Jørgensen onzichtbaar in Venlo, Ajax wint altijd als Neres scoort

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de 21ste speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Een verzameling van de meest opmerkelijke statistieken van de negen competitieduels.

Vitesse - FC Groningen 2-0
• Vitesse - FC Groningen was het derde duel in dit Eredivisie-seizoen waarin er na rust niet op doel geschoten werd. Eerder gebeurde dit bij Sparta-FC Twente en PEC Zwolle-ADO Den Haag. De laatste poging tussen de palen was van Tim Matavz, in de 44e minuut.
Mason Mount, die zijn zesde goal van het seizoen maakte, heeft in het seizoen 2017/18 gemiddeld 165 minuten nodig voor een Eredivisie-doelpunt. Dat is minder dan elke andere Vitesse-speler.
• FC Groningen-aanwinst Deyovaisio Zeefuik, die vier minuten na zijn invalbeurt al op de bon ging, pakte drie keer geel in zijn laatste tachtig Eredivisie-minuten (voor Ajax en FC Groningen).

SC Heerenveen - FC Twente 1-0
• Voor het eerst sinds de aanstelling van Jurgen Streppel als hoofdtrainer in 2016 wist SC Heerenveen drie thuisoverwinningen op rij in de Eredivisie te boeken.
Daniel Høegh scoorde in zowel de uit- als thuiswedstrijd tegen FC Twente. De verdediger heeft nog niet tegen een andere tegenstander in de Eredivisie gescoord.
• Voor FC Twente was de nederlaag tegen SC Heerenveen de dertiende van het seizoen. Vorig seizoen leed Twente in het hele voetbaljaar dertien nederlagen in de competitie.
• Drie van de laatste vier doelpunten die FC Twente tegen kreeg, waren kopballen. De Tukkers kregen nu minstens drie doelpunten meer tegen met het hoofd dan iedere andere Eredivisieploeg.

'De kinderlijke fouten moeten er nog wel uit bij FC Twente.'

PSV - PEC Zwolle 4-0
• PSV evenaarde zaterdagavond het eigen clubrecord (toen in het seizoen 1986/87), door tegen PEC Zwolle de 21e thuiszege op rij in de Eredivisie te boeken.
Luuk de Jong werd de eerste PSV'er met een hattrick in het Philips Stadion sinds hij zelf drie keer scoorde tegen Feyenoord in december 2014.
Albert Gudmundsson kwam, net als in zijn vorige invalbeurt tegen Heracles Almelo, tot een assist. Hij was dit seizoen in 28 minuten al goed voor vier gecreëerde kansen en twee assists.
PEC Zwolle incasseerde in de laatste drie uitwedstrijden twaalf doelpunten, slechts één minder dan in de voorgaande elf uitduels (alle competities).
• Hoewel debutant Mike Hauptmeijer pas in de 43e minuut in het veld kwam, verrichtte de jonge keeper zes reddingen tegen PSV. Dat is een gedeeld seizoensrecord voor een doelman van PEC Zwolle.

Heracles Almelo - ADO Den Haag 1-1
Heracles Almelo wacht na het gelijkspel tegen ADO Den Haag al vijf Eredivisie-duels op een overwinning, de langste reeks voor de club sinds oktober 2016.
ADO Den Haag verspeelde voor het eerst dit Eredivisie-seizoen punten in een uitwedstrijd na op voorsprong te zijn gekomen (W4, G1).
Tyronne Ebuehi was aan ADO-zijde de speler die procentueel de meeste passes zag aankomen (80 procent) en de meeste duels won (100 procent), terwijl de rechtsback ook de meeste balcontacten had (71).

Excelsior - FC Utrecht 2-2
Excelsior staat na 21 competitiewedstrijden op de elfde plaats in de Eredivisie. Slechts twee keer had Excelsior een hogere notering na zoveel Eredivisie-wedstrijden: in de seizoenen 1979/80 en 1982/83 stond de ploeg na 21 wedstrijden negende.
Hicham Faik maakte acht van zijn tien Eredivisie-doelpunten van buiten het strafschopgebied. Sinds zijn debuut in het seizoen 2015/16 deden alleen Sam Larsson (12) en Hakim Ziyech (9) dit vaker.
FC Utrecht, dat zestig procent balbezit had tegen Excelsior, won dit seizoen slechts één van de acht Eredivisie-duels waarin het meer dan 53 procent balbezit had.
Zakaria Labyad was voor het eerst in zijn carrière bij veertien of meer goals direct betrokken in één Eredivisie-seizoen (8 doelpunten, 7 assists).
Jean-Paul de Jong van FC Utrecht is na Rinus Israël (in 1982 bij PEC Zwolle) de tweede trainer ooit die zijn eerste vier Eredivisie-duels als coach gelijkspeelt.

Sparta Rotterdam - Willem II 1-0
Sparta Rotterdam wist voor het eerst sinds 29 oktober 2017 een Eredivisie-duel te winnen. Toen werd FC Groningen met 2-1 verslagen.
Fred Friday is de eerste speler die dit Eredivisie-seizoen voor twee teams tot scoren kwam (2 voor AZ, 1 voor Sparta Rotterdam).
Fran Sol verloor zeventien persoonlijke duels. Sinds 16 maart 2015 verloor geen enkele Willem II-speler meer duels in een Eredivisie-wedstrijd (Terell Ondaan, 24 verloren duels tegen FC Twente).

'Als Sparta zulke kansen verprutst, blijft het een lastig verhaal.'

AZ - Roda JC Kerkrade 2-2
• AZ kreeg sinds 1 december vier eigen doelpunten mee in de competitie. In dezelfde periode was er geen enkele AZ-speler met meer treffers (Alireza Jahanbakhsh, ook vier).
AZ had dit seizoen in twee wedstrijden meer dan zeventig procent balbezit (tegen Roda 71 procent). Beide wedstrijden werden niet gewonnen. Bij de 0-2 nederlaag tegen Excelsior op 24 september had AZ 75 procent balbezit.
Wout Weghorst, die meer schoten loste tijdens AZ - Roda JC dan iedere andere speler (vijf), kwam slechts twee keer tot scoren met zijn laatste 47 schoten in de Eredivisie.
Patrick Banggaard maakte dertien minuten in zijn Eredivisie-debuut een eigen doelpunt. Tony Vidmar (drie minuten), Kazuyuki Toda (zes minuten) en Jannes Wolters (ook na dertien minuten) waren ook erg ongelukkig bij hun eerste optreden in de Eredivisie.

VVV-Venlo - Feyenoord 1-0
Maurice Steijn won als Eredivisie-trainer vier van zijn acht competitieduels met Feyenoord (G1, V3). Alleen van NAC Breda won Steijn vaker in de Eredivisie (vijf keer).
Clint Leemans was dit seizoen al goed voor twaalf goals of assists (8 treffers, 4 assists), het hoogste aantal voor een VVV-speler in een Eredivisie-seizoen sinds Yanic Wildschut in 2011/12 (dertien - zeven doelpunten, zes assists).
Feyenoord is de tweede regerend landskampioen ooit die tweemaal van een promovendus verliest in één seizoen, na Ajax in 1957/58.
• Van alle basisspelers van Feyenoord had alleen Brad Jones (36) minder balcontacten dan Nicolai Jørgensen (41, waarvan slechts vier in het strafschopgebied van VVV). De enige doelpoging van de spits werd geblokkeerd.

Ajax - NAC Breda 3-1
• Voor het eerst sinds het seizoen 2008/09 kwam Ajax in vijf verschillende thuisduels in de Eredivisie op een achterstand.
Donny van de Beek maakte zijn vierde doelpunt tegen NAC Breda. De middenvelder van Ajax scoorde tegen geen enkele andere club in de Eredivisie vaker dan één keer.
David Neres was in zijn laatste vijftien Eredivisie-duels betrokken bij zeventien doelpunten (acht goals, negen assists). Ajax won alle elf wedstrijden waarin de Braziliaan tot scoren kwam.
Thierry Ambrose maakte de vroegste NAC-goal (5 minuten en 13 seconden) in de Eredivisie sinds Rydell Poepon in augustus 2013. Hij scoorde toen na vier minuten tegen NEC. Door de treffer van Ambrose heeft alleen ADO Den Haag dit seizoen nog niet gescoord in de eerste tien minuten van een Eredivisie-duel.