Roda vecht zich tegen AZ naar punt na ongelukkig debuut Banggaard

AZ heeft zondag twee gezichten laten zien tegen Roda JC: 2-2. Lange tijd was er geen vuiltje aan de lucht voor de Alkmaarders, waarna ze Roda JC in de tweede helft helemaal lieten terugkomen in de wedstrijd.

Patrick Banggaard was de enige nieuwe naam in de twee basisopstellingen. Roda werd midweeks uitgeschakeld in de strijd om de KNVB-beker, maar is het niet eens met de manier waarop dat is gegaan. AZ won zijn kwartfinale eenvoudig van PEC.

In eigen huis begon AZ uitstekend tegen het in degradatienood verkerende Roda. De voor de gelegenheid op linksbuiten geposteerde Mats Seuntjens kreeg al vroeg een grote kans, maar miste het doel. Nog binnen het kwartier kwam AZ alsnog op voorsprong. Thomas Ouwejan haalde de achterlijn, zette voor en zag hoe Banggaard de bal ongelukkig achter Jurjus tikte.

Daarna kreeg AZ nog een handvol goede mogelijkheden, maar het waren de bezoekers die uit het niets de gelijkmaker op het scorebord zetten. Een lange bal werd doorgekopt door de even later geblesseerd uitgevallen Dani Schahin, waarna Jorn Vancamp de bal oppikte en hard raakschoot in de bovenhoek. Toch was het AZ dat met een voorsprong de kleedkamers opzocht. Nadat Alireza Jahanbakhsh een enorme kans op de 2-1 miste, pikte de uitstekend spelende Fredrik Midtsjø de bal op en schoot fantastisch raak vanaf zo'n 25 meter.

In de tweede helft wist Roda in de beginfase een paar kansjes te creëren, zonder echt aanspraak te maken op de gelijkmaker. Bij AZ viel Jahanbakhsh op met een dribbel à la Gerrie Mühren. Daarna liet de thuisploeg de teugels ineens vieren en dat kwam ze duur te staan.

In de loop van het tweede bedrijf werd de druk van Roda alsmaar groter en dat resulteerde na zeventig minuten in de terechte gelijkmaker; Tsiy Ndenge schoot raak uit een moeilijke hoek. AZ was het daarna ineens helemaal kwijt en zag Roda nog een paar goede mogelijkheden krijgen, maar ze net zo vaak missen. In de absolute slotfase zette AZ uiteindelijk nog even aan, maar het was te laat.

Met het gelijkspel schiet nummer drie AZ niet zo veel op, de ploeg loopt een puntje uit op nummer vier Feyenoord en moet later op de dag kijken wat Ajax doet. Roda komt door de remise op gelijke hoogte met FC Twente en NAC Breda op een gedeelde vijftiende plek.