met Swansea gesproken en hopelijk kunnen we Marvin tot het einde van het seizoen weer huren', laat Coyle optekenen in The Lancashire Telegraph over de aanvaller van de Welshe club.

Niet alleen een Chinees avontuur lonkt voor Diego Costa. De ontevreden Chelsea-spits staat ook in de belangstelling van Barcelona en Atlético Madrid, zo schrijft The Independent. De interesse van Atlético is volgens de Britse krant het meest serieus. De inmiddels 28-jarige spits moet komende zomer terugkeren naar Madrid om daar Antoine Griezmann te vervangen als laatstgenoemde daadwerkelijk naar Manchester United vertrekt voor een slordige 115 miljoen euro, zoals door Engelse media wordt gemeld. De Fransman zou zelfs al een mondeling akkoord hebben. Costa zou maar wat graag weg willen bij Chelsea en werd eind vorige week uit de selectie gezet na een vermeende ruzie met manager Antonio Conte.

Diego Costa scoorde dit seizoen al veertien keer in de Premier League. Afgelopen zomer werd al veelvuldig gesproken over een transfer van de Spaans international naar Atlético Madrid.
Diego Costa scoorde dit seizoen al veertien keer in de Premier League. Afgelopen zomer werd al veelvuldig gesproken over een transfer van de Spaans international naar Atlético Madrid.

Meer over Chelsea: een vertrek van Michy Batshuayi is vooralsnog niet bespreekbaar. The Daily Mail denkt te weten dat al twee huuraanbiedingen van Paris Saint-Germain zijn afgewezen door de Londenaren. Zeker nu het onrustig is rond Diego Costa mag de 23-jarige Belg niet vertrekken. De spits moet zijn draai wel nog vinden bij de Premier League-koploper. Batshuayi, die afgelopen zomer voor 39 miljoen euro overkwam van Olympique Marseille, heeft in de competitie nog maar één keer gescoord voor Chelsea.

Een gebrek aan geld is het probleem niet bij Manchester City, de uitgangspositie in de Premier League wel. Na de 4-0 nederlaag bij Everton van afgelopen zondag kijken The Citizens in de competitie tegen een achterstand van tien punten op Chelsea aan. Voor het City-bestuur reden genoeg om in te grijpen. Pep Guardiola krijgt volgens The Daily Star ruim 280 miljoen euro om de selectie te versterken. Alexis Sánchez, Koke, Virgil van Dijk en Pierre-Emerick Aubameyang staan allemaal op het verlanglijstje.

The Sun schrijft over een wel heel ambitieus plan van City. Lionel Messi zou namelijk het voornaamste doelwit zijn. De Engelse topclub hoopt toe te slaan nu de contactonderhandelingen tussen de Argentijn en Barcelona niet soepel verlopen. De huidige verbintenis van Messi loopt nog anderhalf jaar door. Barça zou een bod van ruim 110 miljoen euro kunnen verwachten voor de 29-jarige Argentijn.

Atlético Madrid raakt een van zijn grootste talenten mogelijk kwijt aan Olympique Marseille. De negentienjarige Theo Hernández heeft zijn in de kijker gespeeld van de Franse grootmacht. Dat meldt L'Équipe. Manchester City en Barcelona toonden afgelopen zomer volgens AS al interesse in de linksback die momenteel op huurbasis bij Deportivo Alavés speelt. De Fransman is een jongere broer van Atlético-verdediger Lucas Hernández.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.