Enorme blunder Wijnaldum bezorgt Advocaat eerste zege

Dick Advocaat heeft zijn eerste punten als trainer van Sparta Rotterdam binnen. De oefenmeester zag zijn ploeg optimaal profiteren van een enorme blunder in de Willem II-achterhoede: 1-0.

Bij de Rotterdammers maakten doelman Jannik Huth en linksback Miquel Nelom hun debuut. Opvallend genoeg liet Advocaat eerder deze week weten nog nooit gehoord te hebben van de 23-jarige sluitpost, die op de slotdag van de transfermarkt op huurbasis werd overgenomen van het Duitse FSV Mainz 05. Nelom werd op huurbasis overgenomen van Feyenoord. Bij Willem II had trainer Erwin van de Looi een plekje ingeruimd om winteraanwinst Giliano Wijnaldum te laten debuteren.

Hekkensluiter Sparta begon fel aan het duel, wat direct tot aardige mogelijkheden voor Ryan Sanusi en Soufyan Ahannach leidde. Het duo trof echter geen doel. In de 23ste minuut kwamen de Rotterdammers wel op voorsprong. Na geklungel van Wijnaldum wist Fred Friday te profiteren en zijn eerste doelpunt voor de thuisploeg te maken: 1-0. Debutant Wijnaldum wilde de bal terugspelen op zijn doelman, maar speelde veel te zacht terug. Friday onderschepte eenvoudig het leer, dribbelde langs sluitpost Mattijs Branderhorst en faalde voor het lege doel niet. Vervolgens bloedde het duel wat dood, tot Loris Brogno vlak voor de rust de bal nog net langs de paal krulde.

De Spartanen vieren de 1-0 van Friday.

Direct na rust leken de Kasteelheren een enorme stap te zetten richting de eerste winst onder Advocaat. Friday was dicht bij de tweede treffer, maar miste. Vlak hierna zette de Nigeriaanse aanvaller Brogno vrij voor Branderhorst, maar de doelman redde uitstekend op de inzet van de Belg. Na een uur leek de doelman wel kansloos, maar kopte verdediger Sander Fischer de bal bij de tweede paal op het houtwerk.

In de absolute slotfase had AZ-huurling Dabney dos Santos de beslissende treffer moeten maken. Uit een counter kon de middenvelder alleen op Branderhorst af maar de sluitpost redde wederom uitstekend, mede doordat Dos Santos de bal niet aflegde op de meegelopen Ahannach. Hoewel het de thuisploeg niet lukte om de voorsprong uit te breiden, slaagden de Tilburgers er ook niet in om het Sparta lastig te maken en de misser af te straffen. Hierdoor kwam de 1-0 voorsprong niet meer in gevaar.

Na acht competitienederlagen op rij betekende de winst op Willem II de eerste zege voor de Rotterdammers sinds 29 oktober 2017. Voor Advocaat betekent zijn eerste driepunter ook dat de achterstand op de andere degradatiekandidaten weer te overzien is. Het gat tussen de nummer achttien, die op veertien punten uit 21 duels komt, en de nummer vijftien bedraagt nog maar twee punten. Willem II blijft met zeventien punten op de veertiende plaats staan.