Nieuw keepersdrama PEC helpt PSV op weg naar record

PSV heeft zaterdag een fraai clubrecord geëvenaard door de 21ste thuiszege op rij in de Eredivisie te boeken. Een nieuw keepersdrama bij PEC Zwolle bood de Eindhovense formatie een helpende hand (4-0). Met een hattrick was Luuk de Jong de grote man.

PSV en PEC Zwolle likten de wonden na een week waarin hun hoop op de KNVB-beker was verdwenen door toedoen van respectievelijk Feyenoord en AZ. Bij de toch al door blessureleed verzwakte Overijsselse gasten dreunde de nederlaag in Alkmaar nog extra na in Eindhoven aangezien vaste keeper Diederik Boer na zijn rode kaart tegen AZ geschorst moest toekijken.

Zijn vervanger Mickey van der Hart beleefde in Eindhoven een soortgelijke avond als Boer in Alkmaar. Want ook hij haalde het einde van de wedstrijd niet vanwege een rode kaart. In de 42ste minuut viel het doek voor de stand-in. Na een dieptepass van Joshua Brenet was Van der Hart te laat om de doorgebroken Hirving Lozano op reglementaire wijze af te stoppen. Een overtreding en een rode kaart waren het resultaat.

Het was het begin van het einde voor PEC. Zijn vervanger Mike Hauptmeijer beleefde een pijnlijk debuut in de Eredivisie. In de blessuretijd van de eerste helft verkeek hij zich op een corner van Lozano. Het bood Luuk de Jong de kans om bij de tweede paal de 1-0 binnen te koppen.

De ongelukkige handreiking van PEC was uitermate welkom voor PSV, dat in de eerste helft nauwelijks gevaar kon stichten met het stroperige spel. Tot de 1-0 hadden alleen Marco van Ginkel en De Jong Van der Hart gedwongen tot ingrijpen. PEC Zwolle, dat vaste waardes Bram van Polen, Mustafa Saymak, Ryan Thomas en Ruben Ligeon vanwege fysieke ongemakken nog miste, had de koploper tot de fatale 42ste minuut goed partij geboden.

Het dappere verzet van de gasten was na ruim een uur definitief gebroken. Met een man minder had PEC niets anders kunnen doen dan proberen de schade beperkt te houden. Hauptmeijer onderscheidde zich daarbij enkele keren in positieve zin, maar in de 65ste minuut moest hij zich toch gewonnen geven. Op aangeven van Lozano kon De Jong met zijn hoofd ook de 2-0 op het scorebord brengen.

De opgeleefde spits zette de bijzondere avond voor PSV extra luister bij door in de 72ste minuut op aangeven van Brenet ook de 3-0 voor zijn rekening te nemen. De linksback ruilde niet veel later de rol van aangever in voor die van afmaker. Het was het sluitstuk van de mooie avond in het Philips Stadion voor PSV.

Door de 21ste thuisoverwinning op rij in de Eredivisie heeft PSV een marge van tien punten op nummer twee Ajax, dat zondag met een succes tegen NAC Breda de achterstand weer kan terugbrengen. PEC Zwolle blijft ondanks de tweede nederlaag in 2018 vijfde in de Eredivisie.