Oprispingen Kluivert en Neres bieden matig Ajax soelaas

Ajax heeft zich niet bovenmatig hoeven in te spannen om in het spoor te blijven van PSV. Twee Amsterdamse oplevingen waren genoeg om de verrassende opening van NAC Breda adequaat te beantwoorden (3-1).

De voortekenen waren allerminst gunstig voor NAC Breda, dat in de Eredivisie-historie pas drie keer zegevierde bij Ajax. Bovendien kwam de nare herinnering van de eerdere ontmoeting dit seizoen bovendrijven; 0-8. De snelle Amsterdamse kansjes voor Klaas-Jan Huntelaar deden het ergste vermoeden.

Maar in de zesde minuut was daar ineens Thierry Ambrose die NAC met een knal na afvallende bal verrassend op voorsprong zette. Het bleek het laatste hoopgevende signaal voor de Brabantse formatie in de eerste helft. Ajax had de waarschuwing nodig om wakker te worden.

Thierry Ambrose viert zijn treffer uitbundig.

De Amsterdammers wreven de slaap uit de ogen en hadden de schade in de eerste helft al hersteld, waarbij de vleugelaanvallers een doorslaggevende rol speelden. In de 24ste minuut stuurde Justin Kluivert zijn directe tegenstander Arno Verschueren het bos in. De linksbuiten verschafte zich daarmee de vrijheid om met een voorzet het hoofd van Donny van de Beek te vinden: 1-1.

In de 38ste minuut was het David Neres die de aandacht op zich vestigde. De Braziliaan pikte de bal op de helft van de Bredase speelhelft op, schudde op weg naar het NAC-doel Manu García en Pablo Marí af, soleerde verder door de Brabantse defensie en passeerde met een schot van zestien meter keeper Mark Birighitti.

De voorsprong leek Ajax na rust weer terug te brengen in de slaapstand. NAC kreeg de gelegenheid uit de schulp te kruipen. De pogingen van onder anderen Mounir El Allouchi en Angeliño gaven aan dat de gasten ook gevaar stichtten. Het bleef voor de gasten aan het ruiken aan een positief resultaat, want het echte bijten bleef achterwege.

Ajax, dat in het eerste kwartier na rust al sporadisch gevaarlijk was opgedoken voor het NAC-doel, kreeg naarmate de tweede helft vorderde meer controle over de wedstrijd. De formatie van trainer Erik ten Hag kreeg ook wat kansjes de wedstrijd te beslissen. Birighitti moest redden op pogingen van Kluivert, Matthijs de Ligt en Huntelaar. In blessuretijd incasseerde NAC toch meer schade. Na een overtreding van Bart Meijers - die daarvoor zijn tweede gele kaart kreeg - prikte Hakim Ziyech de vrije trap achter de NAC-doelman. De Marokkaan liet na zijn treffer met een gebaar blijken niet gediend te zien van de kritiek van de Ajax-aanhang.

Ajax bleef door de zege op NAC in het spoor van koploper PSV, dat zaterdag PEC Zwolle met 4-0 opzij zette. De Amsterdammers staan nog steeds op een achterstand van zeven punten. Ze hebben in ieder geval de tweede plaats verstevigd aangezien AZ, Feyenoord en PEC dit weekend punten verloren. NAC Breda blijft door de nederlaag als nummer zestien in de problemen, zeker omdat concurrenten Roda JC en Sparta wel punten pakten.