Pover Feyenoord lijdt traditionele nederlaag in Venlo

Feyenoord heeft ook dit seizoen een pijnlijk uitduel met VVV-Venlo beleefd: 1-0. Met de flinke bekeropsteker op zak had de ploeg van coach Giovanni van Bronckhorst het zeer lastig op het Venlose kunstgras en besliste VVV het duel in de slotfase.

Verleden
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst, maar toch zijn de cijfers van Feyenoord in Venlo wel heel bijzonder. Van de voor vandaag afgewerkte twintig Eredivisie-ontmoetingen won de topclub er maar drie, tegenover negen nederlagen en acht remises. Tegen geen enkele andere club maakte VVV in eigen huis zoveel doelpunten.

In de eerste helft was Feyenoord, dat midweeks nog PSV uit het bekertoernooi kegelde (2-0), ook niet de bovenliggende partij. Beide ploegen kwamen aanvankelijk amper tot grote kansen. Bij de Rotterdammers kon ook  de laatste weken uitblinkende Steven Berghuis zijn stempel niet drukken, halverwege het eerste bedrijf groeide hij in de ogen van de VVV-fans zelfs uit tot gebeten hond na een flinke tackle op de achillespezen van Vito van Crooij. De Feyenoord-aanvaller kreeg een gele kaart voor die overtreding.

In het tweede deel van de eerste helft was Feyenoord gevaarlijk via een knal van Karim El Ahmadi, die net opgelucht ademhaalde toen doelman Brad Jones een eigen goal van de middenvelder voorkwam. Op slag van rust kreeg ook VVV een grote kans toen Johnatan Opoku in kansrijke positie naast de bal maaide. Omdat arbiter Jochem Kamphuis tot twee keer toe penaltyclaims van VVV onbeantwoord liet, stond er halverwege 0-0 op het scorebord.

Ook na rust was er geen sprake van een kansenregen, maar Feyenoord ging wel steeds meer drukken. Een sliding van Jens Toornstra leverde hem bijna zijn zo felbegeerde uitgoal op en een van richting veranderd schot van Nicolai Jørgensen ging maar net naast. Aan de andere kant waren er grote kansen voor Van Crooij, die eerst huizenhoog over schoot en kort daarna Jones redding zag brengen.

Wissel
Ook de entree van Robin van Persie, die lang warmliep maar in de 82ste minuut pas het veld betrad voor de daar zichtbaar niet van gediende Jørgensen, bood Feyenoord geen soelaas meer. VVV, met oud-Feyenoorder Romeo Castelen als invaller, sloeg in de absolute slotfase zelfs nog toe. Uitgerekend Castelen brak door en werd op het randje van het zestienmetergebied neergehaald door Renato Tapia. Een gele kaart en een strafschop volgden, een buitenkansje dat door Clint Leemans in de winnende goal werd omgezet. Daar bleef het bij.

Ondanks de nederlaag staat Feyenoord nog altijd vierde op zeven  punten afstand van nummer drie AZ. De voorsprong op nummer vijf PEC Zwolle is slechts gebaseerd op doelsaldo. Het dit seizoen zo degelijk presterende VVV rukte op naar de negende plek.