Pareltje Faik verlengt teleurstellende Eredivisie-reeks Utrecht

Excelsior heeft zondag een punt overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht: 2-2. De Domstedelingen wachten inmiddels al sinds 13 december 2017 op een overwinning in de Eredivisie.

Excelsior had voor de wedstrijd slechts veertien veldspelers tot zijn beschikking. Trainer Mitchell van der Gaag kampt met een uitpuilende ziekenboeg en moest sterkhouders als Jordy de Wijs, Milan Massop, Luigi Bruins en Ryan Koolwijk allemaal missen tegen Utrecht.

Het was dan ook geen verrassing dat de Kralingers, met de zeventienjarige Dogucan Haspolat in de basis, vooral op de counter loerden en het balbezit aan FC Utrecht lieten. Het leverde een gezapige eerste twintig minuten op, eigenlijk kwam het duel pas los na het eerste doelpunt.

Die treffer kwam op naam van Stanley Elbers, die Excelsior op voorsprong schoot door van dichtbij binnen te tikken nadat Giovanni Troupée er niet in slaagde een inzet van Mike van Duinen weg te werken. Lang stond de 1-0 stand niet op het scorebord, drie minuten later viel de gelijkmaker al.

Stanley Elbers zette Excelsior tegen FC Utrecht halverwege de eerste helft op voorsprong.

Een hoekschop van Zakaria Labyad werd weggewerkt en viel opnieuw voor de voeten van Labyad, wiens voorzet nu wel goed was. De volledig vrijstaande Mark van der Maarel kopte bij de tweede paal hard en tegendraads binnen: 1-1. In het restant van de eerste helft kregen Elbers (Excelsior) en Yassin Ayoub (FC Utrecht) nog een kans, maar gescoord werd er niet.

Omdat Utrecht maar niet in de wedstrijd kwam, greep trainer Jean-Paul de Jong al vroeg in de tweede helft in door Cyriel Dessers en Sander van de Streek te brengen voor Troupée en basisdebutant Mateusz Klich. Behalve Klich maakte overigens ook de 26-jarige scheidsrechter Joey Kooij, de schoonzoon van Frank de Boer, zijn debuut. Hij floot nooit eerder in de Eredivisie, maar heeft wel bijna vijftig Jupiler League-duels achter zijn naam staan.

Dessers kreeg nog geen minuut na zijn invalbeurt een enorme kans, maar de Belg twijfelde te lang en verspeelde de bal. In de 72ste minuut was het alsnog raak voor de bezoekers. Labyad - die in januari nog een transfer naar Ajax zag afketsen - bewees zijn waarde door een vrije trap tegen de touwen te krullen: 1-2.

Waar Labyad bij Utrecht geroemd wordt om zijn trap, gebeurt dat bij Excelsior bij Hicham Faik. Vijf minuten na de 1-2 bleek waarom. Faik speelde zich knap vrij en schoot met links snoeihard raak in de verre bovenhoek: 2-2.

Omdat er in het laatste kwartier niet meer gescoord werd, moesten beide ploegen het doen met een punt. FC Utrecht, dat onder leiding van De Jong alleen nog maar gelijkspeelde, staat na 21 duels zevende met 32 punten. Excelsior volgt op zeven punten en staat verdienstelijk elfde.